Gazete Vatan Logo

Alışveriş sepetleri büyüdü

Müşteri ‘TV’yle oyalandı eczanelerde alışveriş sepetleri 9 kat büyüdü

Eczanelere kurulan ve katma değerli bakım ürünlerinin tanıtımını yapan ’TV’ler sayesinde eczanelerde kişi başı harcama 9 kat arttı. Müşteriler, 5 TL’lik ağrı kesici için geldiği eczanelerden 150-200 TL’lik kremlerle çıkmaya başladı



Medula’ydı, Karekod’du derken reçete hazırlama süreleri yaklaşık 7.5-8 dakikadan 24 dakikaya kadar çıkınca sıkılan müşteriler, oyalanmanın yolunu ’eczane TV’lerde buldu, 5 TL’lik ağrı kesiciye gelenler eczanelerde alışveriş sepetlerini 150-200 TL’lik kremlerle doldurmaya başladı.

Eczane TV’ler sayesinde Türkiye genelinde yaklaşık 300 eczanede reklamı yapılan ürün satışları da yüzde 300’e varan oranda artarken, Şanlıurfa’dan Abu Dhabi’ye kadar potansiyeli keşfeden 3 bin eczane sisteme dahil olmak için bekleme listesine girdi.

Dijital elektronik medya sistemleri alanında hem donanım hem de yazılım tarafında faaliyet gösteren ve İngiltere ile Hollanda’nın ardından Avrupa’nın 3’üncü büyük ’eczane yayın sistemi’ni kuran Demedya Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Egeli, “Şu anda 21 ilde 300 eczanede 500 ekranı yönetiyoruz. Bu yılsonuna kadar ekran sayısı 2 bine çıkacak ve Türkiye’nin bütün illerinde olacağız” dedi. Eczanelerde kurdukları TV ekranlarıyla ayda 5 milyon kişiye ulaştıklarını aktaran Egeli, “Sağlık Bakanlığı tarafından getirilen karekod sistemiyle eczanelerde bekleme süresi 20-24 dakikaya yükselince hasta ve hasta yakınlarını oyalamak zorlaştı. Eczanelerde hem ekranını hem de içeriğini tamamıyla kendimizin ürettiği ’TV sistemiyle’ sorunu çözdük. Sisteme dahil olan eczanelerde kişi başına harcama 9 kata kadar çıktı. Özellikle kasa önlerine yerleştirdiğimiz ekranlar sayesinde, eczanelerin reçeteli ilaç dışında cirolarına büyük katkı yapan vitamin, selülit önleyici, bronzlaştırıcı gibi katma değerli ürünlerin satışında patlama yaşanıyor” dedi.

Sırada Ortadoğu var

Bazı eczanelerin yakaladıkları ciro başarısı sayesinde ekran sayısını 2’ye çıkardığını aktaran Egeli, “AVM’lerdeki eczanelerde ise bu ekranlar vitrinlere konulmaya başlandı. Abdi İbrahim İlaç’tan Bayer’e kadar 25’ten fazla şirket sistemi tanıtım mecrası olarak kullanıyor” diye konuştu.

Tamamen Türk yapımı olan sisteme yurtdışından da talep geldiğini söyleyen Egeli, Abu Dhabi’de de bu sistemi kuracaklarını ve Ortadoğu’da yaygınlaşacaklarını söyledi. TV ekranı ve içerik için eczanenin ödemesi gereken bedelin 1.450 dolar olduğunu belirten Egeli, “Abonelik sistemi de oluşturduk. 299 dolarlık kurulum ücreti ve günlük 1 TL’lik kullanım bedeliyle sistem kullanılabiliyor” diye konuştu.



Perakendeciye stoğu hızlı tükettirecek


’Eczane yayın sistemi’nin gördüğü ilgi nedeniyle sistemi yeni sektörlere de adapte etmeye karar verdiklerini ve ilk aşamada perakendeye yöneldiklerini söyleyen Ediz Egeli, “Şu anda bir market zinciri ve hazır giyim markasıyla deneme çalışmaları başlayacak. Bu sayede hızlı stok takibi, fiyat indirimi, yeni müşteri kazanma anlamında farklı aksiyonlar yapılabilecek” dedi.



Nişantaşı selülit önleyici Anadolu ilaç alıyor


İstanbul genelinde reçete dışı ürünlerin talebi artarken Anadolu’da reçeteli ürünlerin talebi yükseliyor. Nişantaşı, Etiler, Bağdat Caddesi gibi lokasyonlarda kişisel bakım ürünleri, selülit gidericiler, güneş bakım ürünleri satışı yüksek iken Bağcılar, Esenler gibi lokasyonlarda katma değerli ürün tercihinde 50 TL’nin üzerine çıkılmıyor.



Starbucks ‘telefonla sipariş’i ilk kez Türkiye’de başlattı


İstanbul’un trafik ve park çilesi Starbucks’a Türkiye’de yeni yöntemler ürettirdi. ABD’li kahve zinciri Türkiye’ye özel müşterilerine ’telefonla sipariş’ imkanı vermeye başladı. Özellikle Ataşehir, Bağdat Caddesi gibi trafik yoğunluğunun ve park yeri sorununun en üst seviyede olduğu yaklaşık 10 mağazada deneme çalışmalarına başlanan yeni hizmetle, Starbucks müşterileri gidecekleri mağazayı telefonla arayarak siparişini veriyor, mağazaya girdiğinde ise kahvesi hazır oluyor. Uygulamanın müşterilerden yoğun bir ilgi gördüğünü söyleyen Starbucks Türkiye yetkilileri, sistemin ihtiyaç duyulan dükkanlara da yaygınlaştırılacağını açıkladı. Müşteri memnuniyetinin de arttığına dikkat çeken yetkililer, bu uygulamanın Türkiye’ye özel olduğunu da ifade etti.



Disney kahramanları çocuklara su içirecek


Çocuklara yönelik ürünlerdeki yatırımlarını artıran Danone, şimdi de çocuklara özel su yapmış. Disney karakterleriyle renklendirilecek ve Türkiye’ye özel tasarlanan ürünün lansmanı yakın zamanda yapılacak.



Mudo Concept ‘Anadolulu’ oluyor


* Mudo Concept, Mudo Grubu’nun Avcılar tarafındaki merkez binasından taşınıyor. Marka adına alınan yeni bir kararla yönetim takımı ve depoları için Kurtköy bölgesinde yeni bir merkez kuruldu.

Haberin Devamı