Üç badireyi atlatan piyasa rahatlar mı?

Fed, TCMB’nin faiz kararı ve Fitch’in Türkiye raporu sonrasında piyasalar bu hafta rahat bir nefes alabilir. Dolar/TL’de ilk hedef 2.55. Gerilim olmazsa 2.50 resmin içine girebilir

Geçtiğimiz hafta piyasalar açısından oldukça zor bir haftaydı ancak “mutlu bitti” diyebiliriz. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) gerek Fed’in kararlarını bekleme adına, gerekse de dolar/TL kurlarındaki yüksek oynaklığı da göz önüne alarak tüm faiz oranlarını ve makro ihtiyati tedbirlere dair oranları “sabit tuttu.”

Fed de en azından Nisan toplantısında faiz artışı olmayacağını; verilere bakarak faiz artışlarının “zamana yayılacağını” hissettirdi. Piyasalar açısından belki de en önemlisi de Fed üyelerinin 2015 yılı için ortalama beklentisinin daha önceki yüzde 1.125’ten, yüzde 0.625’e gerilemiş olmasıydı. Açıklamadan sonra ilk faiz artışının Eylül’e kaldığını düşünülse de ben, halen daha geçtiğimiz Haziran’da yapmış olduğum “Haziran 2015’te ilk faiz artışı gelir” tahminimi koruyorum. ABD ekonomisinin de adeta dev bir “transatlantik” olduğunu ve rotasının değiştirilmesinin zor olduğunu varsayarak Fed’in Haziran’dan başlayarak “ufak, ufak faiz artışlarına” başlayacağını düşünüyorum.

Bu arada ilk artışın 25 baz puan gibi “klasik bir oran” olması gerekmiyor. 15 baz puan ile bile başlayabilirler. Arkasından uzunca bir bekle-gör dönemi gelecektir. İkinci artış ihtimaldir ki Eylül’de 25 baz puan ve son artış da Aralık’ta gelir. Ancak Aralık’taki artışın 2015’e sayılması pek anlamlı değil. Zira yıl ortalaması, yıl sonu “kapanış seviyesinin” oldukça altında gerçekleşmiş, piyasaları da çok fazla rahatsız etmemiş olacak.

Haberin Devamı

Fitch gerilime atıfta bulundu

Son olarak geçen haftanın bizim açımızdan en önemli açıklamalarından biri de Fitch’in not açıklamasıydı. Fitch; hem “notumuzu”, hem de “görümümüzü” aynen korudu. Artık rutin hale gelmiş uyarı ve olumlu yorumların dışında “Ekonomi politikasındaki gerginlik kamuoyuna yansıdı. Bu durum yabancı yatırımcıları rahatsız ederken, döviz üzerinde baskıya yol açtı” denilerek son yaşanan Cumhurbaşkanı-Başçı gerilimine atıfta bulunulmuş.

Dolar/TL 2.50’ye gider mi?

Gelelim bu haftaya dair beklentilere... Neredeyse üç “badireyi” de atlatan piyasalar bu hafta biraz rahatlayacaktır. İlk ipuçlarını Cuma günü 2.57’nin de altına inen dolar/TL kurlarında, 2.6750’lere gerileyen “sepet kurda” gördük. Bu hafta için sepet kurda 2.6490 seviyelerine kadar bir gerilemeyi görebiliriz. Bu seviyeye ulaşabilmek için pariteden dolayı euro değer kazanabilir veya sabit kalırken, dolar/TL kurlarında bir gerileme yaşanabilir. Haftanın ilk günlerinde dolar/TL’de 2.5590 seviyesi ilk hedef ve önemli bir “eşik” olurken, bu seviyenin aşağı geçilmesi durumunda önce 2.5250, ardından da 2.5050 “teknik” seviyeleri resmin içine girecektir. Tabii ki siyasilerden “olası hikayeyi” bozacak yeni yorumlar gelmez ise…

Haberin Devamı

Yeni hikaye yazabilecek miyiz?

Türkiye’nin küresel krizin geldiği aşamada pozitif ayrışabilmesi; Fed’in faiz artışlarının arifesinde, tasarruf açığı ile büyümeyi sağlayabilmesi, diğer gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrışabilmesi için kesinlikle yeni bir “hikâyeye” ihtiyacı var. Günlük politikalarla dünyaya “satılabilecek bir hikâye” çıkarmak imkânsız. Bunun için yepyeni şeyler söylemek gerekiyor. Yılbaşında 2015 yılına dair yaptığım tahminlerde aslında yeni “hikâyenin” ne olabileceğini yazmıştım: “Barış Süreci.” Kendi sınırları içinde barışı tesis etmiş, Kuzey Irak ile ekonomik koordinasyonu, hatta “bölgesel işbirliğini” kurmayı başarabilmiş bir Türkiye’nin “müthiş bir hikâyesi” olabilecekti.

Haberin Devamı

İlerlemenin şartları

Dolmabahçe’de açıklanan 10 maddelik “yeni anayasanın kriterleri” ortak mutabakatı bu konuda umutları arttırmış, ancak ‘aynası iştir kişinin, lâfa bakılmaz’ şiarından yola çıkıldığında “iş kısmında” henüz ciddi adımlar atılabilmiş değil. Öcalan’ın Nevruz nedeniyle yayınlamış olduğu mesajdan, bu konuda “elle tutulur adımlar” atılması durumunda bir ilerleme olacağı anlaşılıyor.

Diğer yandan Cumhurbaşkanı’nın gerek izleme heyetini “olumlu bulmaması”, gerekse de “Dolmabahçe kriterlerine katılmıyorum” demesi bu “hikâyeden de öte, tarih yazma sürecinde” daha yapılacak çok işin olduğunu bir kez daha hatırlatıyor.

Parite için tetikteler

Euro/dolar paritesinde; Fed’in açıklamalarından sonra; kısa vadeli bir “düzeltme” çabası olduğu görülüyor. 1.0463’deki dipten sonra oynaklık artmaya başladı ve tek yönlü hareketin karşısında pozisyon alanlar, daha önceden euro satmış olanlar bu pozisyonlarını kapatmaya başlamışlar gibi bir görünüm var. Fed’in açıklamasından sonra paritenin (zarar durdurma işlemlerinin de katkısıyla) 1.1036’ya kadar bir yükseliş olması bu konuda bazılarının “tetikte” olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Önceki hafta dip seviyesinin görüldüğü varsayımıyla; paritenin bu hafta içinde 1.1090 seviyelerine kadar yükselme ihtimali var. Bu seviye aşılacak olur ise 1.1300 (düz) seviyesi resmin içine girecektir.

BIST’te kritik direnç: 84.250

BIST 100 haftalık kapanış bazında 82.440’daki teknik eşiğinin üzerinde bir haftalık kapanış yaptı. Bu hafta için 84.250-500 arası kritik “direnç” olacak. Özellikle bankacılık endeksi (XBANK) için 151.750 (+/- 300 puan) önemli bir eşik. Bu seviyenin geçilmesi zor olabilir. Aşılacak olursa 157.300 ve 158.600 seviyeleri resmin içine girebilir. XBANK ilk seviyeyi aşamayacak olur ise; 143.200-146.750 bandına doğru hareket görülebilir.

DİĞER YENİ YAZILAR