Gazete Vatan Logo

Alkollü kaza yapmanın cezası arttı

Erzincan’da alkollü araba kullanan bir sürücünün iki kişinin yaralanmasına neden olan davada, Yargıtay 9. Ceza Dairesi, adli tıp raporuna göre 124 promil alkollü çıkan sürücünün işlediği suçun “taksirle (kazayla) yaralama” olarak görülmesini yanlış buldu

Daire, aldığı alkolün etkisi ile kaza yapan sürücünün “taksirli yaralama”dan değil, “bilinçli taksirle yaralama” suçundan yargılanması gerektiğine işaret etti.

Alkol alan kaza yapacağını bilir
Taksir; kasıtlı olmayan, dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu işlenen suçlar için kullanılıyor. Yeni TCK ile düzenlenen “bilinçli taksir” ise, kişinin kasıtlı olmasa da, o hareketi yaptığında olumsuz bir sonucun doğacağını öngörmesine rağmen yapması anlamında kullanılıyor. Yargıtay’a göre, alkollü olarak direksiyona geçen sürücünün yaptığı kaza, daha baştan öngörüldüğü için “bilinçli taksir”e giriyor. Buna göre alkollüyken kaza yapan sürücülere verilecek ceza yarı oranında artırılacak ve kimse şikayetçi olmasa bile dava ‘kamu’ adına yürütülecek...

* BİR KİŞİ ÖLMÜŞSE 9 YIL: Normalde 2-6 yıl arası olan ceza, alkollü sürücü için 3-9 yıl olacak.

* BİRDEN FAZLA KİŞİ ÖLMÜŞSE 22.5 YIL: Normalde 2-15 yıl arası verilen ceza, alkollü sürücü için 3-22.5 yıl arası hapis olacak.

* BİR KİŞİ YARALANMIŞSA 3 YIL: 3 aydan 2 yıla kadar olan hapis cezası, alkollü sürücü için 4.5 aydan 3 yıla kadar olacak.

* BİRDEN FAZLA KİŞİ YARALANMIŞSA 4.5 YIL: Normalde 6 aydan 3 yıla kadar olan hapis cezası alkollü sürücüler için 9 aydan 4.5 yıla kadar hapis olacak.

ÇAPAN’IN OĞLU’NU DA ETKİLEYECEK
Yargıtay’In bu kararı, alkollüyken Ferrari’yle yaptığı kazada sözlüsü Ayşe Yamiç’in ölümüne neden olan Gürbüz Çapan’ın oğlu Ali Çapan’ın yargılandığı davayı da etkileyebilecek. Çapan için taksirle yaralama suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilebileceği belirtilmişti. Yargıtay kararına göre bu ceza 9 yıla kadar çıkabilecek.

Haberin Devamı