Gazete Vatan Logo

Alkaya uyarıyor

‘Vize kalktı, turizm patlar’ mantığı yanlış, Rusya’da Bakanlıkça tanıtım şart

Turizmde 2012’nin Türkiye yılı olacağını, krize rağmen yüzde 6-10 arasında bir büyüme hedeflendiğini söyleyen Cornelia Diamond Golf Resort&Spa Genel Müdürü Zafer Alkaya, “Vizelerin kalkmasıyla 7 ayda Antalya’ya 1 milyon 648 bin Rus turist gelerek rekor kırdı. Ancak ‘Vize kalktı, turizm patlar’ mantığı izlemek yanlış. Rusya değişken bir pazar. Bakanlık’la Moskova’da tanıtım yapılması için görüşeceğiz. Krizin ardından turizmi 12 aya yayıp, hizmet kalitemizle aralıksız tanıtım yapmalıyız” dedi

Dünyanın en saygın turizm ve seyahat ödülü olarak kabul edilen World Travel Awards’ın Avrupa Galası’na ev sahipliği yapan ve ‘Avrupa’nın en iyi lüks resort oteli’ ve ‘Avrupa’nın en iyi villalarına sahip resort oteli’ ödüllerini kazanan Cornelia Diamond Golf Resort&SPA Otel’in Genel Müdürü Zafer Alkaya, 2012 yılının turizmde Türkiye yılı olacağının konuşulduğunu ve Avrupa’da yaşanan krizin ardından Türkiye’de beklentilerin üzerinde bir çıkışın görüldüğünü açıkladı.

Akdeniz çanağında Arap baharı gibi gelişmelerin sektöre olumlu yansıdığını, turizm gelirlerinin 6 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21.5 artarak 8 milyar 472 milyon dolara ulaştığını hatırlatan Alkaya, “2012’de kriz beklentisine rağmen uzmanlar, yüzde 6-10 arasında bir büyüme hedefliyor. 2008’den 2009’a geçerken krizde bile Türkiye turizmde yüzde 1 büyüdü. Turizm, kolay vazgeçilmeyen bir ihtiyaç. 2012 Türkiye yılı olacak, İngiltere başta olmak üzere yurtdışında bu konuşuluyor” dedi.

Farkımız lüks ve sıcak hizmet

Krizin ardından ülkelerin ‘turizm’ ile rekabet ettiğinin altını çizen Alkaya, vizelerin kalkmasıyla 7 ayda Rusya pazarında sağlanan yüzde 24’lük artışın Antalya’ya kaydığını belirterek, “Rus turist sayısı, Haziran 2011’de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.5 artışla 616 bine ulaştı. Rus Tur Operatörleri Birliği ATOR’un yayınladığı son raporda bu artış, Rus turizminde bir rekor olarak değerlendirildi. Ocak-Temmuz döneminde Antalya’ya Rusya’dan 1 milyon 648 bin 762 turist geldi. Ancak ‘Vize sorunu kalktı, turizmde altın dönem başlıyor’ mantığı yanlış. Rusya her an başka destinasyonlara kayabilir, yüksek fiyata duyarlılar. Bu yüzden Bakanlık’la Moskova’da tanıtım yapılması konusunda görüşeceğiz” diye konuştu. Alkaya, Antalya’ya direkt uçuşların arttırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Türk turizminin kalitesinin misafir odaklı olmaktan geçtiğini ve her türlü müşteri şikayetini dinlediklerini ifade eden Zafer Alkaya; “Rakibimiz İspanya’nın avantajı imajı. Onlar da rekabetle her şey dahil sistemini uygulamaya başladı, birlikler olarak İstanbul’u ziyaret ediyorlar. Ancak hizmetleri mekanik ve otelleri bizdeki gibi lüks değil” dedi.

Yıl genelinde yüzde 80, Haziran-Ekim arasında ise yüzde 99 doluluk ile çalıştıklarını kaydeden Alkaya, şöyle devam etti: “Bunu geçen yıl 31 olan ağırladığımız ülke sayısını 36’ya çıkararak, Özbekistan, Japonya, Azerbaycan gibi pazarlara girerek başardık. Tüketiciye hitap eden bir call center hizmeti oluşturduk, nerede fuar varsa takip ettik ve tanıtım yaptığımız destinasyon sayısını 49’dan 54’e çıkardık.”

Personele özel havuz oyun salonu, kafe kurduk

CornelIa olarak aldıkları ödüllerde insan kaynaklarına önem vermelerinin ve personel sirkülasyonlarının çok az olmasının etkili olduğuna değinen Zafer Alkaya, “Biz personeli, onlar da müşteriyi mutlu ediyor, bu bize ödül olarak geri dönüyor. Bu yüzden lojmanlarında bilardo salonundan internet kafeye, havuzdan kafeteryaya ve çamaşırhaneye kadar pek çok alandan faydalanabiliyorlar. İki otelde 800 personeli kışın da istihdam ediyoruz, ellerimizi üzerlerinden eksik etmiyoruz” dedi.

Lüks villaların geceliği 2.500 eurodan başlıyor

‘Avrupa’nın en iyi lüks resort oteli’ ve ‘Avrupa’nın en iyi villalarına sahip resort oteli’ seçilen Cornelia Diamond Golf Resort&SPA Otel’de 29 adet villanın gecelik konaklama fiyatları 2.500 eurodan başlıyor.

Futbol ve golfle turizmi 12 aya yaydı şampiyonalara ev sahipliği yapacak

Dünya Seyahat Ödülleri töreninde ‘Avrupa’nın lider golf oteli’ ödülünün sahibi olan Cornelia De Luxe Resort Otel’in Genel Müdürü Hakan Duran ise 2011 ve 2012’de yüzde 8’lik bir ciro artışını yakalamayı planladıklarını kaydetti. Toplantı grupları, futbol ve golfle turizmi 12 aya yaydıklarına dikkat çeken Duran, sadece golfle ilgili 9 Avrupa ülkesinde her yıl en az 20 golf turnuvasını Cornelia sponsorluğunda düzenlediklerini kaydetti. Duran, şöyle devam etti: “Dünyanın en prestijli golf fuarı olan International Golf Travel Market (IGTM), 14-17 Kasım 2011 tarihleri arasında Belek’te yapılacak. Fuar ve kongrenin galası ise Cornelia Diamond Golf Resort&SPA’da gerçekleştirilecek. 2009’da Avrupa’nın en iyi sahası seçilen Nick Faldo’ya sahip olan Cornelia Golf Club ise IGTM Geleneksel Golf Turnuvası’na ev sahibi kulüpler arasında olacak. 2012 Dünya Amatör Golf Şampiyonası’na da ev sahibi olacağız. 2010’da da 3 futbol sahamızda 10 Avrupa ülkesinden 27 takım ağırladık.”

Haberin Devamı