Piyasada ipler Yellen’in elinde

Fed başkanlarının şahin mesajlarına Janet Yellen’in de katılması, erken faiz artışının yolda olduğunu gösteriyor. Şimdi tartışma ‘Haziran mı, Temmuz mu?’ olacak. Piyasalar Yellen’in iki dudağının arasına bakacak.

Geçtiğimiz hafta oldukça yoğun bir haftaydı. Hükümetin kısa sürede kurulması ve Mehmet Şimşek’in Başbakan Yardımcısı olarak görevini sürdürüyor olması ilk aşamada piyasalarca çok olumlu karşılandı. Dolar/TL kuru; Merkez Bankası’nın 50 baz puanlık indirimine rağmen; 2.9252’ye kadar gerilerken, BIST 100 endeksi 79.941’e kadar yükseldi. 10 yıllık tahvil bileşik getirisi de yüzde 10.53 seviyesinden, Perşembe günü 9.87’ye kadar geriledi.

Ancak yükseliş coşkusu çok da uzun sürmedi. Şimşek’in sorumluluk alanları açıklanınca piyasaların biraz kafası karıştı. Şimşek’in kabinede kalmasının yarattığı coşku kısa sürede sona erdi. Merkez Bankası’ndan gelen üst banttaki 50 baz puanlık indirime piyasalar kayıtsız kaldılar. 25 baz puan zaten herkesin beklediği bir indirimdi.

50 puan çok da fazla rahatsızlık yaratmadı. Ancak bu indirim 75 ve daha yüksek olsaydı o zaman piyasaların tepkisi farklı olabilirdi.

Haberin Devamı

Erken faiz artışı garanti

Zira... İçeride tüm bunlar olurken, Fed tarafından da frekansı artan şekilde faiz artışlarına yaklaşıldığı sinyalleri geliyor. Fed Başkanları yaptıkları konuşmalarda; hatta güvercin olanlar bile; faiz artışı için şartların oluşmaya başladığını, piyasaların Fed’den daha kötümser/olumsuz olduklarını söylemeye başladılar.

Son olarak Başkan Janet Yellen de “Koşullar oluşursa önümüzdeki aylarda faiz artışı olabilir” diye konuşunca Haziran’daki toplantıda faiz artışı daha sık konuşulur oldu. Genel beklenti; özellikle ABD’nin 1. çeyrek GSYH’si için yapılan revizyonun yüzde 0.9 yerine 0.8’de kalması ile Temmuz’a (Artış olasılığı yüzde 58 olarak tahmin ediliyor/fiyatlanıyor) kayabileceği yönünde.

Temmuz’da yapılacak Fed zirvesi sonrasında basın toplantısı açıklanmış olan programda yok. Bu nedenle faiz artışının Eylül’e de kalabileceğini iddia edenler var. ABD, 5-10 ve 30 yıllıkları henüz bu ihtimali fiyatlamıyor, daha çok Temmuz ihtimali göz önünde bulunduruluyor. Kötüsünden Yellen faiz artışı yapacak olursa bir basın toplantısı koyar. Ya da normalden daha detaylı bir açıklama ile de bunu yapabilir.

Haberin Devamı

Hepsi bir tarafa... Artık ‘Fed’in yeni faiz artışı olacak mı, olmayacak mı’ diye tartışılmıyor. ‘3 haftaya kadar mı yoksa 2 aya kadar mı bu artış yapılacak’ diye konuşuluyor. Bu durum da tüm piyasaları etkiliyor. Kabine haberleri sonrasında piyasaların yeni yüksekler görmekte zorlanması, kâr realizasyonlarının çabuk gelmesinin ardında Fed’in etkisi hayli yüksek. Bu etki daha da hissedilir olacak.

Dolarda düşüş sürer mi?

Euro/dolar paritesindeki hareketler, Fed’den gelen yorumlar doğal olarak dolar/TL kurunu etkiledi. 2.9252’ye kadar gerileyen kur, haftayı 2.9595 seviyesinden kapattı. Bu hafta için aşağıda 2.9270 seviyesi önemli olmaya devam edecek. Ancak kurları aşağı götürecek çok az etken olduğundan yukarı yönlü hareketlerde nereleri test edebileceğimize bakmakta fayda var. 2.9650 ilk kritik eşik. Sonrasında da yine 2.9775 önemli olacak. Bunun üzerinde günlük kapanışlar görmeye başlar ve BIST 100 endeksi 75.000’li rakamlara inerse yeniden 3.00’lü seviyeleri konuşuyor hatta görüyor olabiliriz.

Haberin Devamı

Altın ve gümüş kan kaybeder

Yellen ve Fed Başkanlarının konuşmalarından gümüş ve altın da nasibini aldı. Geçtiğimiz Salı günü 1.250’den geçen 50 günlük BHO’sının altında kapanan altının ons fiyatı Cuma günü 1.207’ye kadar gerileyip haftayı 1.212’den kapattı. Önümüzdeki hafta içinde 1.175 dolar/ons seviyesine kadar gerilemesi olasılığı artmış durumda.

Gümüşün de 16.15 dolar/ons’taki 50 günlük BHO’nın altında haftayı kapatmış olması da bu olasılığı artırıyor. Gümüş için de bu hafta 15.75 seviyelerine kadar gerileme olasılığı var ve hiç de az değil.

Paritede kritik seviye 1.1101

Yellen’in açıklamaları ile euro/dolar paritesi Cuma günü kritik seviyelere yakın kapandı. 1.1101 seviyesi 200 günlük Basit Hareketli Ortalama (BHO) seviyesiydi, kapanış 1.1115 seviyesi ile hem bu seviyeye hem de günün en düşüğüne yakın seviyeden oldu. Bu hafta içinde 1.1100 seviyesi korunacak ve altına inilmeyecek olursa bir düzeltme ihtimali artacak. Ancak bu düzeltmenin gelebilmesi için Fed Başkanlarının pek fazla “konuşmamaları” gerekecek. Konuşmaya devam edecek olurlar ve 1.1100 seviyesi aşağı yöne çevrilirse 1.1060-70 seviyesi “çok önemli” bir destek seviyesi olacaktır. Bu seviyede günlük kapanışlar bazında aşağı kırılırsa 1.0775-1.0825 seviyeleri konuşulmaya başlanacak.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR