Yaralar sarılır mı?

Kur ve BIST tarafında yurt dışından gelen etkilerle önemli hareketler yaşadık. Rus ruleti piyasaları sarstı. Bu hafta “nekahat haftası” olacak. Dolar/TL’de 2.2380 bandı önemli

Geçtiğimiz hafta bizim piyasalarımızı örseleyen çok şey oldu. Bunların başında da Rusya’daki “devalüasyonun” hızlanması geliyordu. Rusya; Cumartesi günkü yazımda detaylı olarak değindiğim şekilde; düşen petrol fiyatlarına karşın kamu bütçesini dengeleme ve Rusya’dan çıkmaya çalışan kısa vadeli finansal yatırımları “cezalandırma” adına Ruble’nin devalüasyonuna yol verdi!

Geçtiğimiz haftaya dolar karşısında 43.05 seviyelerinden başlayan Ruble, Cuma günü tarihinin en “düşük” seviyesi olan 48.64 seviyesine kadar geriledi! Ruble’deki hareket tabii ki, bizim de dahil olduğumuz gelişen ülke para birimlerini de beraberinde aşağı çekti! TL; dolar karşısında Cuma günü 2.2805 seviyesini test ederken, Brezilya Real’i dolar karşısında Aralık 2008’den bu yana en düşük seviyesi olan 2.5904’e kadar değer kaybetti. Rusya Maliye Bakanı’nın “sözel müdahalesi” sonrasında Ruble’nin toparlanması, diğer gelişen ülke para birimlerini de adeta ipten aldı!

Haberin Devamı

Geçen hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası’nın para kurulu toplantıları vardı. Her ikisi de pozisyonlarını aynen korurken, ECB Başkanı Draghi yine aynı “gereken neyse yapılacak” söylemini sürdürdü. Bu da dolara yaradı ve Cuma günü euro, dolar karşısında Ağustos 2012’den bu yana en düşük seviyesi olan 1.2359’a gerilerken, 5 majör para birimine göre doların değerinin alınıp-satılabildiği Dolar Endeksi (DXY) 88.19 ile Haziran 2010’dan bu yana en yüksek seviyesini test etti!

Bu arada ABD’den gelen Tarım Dışı İstihdam verisini de atlamayalım. 240 bin kişilik bir artış beklenirken, 214 binlik artış piyasalardaki “dolar coşkusunu” biraz azaltsa da yüzde 5.8 ile işsizlik oranı Temmuz 2008’den bu yana en düşük oranda geldi!

Hülasası; ABD toparlanmaya devam ederken, AB Bölgesi kısır çekişmeleriyle hayatını idame ettirmeye çalışıyor.

Bu arada Brent petrolünde 5 Kasım’da görülen 81.59 dolar/varil fiyatı Ekim 2010’dan bu yana görülen en düşük fiyatı ifade ediyor! S.Arabistan’ın pazarlara göre farklı fiyat uygulamaları da geçtiğimiz haftaya damgasını vuran gelişmelerden biriydi!

Haberin Devamı

Gerek kur, gerekse de BIST tarafında geçtiğimiz hafta yurt dışından gelen etkilerle önemli hareketler yaşadık! Bu hafta “nekahat haftası” olacağını tahmin ediyorum. Nekahat haftasından kastım, geçtiğimiz haftanın hasarlarının azaltılacağı, yaralarının sarılacağı bir hafta olacak. Sadece bizim piyasalarımızda değil, euro/dolar paritesi için bu “yara sarma” çabası görülecek.

Gelişmiş ülke borsaları için aynı şeyi söylemek biraz zor olacak. Geçtiğimiz hafta “marjinal tarihi rekorlar” kıran ABD borsalarının bu hafta yeni zirve görmeleri ihtimali bence düşük!

Eurodaki düşüş sona erecek

Euro/dolarda sona yaklaşıldı. Bu tahminimi; özellikle euro ile ihracat yapan, dolarla borçlanmış ve şimdiye kadar bu pozisyonunu hiç ama hiç hedge etmemiş olan işadamlarının bir yere not etmesini özellikle öneririm. Euronun değer kaybının sonuna yaklaşıyoruz. En azından kısa vadede. O yüzden de bu güne kadar euro değer kaybedecek, dolar borcumu karşılamak için sırf paritedeki düşüşten dolayı daha fazla euro ihtiyacım olacak diye düşünen işadamları biraz rahat nefes alabilirler. Geçtiğimiz hafta paritede 1.2359 seviyesi görüldü! 1.2340 seviyesi önemliydi! Altına inilmedi. 1.2359 ile bu seviye görüldü denebilir mi? Bence denebilir! Bundan sonra euro son bir hamle ile değer kaybetse de görebileceği yer bence 1.2200 (düz!) ile sınırlı. Temmuz 2012’deki 1.2043’e inilir mi? Bence bu “turda” inilmeyecek! Öncesinde euro bu haftadan başlayarak biraz toparlanacak, yeni düşükler “yeni turda” görülecek!

Haberin Devamı

TL’de 2.23 bandı destek olacak

Önceki hafta için 2.1970 seviyesi önemli bir seviye idi ve aşağı yönde kırılacak olursa 2.17 seviyesinin görülebileceğini yazmıştım. Kapanış bazında 2.1970 seviyesinin altına inilmedi ve yine daha öncenin kritik “desteği” 2.2250 seviyesi hızlı geçilince 2.2800 seviyesine kadar; Ruble’nin de yardımıyla; bir yükseliş yaşandı! Cuma günü Ruble’nin yatışmasıyla, dolar/TL kurları da toparlandı ve haftayı 2.2560 seviyelerinden kapattık.
Bu hafta için aşağıda 2.2380-2.2440 bandı önemli bir “destek” olacak. Bu seviyenin altına inilmesini çok fazla beklemiyorum. Her ne kadar yıl sonunu 2.2250-2.2350 bandında kapatacağımızı tahmin etsem de bu seviyelere inilmesine biraz daha zaman olduğunu, öncesinde oynaklığın devam edeceğini düşünüyorum.
BIST iyi direndi!
Geçtiğimiz hafta BIST de Rusya “mağdurlarından” biri oldu! BIST 100 endeksi için 77.777 (sonu 5’ti onu da 7 kabul ettim!) seviyesi 50 günlük Basit Hareketli Ortalama (BHO) olması açısından önemli bir eşik idi. Cuma günü, gün içinde bu seviyenin altına inilse de kapanış, bu seviyenin üzerinde gerçekleşti. Aynı seviyeler bu hafta içinde kritik olacak. Altına inilmesi piyasaları bozacaktır. Ancak “nekahat haftasında” bu seviyelerin korunacağını düşünüyorum.
Eğer korunacak olur ise 78.080 ve hatta 79.140 seviyelerine kadar bir toparlanma görebiliriz. Yok eğer 50 günlük BHO korunamazsa bu durumda 76.880 ve ardından 76.000 (düz!) seviyelerinin görülmesi olasılığı artacaktır!
... ve bunu asla unutmayalım:
Öngörüsü, dehası ve devlet adamlığıyla bugünlere kadar yaşamayı başaran, laik bir cumhuriyet kuran ve geleceğe umutla bakmamızı sağlayan Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyorum. Ruhu şad olsun!

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR