Piyasaların gözü büyük buluşmada

Moody’s’in pas geçmesi piyasaların elini rahatlatacak. Yarınki Erdoğan-Putin zirvesi gelecek için büyük önem taşıyor. İyi haberler gelirse dolar/TL, 2.95’e doğru çekilebilir.

Geçtiğimiz haftanın son günü, derecelendirme kuruluşu Moody’s’in mutat açıklama tarihiydi. 18 Temmuz’da Türkiye’nin notunu “gözden geçirmeye” aldığını açıklaması sonrasında 5 Ağustos önemliydi. Daha önceki örneklerinde olduğu gibi kuruluş sessiz kalarak değil bir açıklama yaparak pas geçti.

Açıklamada hâlâ etkileri hissedilmekte olan darbe girişimi sonrasında; “Türkiye’nin politika yapıcı kurumlarının ve iş yapma ortamına, yabancı yatırımcıların algısının önemli olduğu bir ortamda Türkiye’nin dış şoklara karşı dayanıklılığına, nihayetinde büyüme öngörülerinin ne kadar hayata geçirilip, geçirilmeyeceği konusundaki incelemelerin sürdüğü” belirtilmiş. 18 Temmuz’dan itibaren

90 gün içinde de gözden geçirme sonucunun açıklanacağı hatırlatılmış. Moodys’in pas geçmesi bu haftanın ilk yarısında piyasaların elini rahatlatacak.

Haberin Devamı

Güvenli liman yükselişi

Diğer yandan ABD’den gelen Temmuz ayı tarım dışı istihdam verisi beklentileri aştı. 175-180 bin kişilik artış beklenirken gerçekleşme 255 bin kişi oldu. Son 2 ayda açıklanan veriler de 18 biner kişiyle yukarı yönde revize edilmiş. Fed’in faizleri artırması yönünde izleyebileceği politikayı destekleyici bir veri. Normal şartlarda böylesi bir ihtimalin ABD piyasalarını olumsuz etkilemesi beklenirken ABD borsaları yükseldi. Hatta S&P 500 tarihi rekorunu kırdı, Nasdaq ve Dow Jones tarihi zirvelerine oldukça yakın seviyeden haftayı kapattı. ABD tahvil piyasası, hisse senedi piyasalarından farklı bir seyir izledi. 5 yıllık tahvil getirileri gün içinde yüzde 1.144 seviyesini gördükten sonra günü yüze 10.4 yükselerek 1.138’den kapattı. Tahvil piyasaları Fed’in faiz artışı endişesini taşırken, hisse senetleri “güvenli liman” edasıyla yükseldi.

Ülkenin geleceği için önemli

Yarın St. Petersburg’da gerçekleşecek olan Rus-Türk liderler zirvesi çok önemli. Önemi sadece kısa vadedeki savaş uçağının düşürülmesi sonrası yaşananlar değil. Türkiye’nin Batı’ya dönük olan yüzünün; Doğu’ya dönmesi olasılığının ciddi olarak tartışıldığı, NATO ve AB üyeliklerinin geleceği konusunda yapılacak bu zirve büyük önem taşıyor. Zirveden sonra yapılacak olan açıklamalar kısa vadede piyasaları mutlaka etkileyecektir. Asıl önemli olan zirve sonrasında ‘açıklanmayanlar’ olacaktır. Bunları da zaman içinde öğrenebileceğiz. Özellikle Karadeniz, Boğazlar gibi stratejik; tazminat, turizm, ticaret ve özellikle de nükleer santral inşası/ortaklığı konusunda alınacak kararlar geleceğimiz için hayati öneme sahip. Hep birlikte yakından izleyeceğiz. ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin de 24 Ağustos’ta Türkiye’yi ziyaret edeceği açıklandı. Kısa zamanda gerçekleşecek bu diploması trafiğinin sonuçları sadece piyasaları değil ülkemizdeki herkesi ilgilendirecek denli önemli olacak. Moodys’in St. RPetersburg zirvesi öncesi “pas geçmesi” alınabilecek kararlara gölge düşmemesi açısından önemliydi. Eğer notumuz düşürülseydi, ‘Rusya’nın kucağına mı itiliyoruz?’ sorusunu sorduracaktı. En azından pas geçilerek, diplomasiye zaman kazandırılmış oldu.

Haberin Devamı

Piyasaların gözü büyük buluşmada

Haberin Devamı

BIST’te kritik seviye 76.800 puan olacak

Geçtiğimiz hafta başında BIST 100 endeksinde, nereden kaynaklandığı anlaşılmayan bir iyimserlikle boşluklu bir açılış yaşandı. Sonrasında gelen haberlerle bu boşluk da hafta içinde kapandı. Önceki hafta başındaki yazımda “...76.000 (düz! +/- 150 puan) önemli olacak. Bu seviyeyi de yukarı geçersek önce 76.800, sonrasında da 77.150-350 bandı önemli olacak. İkinci seviyenin (50 ve 200 günlük BHO olması hasebiyle) geçilmesinin zor olacağını düşünüyorum” diye yazmıştım. En yüksek 76.843 görüldü, üzerine çıkıl(a)madı. Bu hafta içinde yukarıda benzer seviyeler önemini koruyor. Özellikle yukarıda ikinci seviye önemli olacak. Aşağıda ilk aşamada 75.100 ardından da 73.900 önemli destekler görünüyor.

Altın üzmeye devam eder mi?

ABD kamu tahvillerinden bile önce anılan diğer bir “güvenli liman (!)” altın da ABD tahvilleri ile aynı “endişeleri” taşıyarak , bir türlü aşamadığı 1.365 dolar/ons seviyelerinden 1.335 dolar seviyelerine kadar geriledi. Altın için 1.337.50 seviyesi önemli bir trend desteği idi. Bu seviyenin altında bir haftalık kapanış oldu. Bu hafta içinde 1.334 dolar/ons düzeyinin altında bir kapanış olmadığı takdirde, toparlanma ve yeniden 1.353 dolara kadar yükselme ihtimali var. 1.334 dolar seviyesinin altına inilmesi durumunda 1.308 dolar seviyelerinin test edilmesi olasılığı iyiden iyiye artacak.

Haberin Devamı

Dolar/TL kuru gevşer mi?

Moodys’in kararından sonra “gün sonu piyasasında” dolar/TL kuru 3.00’ın altına geriledi. Hafta başında bir miktar daha gerilemesini ilk aşamada 2.9770-2.9680 bandının test edilmesi olasılığı bence yüksek. Bu bant aşağı yönde kırılırsa da yeni hedef 2.9380-2.9540 bandı olacaktır. İkinci bant aralığının görülmesi zor olabilir. Ancak Putin-Erdoğan zirvesinden sürpriz iyi haberler gelirse bu olasılık hızla artar. Değil ilk bant, 3.00’ın altında uzun süre kalamazsak (en azından zirve sonrasında kadar) kurlardaki gerilim devam edecek ve yeniden 3.0450’ler hedef haline gelebilecek.

DİĞER YENİ YAZILAR