Bayram yapar mı?

Piyasaların gözü koalisyon görüşmelerinin ilk turu ve Yunanistan’da...

Ramazan Bayramı nedeniyle kısa ancak zorlu bir hafta yaşayacağız. Eğer Davutoğlu 2. tura geçerse koalisyon umudu artacak, piyasalar bayramdan sonra rahat edecek

Ramazan Bayramı nedeniyle kısa bir hafta yaşayacağız. Hafta kısa ancak gündem yoğun. Yunanistan, koalisyon ve İran, gündemin başlıkları olacak. Kolay olandan başlayalım; İran ile P5+1 arasındaki görüşmelerin 1 Temmuz’da nihai anlaşma ile sonlanması beklenirken sürekli ertelemeler geldi. Bu yazı yazıldığı sırada Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen açıklama anlaşmaya yaklaşıldığını söylüyordu.

İlginç olan tarihi müzakereler sırasında basına çok az açıklama yapıldı. ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin dışında çok fazla açıklama yapılmamış olması bence dikkat çekiciydi. Dönem dönem taraflar sertleşse de masada olmaları anlaşma olasılığının yüksek olduğu izlenimini kuvvetlendirdi.

Petrol fiyatını etkileyecek

Müzakerelerden bir anlaşma çıkmasını beklediğimi daha önceleri yazmıştım. Özellikle AB için İran anlaşması ekonomik açıdan önemli. Dünya ile entegre olmak isteyen İran ve Ortadoğu’daki sorunları azaltmak isteyen ABD için de bu anlaşma önemli.

Haberin Devamı

Diğer yandan başkanlığı 2016’da bırakacak olan Obama için de tarihe iz bırakmak adına bu “barış anlaşması” önem taşıyor. Yapılacak anlaşma bence de tarihi öneme sahip ve Ortadoğu’da yeni dengelerin oluşmasının önünü açacak. İhtimaldir ki İran “bölge liderliğine” en güçlü namzet olacak.

Günlük 1.3 milyon varillik petrol üretimini 2.4 milyon varile yükseltirken, petrol fiyatları üzerinde de etkili olacak. Geçtiğimiz hafta 55.08 dolara kadar gerileyen brent petrolünde de olası İran anlaşması ve İran’ın süper tankerlerde depoladığı ve bu anlaşmayı bekleyen 34 milyon varillik stokunun etkisi vardı. Sanılanın aksine; bu stokun etkisi kısa vadeli olacak, diğer yandan da İran anlaşmasının petrol piyasalarına yansıması zaman alacak.

Euro yükselecek

Yunanistan’la ilgili karar ya alındı ya da artık bu hafta içinde alınacak. Karar her ne olursa olsun euro yükselecek. Eğer Komşu euro içinde kalacak şekilde bir anlaşma imzalandıysa “kol kırılır, yen içinde kalır” mantığı, yok eğer Komşu

Haberin Devamı

5 yıllığına eurodan çıkarılmışsa, geri dönüşü zor olacağından “Euro, Yunanistan kamburundan kurtuldu” mantığıyla yükselecek.

Bu kanıya nereden vardım derseniz... Bunca kargaşanın hüküm sürdüğü haftada euro, dolar karşısından ancak 1.0917’ye kadar geriledi ve haftayı 1.1160 seviyelerinden kapattı. “Dağılacak bir para birimi” değer kazanır mı? Bence euronun gösterdiği “dirayet” önümüzdeki günlerde ‘euro’nun yeniden değer kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyor. Halen daha 1.0850 seviyelerinin görülme olasılığını yadsıyor değilim. Ancak bu seviyelerin bir anlaşmazlık (veya 5 yıllık mola) nedeniyle görülmesi durumunda iyi bir alış seviyesi olacağını düşünüyorum. Cuma günü 1.1177’den geçen 50 günlük Basit Hareketli Ortalaması’nın (BHO) üzerine de çıkarak 1.1215 seviyelerine kadar yükselen euro için bu hafta yine 50 günlük BHO özenli olacak. Bu seviye yukarı geçildiği takdirde ilk aşamada 1.1290, ardından 1.1470 seviyesi önemli dirençler olacak.

Haberin Devamı

Komşu’ya ‘euro’da 5 yıllık mola

Komşu’nun Euro Grubu ile müzakereleri dünya piyasaları açısından; ilk aşamada; İran anlaşmasından daha da önemli. 28 üyeli AB liderler zirvesi; Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısından bir sonuç çıkmaması üzerine; iptal edildi. Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantılarına devam etme ve bir çözüm bulma çabalarını sürdürme kararı aldı. Hafta sonu yoğun geçen toplantı trafiği sırasında ortalıkta dolaşan bir belgeye göre Yunanistan’ın 50 milyar euroluk kamu servetinin bir “yediemin fona” devredilerek Paris Club benzeri bir borç yeniden yapılandırma anlaşmasına yönelmesi ve 5 yıllığına da eurodan çıkarılması tartışılıyormuş. Komşu’nun tamamen Euro Bölgesi’nden çıkmasındansa bir mola alması gündeme gelebilecek. İşe yarar mı? Eğer işin içinde bir “borç silme” yoksa ne yaparlarsa yapsınlar Yunanistan ama 1 ama 5 yıl sonra AB’nin başına bela olacaktır . IMF’nin de kabul ettiği gibi 50 milya euroluk borcun silinmesi ile Yunanistan ancak kabul edilebilir borçluluk seviyesine inecek.

Haberin Devamı

Koalisyon gölgesinde dolar

Bugünden itibaren BaşbakanAhmet Davutoğlu koalisyon görüşmelerine başlayacak. Müzakerelerin ilk turda sonuçlanması beklenmiyor. Piyasalar halen daha bir koalisyon olacağı fikrini koruyor, fiyatlamalarını buna göre yapıyorlar. 2.6592’ye kadar gerileyen dolar/TL kuru bunun en iyi kanıtı. Bir AKP-MHP koalisyonunda dolar/TL kurunun 2.6450’lere kadar gerileyebileceğini ancak kalıcı olmayacağını daha önce yazmıştım, bu fikrimi koruyorum. AKP-CHP koalisyonunda da 2.5650-2.5850 seviyesinden bahsetmiştim ve bu seviyenin kalıcı olabileceğinden söz etmiştim. Bayram tatili nedeniyle 45 günlük “hükümet kurabilme” süresinden 4 gün daha kaybedeceğiz. Eğer ilk turdan sonuç çıkmaz, Davutoğlu görevi iade ederse iş daha da karışacak. Piyasalarda yavaş yavaş bir “erken seçim” fiyatlaması görülmeye başlanacaktır. Eğer Davutoğlu, görevi iade etmeden ikinci tura başlarsa bu sefer de koalisyon umudu artacak, piyasalar bayramdan sonra biraz daha rahatlayacaktır. Tahminim seçimin hemen sonrasında yüzde 55 olasılıkla AKP-CHP, yüzde 35 olasılıkla AKP-MHP ve yüzde 10 olasılıkla erken seçimdi. Geldiğimiz noktada bu tahminimi yüzde 51 olasılıkla AKP-CHP ve yüzde 49 olasılıkla “erken seçim” olarak revize etmiş durumdayım.

DİĞER YENİ YAZILAR