Merkez faizleri ne kadar indirir?

Bu haftanın kaderini içeride Merkez Bankası’nın faiz kararı, dünyada İngiltere’nin Brexit oylaması belirleyecek. Eli güçlenen TCMB’nin üst bantta 50 baz puanlık indirim yapması bekleniyor. İngilizler’in AB’den çıkış referandumu, piyasaların oynaklaşmasına neden olacak.

Yarın Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı var. Bu haftanın içerideki finansal göstergesi bu toplantıdan çıkacak karar olacak. Dışarıda Perşembe günü yapılacak Brexit oylaması kürenin kaderini belirleyecek.

Ben dahil piyasanın beklentisi politika faizinde değilse de bankalara borç verme faizinde 50 baz puanlık indirime gidilmesi yönünde. Politikacıların tercihlerine kademeli; biraz da finansal piyasaları hazırlama adına başkanın 50 baz puanlık indirim ile yanıt vereceği konusunda genel mutabakat var.

Alman 10 yıllık devlet tahvili getirilerinin geçtiğimiz hafta eksi yüzde 0.04’e gerilediği, ABD 5 yıllık tahvil getirilerinin yüzde 1.03’e indiği bir ortamda Türkiye’deki politika faizlerini indirmenin önünde büyük engeller yok.

Ortodoks yaklaşımı destekleyenler enflasyonun düşmesi için yüksek politika faizlerinin gerektiğini düşünse de yabancı yatırımcıların içinde bulundukları faiz ortamını göz önüne aldığımızda içerideki faizlerin düşmesi için kabul edilebilir bir ortam var. Bu ortamın bizden kaynaklandığını düşünmemiz hata olur.

Haberin Devamı

Zira enflasyona baktığımızda, faiz indirimini haklı çıkaracak herhangi bir yapısal reform veya bu yolda atılmış bir adım yok. Ülke adına atılması gereken adımları henüz atmış değiliz. Evet, geçtiğimiz hafta açıklanmış olan program var. Ancak bu programın, daha önce açıklanmış olan programların akametine uğramayacağına dair elimizde yeterli kanıt yok.

Merkez faizleri ne kadar indirir

İki farklı senaryo

Merkez Bankası’nın (TCMB) PPK toplantısından gecelik borç verme faizinin üst bandında 50 baz puanlık bir indirim gelirse ne olur, indirim 25 baz puanda kalırsa ne olur?

Normalde TCMB’nin faizleri indirmesi için politik baskılar hariç yeterli veri yok.

Ne enflasyonun kendisi, ne de beklentiler henüz enflasyonunun düşeceği yönünde değil. Son aylardaki enflasyon verileri düşüş yönündeydi ancak baz etkisini göz önüne aldığımızda bu sürecin sonuna gelindi. TCMB elindeki veri setine göre (Her hafta pazara giden biri olarak TCMB’den iyi veri topladığımı iddia etsem de birkaç haftadır gitmediğimden dolayı kararsızım) daha sağlıklı bir yorum yapabilir. Diğer yandan Merkez’in sadece enflasyona bakarak karar vermediğini biliyoruz.

Haberin Devamı

Dolarda 2.89 test edilir mi?

25 baz puan indirim gelirse gecelik borç verme faizi 9.25’e, 50 baz puan indirim gelirse faiz 9.00’a gerileyecek. 25 baz puanlık indirim, ‘indirim sezonunun’ sonuna gelindiği mesajını verecektir. 50 baz puanlık indirim yapılması durumunda ‘sezonun’ uzayabileceği beklentisi devam edecektir. 25 baz puanlık indirim olması durumunda

10 yıllık tahvil getirilerinde düşüş ihtimali azalacak, önümüzdeki günlerde bileşik yüzde 10.20-30 bandına doğru bir yükseliş ihtimali doğar. Dolar/TL’de de çok önemli (yurt dışı gelişmelerden kaynaklananlar dışında) değişiklik olmasını beklemiyorum. Böyle bir karar sonrasında dolar/TL kurunun 2.9250’lerin altına inmesi ihtimali yükselecek. Bu seviyenin aşağı kırılması durumunda 2.8950-2.9050 seviyelerinin test edilmesi olasılığı artacak. İndirim 50 baz puan olursa Cuma günü yüzde 9.69 seviyelerinden kapatan 10 yıllık tahvil getirilerinde, kısa bir süre içinde bileşik yüzde 9.40 seviyelerine kadar geri çekilme yaşanabilir. Dolar/TL’de aşağı yönlü hareket sınırlı olacak, paritenin de desteklemediği ortamda 2.9450-2.9650 bandı test edilebilir.

Haberin Devamı

Merkez faizleri ne kadar indirirBrexit şansı kaç?

PERŞEMBE günü yapılacak oylama öncesinde yapılan anketlerde ‘kalalım- ayrılalım’ diyenlerin oyları yüzde 44-46 arasında değişirken; yüzde 12’nin üzerinde kararsız oyların olması ve İngiliz anket kuruluşlarının son seçimde yaşadıkları fiyasko sonucun kestirilmesini zorlaştırıyor. Geçtiğimiz hafta yazdığım yazıda olası sonuçlara değinmiştim. O yazımda İngilizler’in AB’de kalmayı tercih edeceklerini belirtmiştim, halen aynı fikirdeyim. Dolar karşısında 1.4360’dan haftayı kapatan poundun ve haftayı yükselişle kapatan Londra Borsası’nın da bu fikrimi desteklediğini düşünüyorum. Brexit hayata geçecek olursa poundun 1.32-1.33 bandına kadar değer kaybedeceğini (sonra yükselecek olsa da) düşünüyorum. Özellikle Forex işlemi yapanların bu olasılığı hatırda bulundurmalarında illâ işlem yapacaklarsa da kaldıraç oranlarını düşürmelerinde fayda var. Cuma günü tüm piyasalarda İngilizler kalma kararı verse de çıkma kararı verse de oldukça oynak bir gün olacak. Öncesinden tedbirleri almakta fayda var.

Haberin Devamı

Karardan BIST etkilenir mi?

MAYIS ayındaki PPK öncesinde bankacılık sektörü yukarı yönde hareket etmişti. Ancak bunda PPK kararından çok, yurt dışı piyasalar ve kurdaki gerilemeler etkili olmuştu. Bu kez de durumun çok farklı olmasını beklemek hata olacaktır. İçerideki faiz indirimleri bankaların fonlama maliyetlerini az da olsa indiriyor ve olumlu katkı sağlıyor olsa da daha önceki yazılarımda da paylaştığım üzere bankaların sermaye yeterlilik oranları nedeniyle kredi vermekte zorlandıkları, kredi talebinin de ekonomik koşullarda sınırlı kaldığı bir ortamda faiz kararının borsa üzerinde “anlamlı” bir etkisi olacağını beklemiyorum. Haa, indirim 100 baz puan gibi beklenmedik seviyede yüksek olursa, BIST 100 kısa bir süre için olumlu etkilense de kur tarafında yaşanacak yükseliş ve artan oynaklık nedeniyle bu etki kısa sürede olumsuza dönebilir.

DİĞER YENİ YAZILAR