Gazete Vatan Logo

Amerika rüyası kâbusa dönüşebilir

Green Card başvurusu yapanlar dikkat. Dolandırılmanız içten bile değil

Dünyada yüz binlerce insanın hayallerini süsleyen Amerika rüyası kabusa dönüşebilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) oturma, çalışma, eğitim ve yaşama hakkına sahip olmak isteyen kişileri hedef seçen dolandırıcılar, gönderdikleri elektronik mektupta (e-mektup) 500 ile bin 500 dolar arasında ücret yatırılması halinde Yeşil Kart (Green Card) başvurularının tamamlanacağını belirtiyor. Türkiye'de de binlerce insanın mağdur olmasına neden olan Green Card dolandırıcılığını VATAN'a anlatan Greencard724.com'un Müşteri Hizmetleri Yöneticisi Ozan Şirin, "İnsanların iki yöntem ile dolandırıyorlar. Gönderilen e-mektupların inandırıcı olması için ABD Dışişleri Bakanlığı'nın(USA Department of State)ücret yatırıldıktan sonra kendileriyle direkt temasa geçeceğini söylüyorlar. Ancak parayı İngiltere üzerinden bir hesaba yatırılması isteniyor. Ayrıca sadece uzantısı "gov" olan e-mektup adreslerini dikkate almaları gerekiyor" dedi

Amerikan nüfus ve kültürünü çeşitlendirmek amacı 1990 yılında Amerikan Kongresi tarafından alınan bir kararla her yıl çekilişle 50 bin ile 55 bin arasında kişiye Green Card veriyor. Yeni bir iş, yaşam ya da iyi bir eğitim almak için Türkiye'den de binlerce insanın hayallerini süsleyen Green Card çekilişi dolandırıcıların yeni hedefi oldu. İnternet üzerinden başvuru yapanların e-mektup adreslerini ellerine geçiren dolandırıcılar başvuru sahiplerine otomatik mesaj gönderiyor. Mesajların inandırıcı olması için Amerika Hükümeti tarafından gönderilmiş hissini veren dolandırıcılar birçok teknik kullanıyor. Greencard724.com Müşteri Hizmetleri Yöneticisi Ozan Şirin, insanların yoğunlukla iki yöntemle dolandırıldığını söyleyerek VATAN'a yaptığı açıklamada başvuru yapanların dikkatli olmasını gerektiğini söyledi.

İKİ YÖNTEM KULLANILIYOR

Amerika'da yaşam hakkı kazandıklarını sanarak sevinçle kendilerine ulaşan müşterilerinin hayal kırıklığına uğradığını söyleyen Ozan Şirin, "Ocak ayında başlayan sahte e-mektuplar hala devam etmekte. Bu konuda her gün yüzlerce telefon almaktayız. Bize ulaşan herkesi bu e-mektupların sahte oldukları konusunda uyarıyoruz. E-mektupları incelediğimizde iki tip e-mektup ile karşılaştık. İlk e-posta bir aracı kurumun sitesinden geliyor. Gönderilen kişinin Green Card çekilişini kazandığı belirtiliyor ve önümüzdeki günlerde ABD Dışişleri Bakanlığı'nın(USA Department of State) bundan sonraki süreçte yapılacaklar konusunda gönderilen kişiyle iletişime geçeceği belirtiliyor. İlk etapta masum bir e-mektup gibi gözüküyor ama sonradan gelecek e-mektubun altyapısını hazırlıyor. İkinci e-mektup tahmin ettiğiniz gibi ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan gönderilmiş gibi geliyor. Bu e-postada inandırıcılığı artırmak amacıyla ABD Dışişleri Bakanlığı'nın logosu ve web sitesi renkleri süsleniyor. Gönderilen kişiden vize işlemlerinin gerçekleştirilmesi için 500 dolar ile bin 500 dolar arasında bir ücret isteniyor ve bu ücretin bir hızlı para transferi yapan şirket ile İngiltere'deki ABD Büyükelçiliği gibi gösterilen bir adrese gönderilmesi isteniyor. Hatta e-postanın altında neden ABD yerine bu paranın İngiltere ’ye gönderildiği konusunda bir açıklama bile var. Bu açıklamada İngiltere'nin Türkiye ile olan diplomatik ilişkilerden dolayı seçildiği belirtiliyor." diyerek anlatıyor.

