Piyasanın da kafası karıştı

Seçimlerden önceki son iş günündeyiz. 2002 seçimlerinden bu yana sonucu en fazla merak edilen; Türkiye’nin geleceği açısından önemli sonuçlar doğuracak bir seçime gidiyoruz. Öncelikle oy kullanmanın bir yandan vatandaşlık görevi, diğer yandan da ülkenin geleceği hakkında bugünden söz söylemek isteyenlerin mutlaka oy kullanmaları gerektiğini hatırlatmak istiyorum.

Demokratik bir ülkede yaşamak istiyorsak; bir yandan sandığa mutlaka gitmeli ve oyumuzu kullanmalı, diğer yandan da adil bir “sayım” için de çaba göstermeliyiz. Bu arada da Stalin’e atfedilen “Oyları kimin verdiği değil; sayımları kimin yaptığı önemlidir” sözünü akılda bulundurmalıyız.

Seçim sonuçları konusunda kafalar karışık. Bu karışıklık piyasalara da yansıyor. Özellikle kur cephesi dün oldukça hareketliydi. Dolar/TL kuru dünün ilk yarısında 2.7070’e kadar çıkarken, euro/dolar paritesinin 1.1380’e tırmandığı sıralarda “sepet kur” da 2.8920’ye kadar yükseldi. Bu harekette son bir haftadır yayılan; seçimin bir koalisyon getireceği beklentisi hakim idi. Ancak günün ikinci yarısında paritenin 1.1250’lere gerilemesinin de verdiği destekle dolar/TL kuru 2.6590’lara kadar geriledi. Bu hareketin tek başına pariteden kaynaklandığını düşünmek bence hata olur. Zira bu hareketle birlikte sepet kur da 2.8300 seviyelerine kadar geriledi.

Haberin Devamı

Diğer yandan seçime 2 gün kala; eğer önemli bir duyum yoksa; yabancı yatırımcıların TL’nin değerleneceği düşüncesiyle döviz satımı yönünde bir pozisyon alacaklarını düşünmek de “safdillik” olur.

Bugün gerek Borsa İstanbul’da, gerekse de döviz cephesinde yine sert hareketlere şahit olacağız. Seçim öncesinde pozisyonlarını “ayarlamak” isteyenlerin, seçim öncesinde risk almak isteyenlerle, istemeyenler arasındaki çekişmeye şahit olacağız. Eğer çok hızlı hareket etme kabiliyetiniz yok ise özellikle bireysel yatırımcıların pek “ayak altında dolaşmamalarında” fayda var. Üstüne üstlük bugün ABD Tarım Dışı İstihdam verisi açıklanacak. Beklenti 210 bin kişilik bir artış. Beklentilerin uzağında gelebilecek bir veri de piyasalarda özellikle saat 15:30’dan sonra oynaklığı iyiden iyiye artıracaktır. Yüzde 2.30’un üzerine yükselen ABD 10 yıllık tahvil getirileri de küresel piyasalardaki oynaklığı artırıyor.

Haberin Devamı

Seçim sonuçlarının dalgalanması; eğer erken seçime yol açabilecek bir sonuç çıkmaz ise; ilk bir haftada yatışacak, sonrasında yeniden küresel piyasaların dümen suyuna gireceğiz. Ancak, küresel piyasaları da önümüzdeki günlerde sert rüzgarlar bekliyor. Umarım bizim dalgalanmamız kısa sürede biter, eğer bitmezse işimiz her geçen gün zorlaşacağa benziyor.

Umarım seçim sonuçları hepimiz için hayırlı olur...

DİĞER YENİ YAZILAR