Gazete Vatan Logo
Magazin Alternatif müziğin adresi Kontra Plak

Alternatif müziğin adresi Kontra Plak

Kontra Plak, şehrin en kendine has müzik mağazalarından biri... Galatasaray Lisesi’nin yanından yokuş aşağı inerken sağda karşınıza çıkar... Okan Aydın ile bağımsız müzik merkezi Kontra’yı konuştuk

Kontra Plak’ı İstanbul’daki diğer plakçılardan ayıran fark nedir?

Bağımsız plak dükkanlarının yaşamlarını devam ettirebilmek için kendilerini bir şekilde farklı kılmalarının zaruri olduğunu düşünüyorum. Açıldığımız günden bu yana Kontra Plak’taki genel düsturumuzu amatör bir heyecanla ama profesyonel kodlar üzerinden tanımlamaya çalıştık. Müzikseverlerle kurduğumuz iletişimin dilinden, sosyal mecralardaki varlığımıza; müzik eksenli etkinliklerimizden, fiyatlandırma politikamıza kadar pek çok başlıkta farklı bir yol güzergahı izleme gayretindeyiz. Müzikal açıdan bakacak olursak da Kontra Plak’ın en ayırıcı özelliğini ana akım dışı işlere ve güncel müziğe olan yakınlığı diye özetleyebilirim.

Size gelenler genelde hangi tür plakları ön planda görüyor?

İlk açıldığımızda doğal olarak biraz daha kendi kişisel tercihlerimiz üzerinden oluşmuş bir katalog vardı. Ancak bunu geride kalan üç yıl içinde olabildiğince genişletmeye ve derinleştirmeye çalıştık. Tüm alt türleriyle elektronik ve rock başta olmak üzere, caz, film müzikleri, klasik, 80’ler, new wave, post punk ve synth pop görece daha geniş arşive sahip olduğumuz türler. Burada niteliğin, nicelikten önde geldiğini de belirtmek isterim.

Haberin Devamı

‘Eski albümlere ilgi var ama yeni baskılar limitli’

Türk müzisyenlerin plaklarının satışı nasıl gidiyor?

Plak dünyasındaki en sıkıntılı başlıklardan birini bu yerli işlerin oluşturduğunu düşünüyorum. Eski albümlerin çoğunun yeni baskılarının yapılmaması ve bunun tetiklemesiyle ikinci el Türkçe plak fiyatlarının piyasa rayiçlerinin çok üzerine çıkması gibi bir problem var. Yeni çalışmalara gelince, çok az albüm plak olarak basılıyor. Bunu da genellikle müzisyenler kendi çabaları ile yapıyor. (Büyük Ev Ablukada, Kim Ki O, She Past Away, Alpman, Gaye Su Akyol ilk aklıma gelenler) Bu açıdan Ringo Jets ve BaBa ZuLa’nın son albümlerini plak formatında yayımlayan Rainbow45 ekstra bir alkışı hakediyor. Eski albümlere ilgi var ama orijinalleri pahalı ve yeni baskıları çok limitli, yeni albümlere ilgi var ama basılı plak seçeneği çok az diyebiliriz.

Haberin Devamı

İstanbul’da plak alımında hangi tür ön plana çıkıyor?

Her plak dükkanında bu sorunun cevabı biraz değişir kanımca. Kontra Plak’ta ana ağırlık indie/modern ve classic rock, elektronik, caz ve 80’ler olarak öne çıkıyor gibi.

Sizde son dönemde bulunan en özel plaklar neler?

Yerli işlerden Alpman, Klaustro, Levni & Sloth Pallas ve Barış K., yabancılar içinde ise Lamb’in son albümü, Nils Frahm ve Anne Müller’in ortak çalışması Sun Ra plağı ile Bach’ın tüm piyano eserlerini içeren 30 plaklık box set ilk aklıma düşenler...

‘ArctIc Monkeys’ın PLAĞI geldiği an satılıyor’

Dinleyici plak alırken neleri göz önünde bulundurmalı?

İkinci el plak alırken elbetteki en önemli parametre plağın ve kartonetin durumu/temizliği. İlk alırken dinleme şansları varsa, bu fırsatı mutlaka değerlendirsinler. İyi durumdaki bir plak için plağın hangi basım olduğu ve hangi ülkede basıldığına bakılabilir. Genelde Amerika, İngiltere, Almanya, Hollanda baskıları biraz daha kalitelidir. Değerli plaklar için özellikle internet üzerinden alışveriş yapıyorlarsa mutlaka plakla ilgili verilen detay bilgileri iyice kontrol etsinler, yeterli bilgi yoksa bunu satıcıdan talep etsinler ve iyi bir fiyat araştırması yapsınlar.

Haberin Devamı

Pikapta peki piyasada çok ucuza modeller var büyük müzik marketlerde... Başlangıç için onları öneriyor musunuz?

Bahsettiğiniz düşük fiyata satılan ve amfi katı ile hoparlörün entegre olduğu sistemleri kesinlikle önermiyoruz. Başlangıç için kabaca 1000-1250 TL’ye satın alınabilecek pre-ampli bir pikap ve bir çift aktif hoparlör seti ideal ve ekonomik bir çözüm yolu. Öte yandan ilk aşamada ikinci el pikap alınacaksa da, bunun mutlaka detaylı kontrolden geçmiş ve olası bir sorunda tekrar kapısını çalabileceğiniz bir yerden satın alınmasını tavsiye ederim.

Plağı geldiği an biten sanatçı genelde hangisi?

Eski albümlerinin satışa dönme hızı en yüksek olan isimler Queen, Bob Dylan, Dire Straits, Pink Floyd, Jimi Hendrix gibi “baba”lar. Yeni isimlerden Arctic Monkeys ve yerlilerden de Barış K.

Haberin Devamı

‘CD satışı düşerken plak yükseliyor’

Müzik dinleyicisi plağa geri dönüş yaptı klişesine inanıyor musunuz?

Hem evet, hem de hayır. Zaten plaktan dinleyenler inatla devam ediyor. Haricinde özellikle son birkaç yılda farklı nedenlerle müzik dinleme keyfinde plağı başka formatlara tercih eden bir kesim olduğu da gerçek. Bu da genel olarak CD ve dijital format satışlarında belirgin bir düşüş ve plak satışlarında da yukarı yönlü bir hareket olarak kendini gösteriyor. Ancak altını çizmek gerekir ki plak satışları hâlâ toplam müzik pazarının çok ufak bir kısmını oluşturuyor.

Burada bazı müzisyenleri özel performanslar için ağırlıyorsunuz. Bu proje devam edecek mi?

Mutlaka yapmalıyız dediğimiz işlerden biri de bu canlı performanslardı. Bugüne kadar İlhan Erşahin, Genç Osman, 123 gibi isimleri misafir ettik. 18 Nisan günü tüm dünyada kutlanacak olan “dünya plak dükkanları” kapsamında yine çeşitli performanslar olacak. Şimdilik Barış K. ve Kim Ki O bize eşlik edecek.