Gazete Vatan Logo

Altın sert döndü!

Altın sert döndü!

Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) üçüncü parasal genişleme programını sonlandırmasının ardından sürekli güçlenen Dolar ile baskılanan altın, ABD'de son açıklanan tüketici fiyatları verisinin faiz artırımı beklentilerini yükseltmesiyle beş yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine inmişti.Ons fiyatı 1.064,55 dolara kadar inerek Şubat 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gören Spot Altın, Fed'in Ekim ayı toplantı tutanaklarının yavaş bir faiz artışına işaret etmesi ve Aralık ayındaki toplantıda yapılacak düşük seviyede faiz artışının halihazırda fiyatlandığı yönündeki algının etkisiyle yükselişe geçti.Vakıfbank analistleri bugün yayımlanan altın fiyatları raporunda; "Dün açıklanan Fed Açık Piyasa Komite (FOMC) toplantı tutanaklarının ardından piyasalarda zaten fiyatlanmakta olan Fed’in Aralık ayında faiz artırımına gidebileceği beklentileri teyit edilirken, söz konusu bu artırımının yumuşak olacağına dair çıkarım yapılması piyasaları rahatlattı. Bu bağlamda altın fiyatlarında görülen aşağı yönlü hareketler de ivme kaybetmiş oldu" değerlendirmesinde bulundu.

5 yılın düşüğünden toparlanan altın güne 1.070,23 dolar seviyesinden başlayarak en yüksek 1.079,43 doları gördü.

Haberin Devamı

ALTIN FİYATLARI YÜKSELİR Mİ?

Meksa Yatırım Araştırma Uzmanı Eren Can Ümüt, 1.073 dolar seviyesinin geçilmesi ile birlikte yükseliş hareketinin tempo kazandığınıve bu sayede altın fiyatının 1.079 dolar direncine ulaştığını belirtti. Eren Can Ümüt, gün içerisinde 1.079 direnci aşılabilirse ons altın fiyatlarında 1.082 ve 1.086 seviyelerinin kısa vadede takip edilecek direnç seviyeleri olacağını ancak 1.079 direncine kadar süren yükseliş hareketlerinin kar satışı olarak kullanılması durumunda 1.073 desteğinin önemini koruduğunu kaydetti. Ümüt; "Bu desteğin bir kere daha kırılması fiyatlarında yeniden 1069 ve 1065 seviyelerine kadar gerilemesine neden olabilir" dedi.Saxo Capital Markets uzmanları ise teknik analizlerinde; "Altında 1.080’lere kadar devam etti ancak bu nokta güçlü direnç ve şimdilik dayanıyor. Kırılması halinde alışlar 1.090/1.095’lere kadar devam edebilir" dedi.

DOLAR İLE ALTIN İLİŞKİSİ

Haberin Devamı

Dolar Endeksi yüzde 0,44 değer kaybederek 99,2 seviyesine düşerken doların 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi (dün 10 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü) bugün yüzde 0,4 geriledi.

Dolar ile ters yönde hareket etme eğilimi gösteren altın ise yüzde beş yılın düşüğünden toparlanarak yüzde 1,4 civarında değer kazandı.

Aşağıdaki tabloda görüleceği üzere altın son 1 yılda yüzde 9'a yakın değer kaybederken dolar yaklaşık aynı oranda artış gösterdi.

GRAM ALTIN FİYATI DÜŞTÜ

İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 98,50 TL, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 661,00 TL oldu. Dün gram altın 99,05 TL'den satılmıştı.