Merkez’in faiz indirimi piyasayı nasıl etkiler?

Merkez Bankası yeni Başkanı Murat Çetinkaya’yla ilk Para Politikası Kurulu toplantısını Çarşamba günü yapacak. PPK’dan üst bantta 50 baz puanlık indirim bekleniyor. İndirim bu seviyede kalırsa dolar/TL’de 2.82 yeniden görülebilir

Geçtiğimiz haftanın başında Merkez bankası Başkanlığı’na (TCMB) Murat Çetinkaya’nın atanacağı açıklandı. Geçtiğimiz haftaki yazımda endişe ettiğim gibi atama son dakikaya bırakılmadı.

TCMB’nin içinden geliyor olması; hem faizli hem de İslami bankalarda görev almış olması, sukuk konusundaki “otoritelerden” biri olması piyasalarca olumlu algılandı. Atama sonrasında yeni başkana has değil de küresel piyasalardaki gelişmelere paralel tepkiler yaşandı. Konvansiyonel eğitimden geçmiş kişilere ters gelebilecek bir atama yapılmadığından dolayı piyasalar “rutin seyrine” devam etti.

Popülist karar vermez

TCMB’nin içinden bir atama yapılmış olması her ne kadar piyasalar tarafından olumlu karşılanmış olsa da bu konuya bir “şerh koyma” ihtiyacım var. Önceki TCMB yönetimi her hedefini tutturdu, her söylediğini hayata geçirdi mi ki eski ekolün devamını kutluyoruz? Piyasa katılımcılarının seçimini anlayabiliyorum. “Yeni Başkan en azından 3 yıldır TCMB bünyesinde, merkez bankacılığını az-çok anlamıştır” diye düşünüyorlar.

Haberin Devamı

Eh, hiç TCMB’de çalışmamış, popülist söyleme sahip birisine göre ehven-i şerdir diye düşünüyor olabilirler, bu konuda piyasa katılımcılarını eleştirmek haksızlık olur. Bu hafta Çarşamba günü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı var. Yeni Başkan’ın ilk toplantısı. Piyasalardaki beklenti 50 baz puanlık üst bant indirimi. 10 yıllık tahvil getirilerinde 12 Ocak 2016’da gördüğümüz yüzde 11.49 bileşik seviyesinden sonra geçtiğimiz Cuma günü yüzde 9.41’e kadar gerileyen 10 yıllık tahvil getirisi Merkez Bankası’nın en azından 50 baz puanlık bir “üst bant faiz indirimini” fiyatlıyor.

50 baz puanlık bir faiz indirimi gelir mi? Aslında bu soruyu “Yeni başkan faiz indirimi ile mi işe başlar?” diye de sorabiliriz. Küresel piyasalardaki gelişmeleri, politika cephesindeki tercihleri ve de küresel “negatif faiz modasını” göz önüne aldığımızda yanıt, ‘Neden olmasın’ olabiliyor.

Haberin Devamı

Enflasyonda mevsimsellikten kaynaklanan düşüşlerin sonuna gelmiş olsak da, son veriler 50 baz puanlık indirim konusunda TCMB’nin elini rahatlatıyor. Asıl soru ‘50 baz puan yerine 100 veya daha yüksek bir faiz indirimi gelir mi?’ Olabilir... Henüz ne piyasa ne de ben bu konuda daha yüksek bir indirimini bekliyoruz. Yeni Başkan’ın popülist değil basiretli bir politika izleyeceğini tahmin ediyoruz.

Bonoda düşüş sürecek

Faiz koridorunun üst bandındaki bir indirim doğal olarak; bono tarafını olduğu kadar, kur tarafını da etkileyecek. 50 baz puanlık bir indirim hâlihazırda hem bono hem de kur tarafında fiyatlanmış durumda. 50 baz puanlık bir indirim gelmesi durumunda, olası yeni indirim beklentileri ile birlikte 10 yıllık tahvilin bileşik getirilerinde 9.20 seviyelerine kadar bir hareket olabilir.

Dolar 2.82’nin altına iner mi?

Kur tarafı bir faiz indirimi beklentisiyle, diğer gelişen ülke para birimlerinde olumsuz olarak ayrıştı ve Ruble, Rand ve Real’e göre dolar karşısında çok da fazla değer kazanamadı. Eğer ki faiz indirimi 50 baz puanda kalırsa dolar/TL kurlarında (Paritede önemli bir değişiklik olmadığı, 1.1250 (+/- 25 pips) seviyelerinde kaldığımız varsayımı ile) şaşırtıcı bir şekilde yeniden 2.8250 (+/- 100 pips) seviyelerine kadar TL’nin değer kazandığını dahi görebiliriz. Hele ki yeni Merkez Bankası Başkanı iyi bir iletişim stratejisi kurgulayabilirse... Eğer ki faiz indirimi 75 ve hatta 100 baz puan olur ise bu durumda da TL’nin değer kaybına hazır olmakta fayda var. 2.8650’nin üzerinde günlük kapanışlar 2.9100 (+ /-50 pips) seviyelerini resmin içine sokacaktır.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR