Gazete Vatan Logo

Altay’a aranan motor bulundu!

Milli imkanlarla üretilen Altay tankının seri üretimi için gereken motor konusunda Avrupa’dan engel gelince Ukraynalı devlet firması UkrOboronProm’la ön anlaşma imzalandı

Altay’a aranan motor bulundu!

Türkiye’nin milli imkanlarla tasarlayıp ürettiği Altay Ana Muharebe Tankı’nın seri üretiminin önündeki tek engel olan motor haberi Ukrayna’dan geldi. Avusturya firması AVL’den alınacak güç grubu desteği politik engele takılınca TÜMOSAN ile yapılan sözleşme karşılıklı fesh edildi. Bunun üzerine Türkiye diğer alternatiflere yöneldi. Altay’a uygun motor ise daha önce seçenekler arasında yer alan Ukrayna’da bulundu.

Başbakanlar imzaladı

Ukrayna’nın savunma firmalarından sorumlu devlet kurumu UkrOboronProm Genel Müdürü Roman Romanov, Başbakan Binali Yıldırım’ın davetlisi olarak 14 Mart’ta Ankara’yı ziyaret eden Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman’ın temaslarında konunun gündeme geldiğini açıkladı. C4 Defence’a konuşan Romanov, iki başbakanın tank motoru konusunda ‘İşbirliği Ön Anlaşması’ imzaladığını kaydetti. Ukrayna, Türkiye’ye halen bazı tanklarda kullanılan 6TD-3 motorunu öneriyor. Ancak Romanov motor için talep edilen güce ilişkin bilginin paylaşılmasını beklediklerini belirtiyor.

Entegrasyon çalışmaları

Haberin Devamı

Teknik açıdan sorun olmadığını belirten Romanov, ayrılan bütçeye bağlı olarak projenin hızla ilerleyeceğini kaydetti. Romanov, Ukrayna’nın II. Dünya Savaşı sırasında ayda 200 tank ürettiğini hatırlatarak önerdikleri işbirliği modelleri arasında bazılarının birkaç ay içinde uygulamaya konulabileceğini söyledi. Ukrayna üretimi motorun Altay tankına entegrasyon çalışmalarının da bir süredir devam ettiği bildiriliyor.

Altay Ana Muharebe Tankı

AĞIRLIK: 65+ ton

BİRİM MALİYET: 5.5-6 milyon dolar

ÜRETİM ADEDİ: İlk etapta 250 adet. Toplamda farklı konfigürasyonlarda 1.000 adet.

ZIRH: Roketsan üretimi bor karbür esaslı yeni nesil zırh

ANA SİLAH: MKEK 120mm yivsiz top

Almanya muamması

ALTAY tankının prototipleri Rolls Royce Holding’in sahibi olduğu Alman motor şirketi MTU motorlarıyla geliştirildi. İlk etapta üretilecek 250 Altay tankının motorunun da Alman MTU tarafından sağlanması bekleniyordu. Ancak Türkiye ile Almanya arasında son dönemde gelişen olumsuz ilişki ve ambargo haberleri bu seçeneğin devre dışı kalmasına neden olabilir. Tank motoru konusunda deneyimli olan Ukrayna kurumu Pakistan’ın Çin’den aldığı lisansla geliştirdiği kendi tankı Al-Khalid’in motorunu da üretiyor.

Haberin Devamı

İlk teslimat 2020’de

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, 2017-2021 stratejik planında seri üretim ilk teslimatların 2020 yılında yapılmasının planlandığı açıklanmıştı. Planda, ALTAY tankının üretici seçimi 2017 içinde tamamlanacak. İlk tank üretimi için hat kalifikasyon testleri ise 2018’de yüzde 30 oranında ve 2019’da tamamen bitirilecek. 2020 itibariyle ise 15 adet, 2022’de ise 20 adet ALTAY tankı üretilecek.