Gazete Vatan Logo

Altın fiyatları bugün ne kadar? (15 Aralık)

Altın fiyatları bugün yatırımcısını üzdü. FED'in dün gerçekleştirilen toplantısından sonra altın fiyatları 10 ayın en düşük seviyesini yaşadı. Peki altın fiyatları 15 Aralık Perşembe gününde kaç liradan işlem görüyor?

Altın fiyatları bugün ne kadar? (15 Aralık)

Altın fiyatları FED'in toplantısından olumsuz etkilendi ve oldukça düşüş yaşadı. Kapalıçarşı'da gram 129,10 liradan işlem görürken, çeyrek altın fiyatları ise 213,46 liradan değer buldu. İşte güncel altın fiyatları ve uzman yorumları...

GÜNCEL ALTIN FİYATLARINI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ.



Altın düşüşünü sürdürdü

Altın, Fed`in dün toplantısında beklenenden daha şahin bir tutum takınmasının ardından değer kaybetti.

Altın Fed'in dünkü toplantısının ardından güçlü bir düşüş gösterdi. Değerli metal, Fed politika yapıcıların faizi beklendiği şekilde artırması ancak buna ek olarak gelecek yıl faiz artırımlarının hızını artıracağını işaret etmesinin ardından 10 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Spot altn yüzde 0.7 düşüşle ons başına 1,134.89 dolara kadar geriledikten sonra, Singapur saati ile 10:31'de 1,142.96 dolara geldi. Metal Çarşamba günü, Fed'in görünümü revize ederek, 2017'yılı için önceki projeksiyonu olan iki faiz artırımını üçe çıkarmasının ile birlikte yüzde 1.4 değer kaybetti ve altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları sert düştü.

Haberin Devamı

Altın, doların güçlenmesine neden olan Fed faiz artırımı ve ABD hisse senetlerinde yükselişe neden olan yeni Başkan Donald Trump'ın harcamaları artırarak büyümeyi destekleyeceği beklentisinden olumsuz etkilendi. Bu gelişmeler sonucu altın destekli ETF'lerden çıkışlar hızlandı. Bu fonlardaki varlıklar 2013'ten bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Altın Eylül ayının sonundan bu yana yüzde 13 kaybetti.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. bugünkü notunda, "Fed beklenenden daha iyimser ve daha şahindi," dedi ve "Öte yandan, noktasal grafikler 2017'de, önceki seviyesi olan ikiden ziyade üç faiz artırımını işaret ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

25 baz puanlık bir fai artırımı, son haftalarda Fed yetkililerinin de işaret etmesi ile birlikte, yatırımcılar tarafından tam olarak fiyatlanmıştı, ancak Fed yetkililerinin gelecek yılın faiz artırımları için öngörüsü beklenmiyordu. Yüksek borçlanma maliyetleri, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor.

Haberin Devamı

DAHA HIZLI ARTIRIM

Sydney'de Fat Prophets kaynaklar analisti David Lennox, "Piyasalar 25 baz puanlık artışı bekliyordu, bunda bir tehlike yok," dedi ve "Ancak 2017'de muhtemelen daha hızlı faiz artışı görecek olmamızdan ve bunun doları güçlendirmesinden fazla hoşlanılmadı" şeklinde görüş bildirdi.

Madencilik şirketlerinin hisseleri, yatırımcıların dikkatlerini gelecek yıl için altın fiyatlarının görünümüne çevirmeleri ile birlikte sert düşüşler gösterdi. Avustralya'nın en büyük altın üretcisi Newcrest Mining Ltd. yüzde 5.2 kadar düşerken, Evolution Mining Ltd. yüzde 4.7 kadar düşerek Nisan ayından bu yana en düşük seviyesini gördü.

Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Çarşamba günü 21.8 ton düşerek 1,808.8 tona indi. Varlıklar böylelikle düşüşünü 24'üncü güne taşıyarak Haziran'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bu düşüş 2013'ten bu yana en hızlı gerilemeyi işaret ediyor.