Piyasa dinlendi mi?

Türkiye’de piyasalar uzun bir tatil yaptı ama Brexit endişesiyle yurt dışı dalgalı geçti. Dolarda bu hafta için 2.9150 seviyesi önemli. Güvenli liman altının kaderi pounda bağlı olacak. Sürekli kan kaybeden pound 1.25’lere doğru giderse altında 1.395 ve ardından 1.450 dolar test edilebilir.

Piyasa dinlendi mi

Türk piyasaları tatildeydi ama yurt dışı “tam kadro” çalışıyordu. Bizim için kısa olan geçtiğimiz haftada pek çok şey oldu. Haziran ayı enflasyonu; gıda tarafından gelen sürprizle yüzde 0.1’lik artışa karşın, yüzde 0.47 arttı. Yıllık bazda tüketici enflasyonu yüzde 6.6’dan, yüzde 7.64’e yükseldi. Merkez Bankası, önümüzdeki hafta Fed öncesinde yapacağı PPK’da faiz indirimlerini yavaşlatır mı, pek sanmam.

Zira Brexit; benim geçen haftaki yazımdaki tahminlerimin aksine kolay atlatılamayacağa benziyor. İngiliz politikasında Brexit’in bayraktarlığını yapanların (Boris Johnson ve Nigel Farage) istifa ederek veya aday olmayarak “araziye uyum sağlamaları” sonrasında pound 1.33’leri aşağı yönde kırarak son 30 yılın en düşük seviyelerinden biri olan 1.2800 seviyesine kadar değer kaybetti.

Haberin Devamı

Londra’da konut fiyatı dipte

Brexit öncesindeki yazımda “1.3325’in altında günlük değil ama haftalık bir kapanış olduğu takdirde önce 1.2465 ve ardından 1.2140 seviyelerine kadar bir düşüş daha gelebilir ki böylesi bir hareketi bu “turda” beklemiyorum” diye yazmıştım. Aslında tam olarak benim de beklemediğim, teknik olarak gidebileceğini düşündüğüm seviyelerdi bunlar. Görünen o ki bu seviyeler gerçek olacak gibi... Soros da 1.15’leri işaret etmişken...

Poundun düşüşünde Brexit nedeniyle İngiltere’de gayrimenkule yatırım yapmış olanların bu fonlardan çıkma taleplerinin zirve yapmasının da payı vardı. Geçen haftanın ortasından itibaren

10 büyük gayrimenkul yatırım fonundan 6’sı alım-satımlarını durdurduklarını açıkladı. Aralarından Aberdeen Fund Managers fonlarını geri satmak isteyenlerin paralarını yüzde 17 iskonto ile ödeyeceklerini açıkladı. Brexit sonrasında Londra’daki konut fiyatlarında yüzde 20’nin üzerinde bir düşüş beklentisi yaygınlaşmaya başladı. Londra’da ev fiyatları ucuzlamaya başlayacak gibi.

Haberin Devamı

ABD’de Cuma günü açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisi 180 bin kişilik bir artış beklenirken 287 bin kişilik artış olarak açıklandı. Verizon’un biten grevini çıkarsak bile yine de beklentilerin üzerinde bir rakam geldi. Bu yüksek rakam; Brexit’in yarattığı belirsizlik nedeniyle; Fed’den faiz artışını tetikler mi endişesi yaratmadı. Hal böyle olunca Fed’in “neredeyse ahir vadeye kadar” faiz artıramayacağı fiyatlanmaya başladı. ABD devlet tahvilleri (özellikle 30 yıllıklar) yeni düşükler görürken, 50 yıllık İsviçre devlet tahvilleri “eksi” getirir hale geldiler. Bu ortamda bizim Merkez Bankası da faiz indirimlerine devam ederse çok şaşırmamak gerek.

İçeride açıklanan dış borç istatistiklerine göre; kamu ve özel sektörün; 2016’nın ilk çeyreğinde ki toplam dış borcu 13.6 milyar artışla 411.5 milyar dolara yükseldi. Kısa vadeli artışın önemli kısmı özel sektörden gelirken, uzun vadeli artışın önemli kısmı özel sektörden geliyor. Toplam dış borcun GSYH’ye oranı da 2002’den bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 58.1’e tırmanmış durumda.

Haberin Devamı

Dolar/TL’de 2.86 önemli destek

Bayramdan önceki Cuma gününü 2.9030 seviyesinden kapatmıştık. Bizlerin tatil olduğu, likiditenin sığ olduğu bir ortamda; yaşanan oynaklıkların da etkisiyle; 2.9555’e kadar bir yükseliş olmuş. Tatilden döner dönmez “Siz meydanı boş mu buldunuz” edasıyla, işlemsiz geçilen (bana göre boşluklu) bölgeyi geri toparladı piyasalar. Ancak geçtiğimiz hafta başı itibariyle 50 günlük BHO, 200 günlük olanı yukarı yönde kesmiş durumda. Bu TL’nin değer kaybetmesi olasığını artıran bir unsur. Bu hafta için ilk aşamada 2.9150, ardından da 2.9270 seviyeleri önemli olacak. Aşağıda 2.8650 önemli bir destek olmaya devam edecek. (Varlık Barışı bir süre için TL’yi koruyacaktır.)

Piyasa dinlendi mi

Borsada boşluk kapanır

Geçtiğimiz hafta için BIST 100 endeksi için 78.200-350 bandı önemliydi. Bu seviyeler korundu. Bu seviyelerin üzerine çıkıl(a)mazsa ilk aşamada 76.817-77.177 arasındaki, sonrasında da 27-28 Haziran’da 75.161 ve 75.855 arasındaki “boşluğu” kapatacak bir düzeltme yaşanacaktır. Yukarıda 79.500 ilk hedef olmaya aday.

Haberin Devamı

Altında yükseliş sürer mi?

Brexit kargaşasından; devlet tahvillerinden sonra en kârlı çıkan gümüş ve ardından da altın oldu. Teknik olarak 1.365-70 seviyesi önemliydi. 1.375’e kadar çıkmış olsa da kapanışlar bandın içinde gerçekleşti. Bu hafta bu bandın üzerinde kalıcı kapanışlar yapamayacak olur ise bir düzeltme gelmesi ve 1.310 (+/-10) dolar seviyesinin test edilmesi olasılığı artacak. Ancak poundun 1.25’lere doğru bir hareketin içine girmesi durumunda 1.370 seviyesinin yukarı kırılması ve ilk aşamada 1.395 ve ardından da 1.450 doların test edilmesi söz konusu.

DİĞER YENİ YAZILAR