Hem borsa hem kur nasıl aynı anda yükselir?

Dün Borsa İstanbul, Kasım ayındaki seçim sonrasında gördüğü ve son 3 haftadır aşmakta zorlandığı 84 binli seviyeleri aşarak günü 85.696 seviyesinden kapattı. Küresel risk iştahının “tavan yaptığı”, Japonya’dan yeni paket beklentisiyle de desteklenince sadece gelişen değil gelişmiş ülke borsaları ‘elbirliği’ ile yükseldiler.

Borsa yükselirken dolar/TL kurunda da sınırlı da olsa bir yükseliş vardı. Normal şartlar altında; kurdaki düşüş, borsanın yükselişini destekleyen bir unsur ya da tersine kurdaki yükseliş borsanın yükselişini sınırlayan bir etki yaratırdı. Güne 2.8340 seviyelerinden başlayan dolar/TL, borsanın yükselişini sürdürdüğü sırada 2.8570’lere kadar yükseldi. Nasıl oldu derseniz, kur hareketlerini daha iyi anlamak için sadece dolar/TL kuruna değil, aslında “sepet kura” bakmakta fayda var. “Dolar/TL ve euro/TL kurlarının yarılarının toplamından oluşan” sepet kur, paritedeki hareketleri de ihtiva ettiği için kurlardaki hareketi çok daha iyi yansıtıyor. Dünkü hareketine bakıldığında kurlardaki yükselişin aslında çok sınırlı olduğu görülüyor. Sepet kurdaki hareket gün içinde 3.0275-3.0440 arasında kaldı. Bunun da sebebi tamamen 1.14’lü seviyelerden 1.13’lü seviyelere gerileyen euro/dolar paritesiydi.

Haberin Devamı

İlk hedef 87.000 puan

Kur tarafındaki görece sükunete karşın BIST tarafındaki hareketlilik daha dikkat çekiciydi. 84.300 seviyelerinin aşılmasıyla yeni bir yükseliş kanalı açılmış görünüyor. Teknik olarak bakıldığında BIST 100 endeksinin önündeki ilk hedef 87.000 (+/- 100 puan) gibi görünüyor. Bu seviyenin aşılması durumunda da 88.900-89.500 seviyeleri resmin içine girecek gibi görünüyor. Bu BIST 100’ün “nominal TL” bazındaki hedefleri. BIST 100’e dolar bazında baktığımızda da karşımıza 3.10 dolar hedefi çıkıyor. Bu seviyeye hisse senetlerinin yükselişi ile mi yoksa dolar/TL kurundaki düşüşlerle mi gidilecek derseniz, ben şimdilik oyumu ilkinden yana kullanmayı tercih ediyorum. 3.10 dolar seviyesinin bir çokları için önemli bir hedef ve kâr realizasyonu seviyesi olacağını düşünüyorum, bu seviyelere yaklaşıldığında dikkatli olunmasında fayda var gibi...

Haberin Devamı

ABD’de kritik seviyeler

Benzer kritik eşikler ABD endeksleri için de geçerli. Şubat ayındaki olumsuz havadan sonra ABD endekslerinde yeni zirvelerin görülebileceği konuşuluyor. Ancak teknik analiz cephesinden bakıldığında Nasdaq için değilse de Dow Jones ve S&P 500 bazında önemli direnç seviyelerine yaklaşılıyor. Özellikle benim için “harbi delikanlı” konumundaki S&P endeksi için 2.095 seviyesi önemli bir direnç Bu seviye aşılacak olursa ABD borsalarında yeni zirveler görülebilir. Bu da gelişen ülkeler için yeni bir rüzgâr demektir.

Tüm bunların Doha’daki petrol zirvesi öncesi 44.50 dolara kadar yükselmiş olan Brent petrolünün gölgesinde yaşandığını unutmayalım. Yükselen petrol, ABD’nin iflâsın eşiklerinde dolaşan kayaç petrolü üreticilerini, bunlara borç vermiş ve bu borçlarının batması ile sarsılacakları konuşulan ABD bankalarını ve Rusya gibi petrol ihracatçılarını rahatlatıyor olsa da bizim için kötü haber. Ancak tüm piyasaları aynı piyasaymış gibi alıp satan fon yöneticileri henüz bu ayrımı yapacak durumda değiller. Onlar şimdilik rallinin tadını çıkarıyorlar.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR