TCMB ‘Yola devam’ dedi

Para Politikası Kurulu’ndan (PPK) 25 baz puanlık indirim geldi. Merkez Bankası gecelik marjinal fonlama faizini (üst bandı) yüzde 8.75’ten 8.50’ye indirdi. TCMB’nin borçlanma faizi ve haftalık repo ihale faizini yüzde 7.50’de sabit tuttu. “Sadeleştirme” atılan bu adım sonrasında “simetrik bir banda oldukça yaklaşıldı. Haftalık 7.50 ve gecelik 8.50. 22 Ağustos Pazartesi günü itibariyle “ağırlıklı fonlama faizinin yüzde 8.02 olduğu bir ortamda simetriye az kaldı. Gerçi son indirimle birlikte ağırlıklı fonlama faizi yaklaşık 15 baz puan gerileyecek.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamada turizm sektöründe yaşananlara da değinilerek, “Turizm sektöründeki gelişmelerin cari denge üzerinde kısa süreli olumsuz bir etki yapması beklenmekle beraber, dış ticaret hadlerindeki gelişmelerin gecikmeli etkileri ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir” denilmiş. Turizm sektöründen gelen haberleri izledikçe PPK kadar iyimser olmak zorlaşıyor.

Açıklamada, “Temmuz ayı ortasında yaşanan yurt içi gelişmelerin piyasalar üzerindeki olumsuz etkisi, küresel risk iştahındaki artış ve alınan tedbirler sayesinde büyük ölçüde geri alınmıştır” denilerek küresel likidite sayesinde darbe girişiminin finansal piyasalardaki etkilerinin azaltılabildiğine yer verilmiş.

Haberin Devamı

Küresel likiditeden sonra; yüzde 8.79’a ulaşmış olan tüketici enflasyonuna rağmen gelen faiz indirimi konusundaki en önemli dayanak ise; “Son aylarda belirgin artışlar gösteren işlenmemiş gıda fiyatlarının kısa vadede aşağı yönlü düzeltme yapabileceği öngörülmektedir.” şeklinde açıklamada yer bulan gıda fiyatlarındaki düşüş beklentisi. Rusya ile yeniden ilişkilerin tamir edilmesiyle yükselmeye başlayan işlenmemiş gıda fiyatlarının, yakınlaşmanın yeterince hızlı olmaması sonra düşeceği mi varsayılıyor, yoksa aracılık maliyetlerini kısa sürede indirebilecek adımlar mı atılacak? Kestirmek hayli zor ancak yeterince güçlü bir dayanak gibi durmuyor.

Merkez Bankası’nın elini en fazla rahatlatan son haftalarda Fed’in Eylül ayında da faiz artışı yapamayacağı, olası bir faiz artışının Aralık ayına kaldığını düşünen piyasaların getiri arayışı ile gelişen ülke piyasalarına yönelmesi oldu.

Haberin Devamı

Yapılan açıklamada faiz indirimlerinin sonuna gelindiğine dair herhangi bir ipucu yok. Önümüzdeki birkaç ayda enflasyon cephesinde umulan iyileşmeler görülmez hele ki bu hafta sonu Jackson Hole’da konuşacak Fed Başkanı Janet Yellen’den herhangi bir faiz artışına dair sinyal alınacak olursa yeni faiz indirimlerini göremeyebiliriz.

DİĞER YENİ YAZILAR