Gazete Vatan Logo

Altın ithalatını Körfez yükseltti

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye olarak biz altın işlemede ve altın ticaretinde merkez olmak istiyoruz. Onun için bu ‘düzeltme’ dediğimiz süreçte 2018’de de böyle bir şişkinlik olma ihtimali var” dedi.

Altın ithalatını Körfez yükseltti

Zeybekci, Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) tarafından düzenlenen İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 2018 yılında her ay ihracat rekorları kırarak yoluna devam edeceğini söyledi.

Transfer oluyor

Zeybekci, altınla ilgili gelişmelere de değinerek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Altınla ilgili 2018 ile ilgili artış trendi devam edecek. İthalat, neden? Suudi Arabistan, Körfez dediğimiz bu bölgede altın faaliyetlerini, altın ticaretine alımda ve satımda yüzde 5 vergi konuldu. Altın bir ödeme aygıtı ve enstrümanıdır. Yani bir sermayedir. Üzerinde transfer ile alım ve satım ile ilgili oranlar çok düşüktür. Bindelik rakamlar vardır içinde. Siz her harekette, yüzde 5 aldığınız zaman bu ekonominin asla kabul etmeyeceği öz sermayenin vergilendirilmesidir. Dolayısıyla o coğrafyada altın ticareti çok yoğun bir şekilde Türkiye’ye doğru transfer ediliyor. Biz de buna ‘Evet’ diyoruz.”