Enflasyonun düşeceğine inanmıyor mu?

“4 Şubat’ta “olağanüstü toplantı” yaparız” açıklamasıyla heyecanlanmıştı piyasalar. Ancak Şubat ayı enflasyonu “umulan” kadar düşmeyince dün yapılan “rutin” Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından çıkacak kararlar merakla beklenir oldu. Özellikle de politika cephesinden yapılan sert açıklamalardan sonra bu toplantı ayrı bir önem kazanmıştı.

PPK politika faizi olan haftalık repo faizini 25 baz puanlık “ölçülü” indirim ile yüzde 7.75’ten, 7.50’ye indirdi. Yine Ocak ayı toplantısından sonra eleştirilerin yoğunlaştığı Gecelik Marjinal Fonlama faizi ise 11.25’ten 10.75’e indirdi. Buradaki indirim 50 baz puan oldu. Ha keza MB’nın borçlanma faizi de 25 baz puanlık indirim ile 7.25’e düşürüldü.

Pazartesi günkü yazımda 25 baz puanlık “ölçülü” bir indirim olabileceğini, ancak döviz piyasalarındaki “oynaklık” nedeniyle gecelik faizlerde bir değişime gidilmeyerek döviz piyasalarına da bir mesaj verilebileceğini öngörmüştüm. Merkez Bankası benim gibi düşünmemiş. Nitekim bu hamle bazı piyasa katılımcıları tarafından MB’nın “kurlardaki yükselişten (oynaklıktan) rahatsız olmadığı şeklinde yorumlandı.

Haberin Devamı

Görünen o ki Başkan Başçı bir yandan politikacıların baskısına karşın, elinden gelenin en iyisi yapmış. Ancak ne piyasalara yaranabildi, ne de politikacılara. Belki de bu Başçı’nın kaderi olacak.

Ocak ayındaki toplantı sonrasındaki açıklamada yer alan “Mevcut para politikası duruşu altında Kurul, enflasyonun 2015 yılının ortalarında hedefe uyumlu seviyelere geleceğini öngörmektedir” cümlesinin çıkarılması doğrusunu isterseniz kafamı karıştırdı! Acaba MB; siyasi baskılar nedeniyle enflasyonu indirmek için faizlerin daha yüksek olması gerektiğine, ancak mecbur kaldığı indirimler nedeniyle bu hedefe ulaşılamayacağını mı düşünmeye başladı. Eminim ben yanılıyorumdur!

İndirimin “ölçülü” olması yeni indirimler gelebilir beklentisini de canlı tutuyor. Ancak gıda ve enerjideki yeni oluşumlara vurgu yapılması bu olasılığı azaltıyor. Hepsini geçtim…

Seçime şurada neredeyse 3 ay kaldı! Bu sürede faizler inse bile; siz işadamı olsanız yeni yatırım yapar mısınız?

Haberin Devamı

Diğer yandan alınan faiz indirim kararının halka inmesi en azından iki ayı alacaktır. Bu da “refah artışı” hissinin oluşmasını geciktirecektir. Tüm bunlar ortadayken siyasilerin ısrardan vaz geçmesi, Merkez Bankası’nın kanunla verilen “fiyat istikrarı” görevini layıkıyla yerine getirmesi için rahat bırakması daha doğru olacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR