Dolar 2.75 olur mu?

Fed’in güvercin mesajları piyasalarda bahar havası estirdi. Dolar 2.82’yle 4 ayın en düşük seviyesini görürken, faizler tek haneye indi, borsa 83 bine dayandı. Önümüzdeki dönemde dolar/TL kuru 2.76 seviyesini test edecek. Altına iner mi, bekleyeceğiz.

Dolar 2.75 olur mu

Janet Yellen, Ekonomi Kulübü’nde yaptığı konuşmada “güvercin” mesajlar verdi.

Geçtiğimiz hafta oy kullanan Fed yetkilileri; faiz artışlarının devam edebileceği yönünde konuşmuştu. Piyasa pek fazla prim vermeyip Salı günü konuşacak Fed Başkanı Janet Yellen’i beklemeyi tercih ettiler. Haksız da çıkmadılar. Bölgesel Fed başkanları kendi adına konuşurken, Yellen tüm kurum adına konuşuyor, tüm komite üyelerinin ortak görüşünü yansıtıyordu.

Yellen çok tedbirli

Yellen, ABD ekonomisinden çok düşük seyreden petrol fiyatlarından ve de küresel büyümedeki risklerden dem vurarak, olası bir sorun yaşanması durumunda eldeki silahların sınırlı olmasından söz etti. Piyasalar yıl başından bu yana Fed’in Aralık’taki ‘2016’da 4 faiz artışı olabilir’ söylemini hiç satın almamıştı. ABD 10 ve 30 yıllık tahvil getirilerinin Aralık’taki faiz artışından sonra değil yükselmek, tam tersine düşmesi de bu yüzdendi.

Haberin Devamı

Fed’in bu yılbaşından bu yana yapmış olduğu toplantılar sonrasındaki açıklamaların yumuşaması, son olarak da Yellen’in son konuşması bu yıl içinde yapılabilecek faiz artışlarının sayısını 2’nin dahi altına indirmiş görünüyor.

İkincisinin; 13-14 Aralık’ta yani yılın son toplantısında yapılması, yani yılı reel anlamda tek faiz artışı ile geçilmesi piyasaların genel beklentisi haline gelmiş durumda. Piyasa Yellen’e yaklaşacağına, Fed Başkanı yavaş yavaş piyasaya yaklaşıyor, piyasanın dümen suyuna giriyor.

Hal böyle olunca dolar karşısındaki hemen her para birimi değer kazanırken, küresel ekonomiye dair endişelerin bir kez daha Yellen tarafından dile getirilmesiyle emtia fiyatları darbe yedi (altın ve diğer değerli metaller istisna oldular).

Faizde kalıcı düşüş yaşanır mı?

Finansal piyasalardaki olumlu gelişmeler bono cephesine de yansıdı, 10 yıllık tahvil bileşik getirisi bir kez daha yüzde 9.98’leri test etti. Yılbaşındaki gerilim ortamında da fazla yükselmemiş olan bono getirileri, iyimser havada da fazla coşku göstermemiş durumda. Bono bileşik getirilerinde kalıcı düşüşler için reform tarafında kalıcı adımlar atılması gerekiyor.

Haberin Devamı

Euro güçlendi

Euronun yeniden 1.13’ün üzerine taşınması, dolar endeksi DXY’ın 95.20’nin altına inmesi dolar/TL kurunu da kritik seviye olan 2.8350’nin altına (2.8251) inmesine neden oldu. Her ne kadar kapanış seviyesi 2.84’lere yakın olsa da önümüzdeki günlerde paritenin 1.1345’i kırarak 1.1470’leri test etme olasılığının artmasıyla; dolar/TL kurlarının da 2.8350’nin altına sarkarak 2.7660 seviyelerinin test etmesinin önü açılabilir.

DİĞER YENİ YAZILAR