Şirin, vatandaşların Green Card başvurusu yaptıktan sonra çekilişi kazandıkları yönünde gelen e-mektupların sahte olup olmadığını nasıl anlayabileceklerini de şu sözlerle anlattı:

"Sadece uzantısı "gov" olan e-mektup adreslerini dikkate almalı gerekiyor. Uzantısı "com", "net", "org" olan hiçbir adres uzantısı ABD Dışişleri Bakanlığı'na ait değildir. Green Card Çekilişini kazandığınıza dair bildirimler, e-mektuplar posta yoluyla gönderilmemektedir. "Green Card kazandınız" konulu elektronik postalar gerçek değildir. Çekilişe katıldığınızda size verilen onay kodu(Confirmation Number) ile çekilişi kazanıp kazanmadığınızı 15 Temmuz'dan itibaren http://www.dvlottery.state.gov/ESC/ adresinden öğrenebilirsiniz. www.greencard724.com sitesinde onay kodları çekilişe katılanların e-mektup adreslerine gönderilmekte ve istenildiği bir anda web sitesinden de online olarak görülebilmektedir"

ONAY KODUNA DİKKAT

DV2012(2010 Yılı) Green Card Çekilişi’ne katılanlar eğer başvurunuzu başka bir özel şirket yada kişi aracılığıyla yaptıysanız ve başvurunuz yapıldığında size Teyit Mesajı Onay kodunuz(Confirmation Number) verilmediyse hemen aracı kurumunuzdan onay kodunuzu isteyiniz ve bunun için kesinlikle bir ücret ödemeyiniz. Onay kodunuz toplamda 16 karakterden oluşur ve geçtiğimiz yıl çekilişe katılanların onay kodları 2012 ile başlar. Eğer başvuru yaptığınız aracı kurum size onay kodunuzu vermiyorsa bir daha o kurumdan başvuru yapmayınız, çünkü onay kodunuz olmadan hiçbir zaman başvurunuzun yapıldığından emin olamazsınız.

İnternet üzerinde Green Card dolandırıcılığı hakkında şikayette bulunmak için Amerikan Federal Ticaret Komisyonu tarafından oluşturulan http://www.econsumer.gov/english/ web sitesini yada veya FBI'ın İnternet Suçları Şikayet Merkezi'ni ziyaret edebilirsiniz.( http://www.ic3.gov/ )

ABD resmi makamları kimseyi Green Card başvurusu için telefonla aramaz. Sizi arayıpta İngilizce konuşanlar olursa bilin ki bu kişilerin tek amacı sizden paranızı almaktır. Kazanıp kazanamadığınızı sadece size verilen teyit numarasımı (Confirmation Number) kullanarak http://www.dvlottery.state.gov/ESC/ adresinden öğrenebilirsiniz.

GÜVENLİ BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Sahte e-mektuplardan sonra ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ABD Büyükelçiliği ve ABD Federal Ticaret Komisyonu de resmi açıklamalarda bulunmuştur. Güvenli bir Green Card başvurusu nasıl gerçekleştirilir işte cevabı:

GÜVENLİ BİR GREEN CARD BAŞVURUSU NEDEN ÖNEMLİ?

Green Card çekilişine katılacaklar ABD Hükümeti’nin resmi web sitesi üzerinden gerçekleştirebilir. ABD Hükümeti'nin başvuru sitesi yılın sadece 1 aylık döneminde açık olması, formların İngilizce ve karmaşık olması, fotoğrafların belli bir standartta olması gerekmesi. Tüm başvuru bilgi ve fotoğrafların bir kere de sisteme giriş yapılmasının gerektirmesi ve hiçbir destek biriminin olmaması nedeni ile başvuru sürecinde profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyulmaktadır. Amerikan Hükümetinin verdiği verilere göre her yıl milyonlarca kişi elenmektedir. GreenCard724.com olarak her yıl on binlerce kişiye bu süreçte ve kazandıktan sonraki danışmanlık sürecinde hizmet vermekteyiz.

Green Card çekilişine katılacakların ve daha önceden katılıp belli dolandırıcılıklara uğramış olanların aşağıdaki konulara dikkat etmelerini tavsiye ediyoruz.

BU YÖNTEMLERLE DOLANDIRIYORLAR

Bazı Green Card başvurusu web sitelerinde ve e-mektuplarında Amerikan Bayrağı, ABD Dışişleri Bakanlığı logosu ya da Amerikan Hükümetine ait bir bina resmi koyarak sizi yanıltmaya çalışabilirler.

2, 3, 5 ve 10 yıllık ve sınırsız başvurular şeklindeki başvurular şansınızı artırmaz! Nedeni ise gelecek senelerde çekilişin yapılıp yapılmayacağı ABD resmi makamları tarafından belirlenmektedir.

Sizi telefonla arayıp (bazen İngilizce de konuşabilirler) Green Card başvurunuzu gerçekleştirmeniz için yüksek fiyatlar isteyenleri dikkate almayın.

Green Card başvurusu resmi evrakları diye bir şey yoktur. Adresinize gönderilip sizden teslim alırken para istenen kâğıtları (onlar evrak diyor) teslim almayın

Kimseye TC kimlik numaranızı vermeyin, çünkü Green Card başvurusu için gerekli bir bilgi değildir.

Adresinize, e-posta adresinize ya da cep telefonunuza ödeme ihbar ve ihtarnameleri, sahte icra bildirimleri gönderebilirler. Gönderilen sözde belgeler tamamen sahtedir ve yasal dayanakları yoktur. Böyle bir durumla karşılaşırsanız savcılığa suç duyurusunda bulunun.

Haberin Devamı