Ruble devalüasyonu

Petrol fiyatları Ekim 2010’dan bu yana en düşük seviyelerine indi. Brent tipi ham petrol Çarşamba günü 81.59 dolar/varile kadar gerilerken, ABD ham petrolü (WTI) Salı günü 75.84’e kadar düştü. Rusya’ya uygulanan yaptırımların etkisini arttırmak ve İran’ı nükleer müzakerelerde sıkıştırmak için ABD’nin “telkini” ile Suudi Arabistan’ın petrol fiyatlarını düşürdüğü rivayetlerden biri. Diğer yandan yine S. Arabistan’ın ABD’de artan “kaya gazı/petrolüne” yatırım cesaretini kırmak için bu yola gittiği de bir başka “senaryo”.

Çin başta olmak üzere, küresel ekonomik büyümenin IMF ve Dünya Bankası tarafından da teyit edilen yavaşlaması temelde petrol talebini olumsuz etkiliyor. Petrol dahil emtia fiyatlarının düşmesindeki asıl etken de bu! Sebep her ne olursa olsun düşen petrol fiyatları S.Arabistan da dahil, devlet bütçesini petrol gelirine bağlamış olan ülkelerin hemen hepsini olumsuz etkiliyor. S.Arabistan’ın 95, Rusya’nın 100, İran’ın 135 dolar/varilde bütçelerinin dengelendiği hesaplanıyor. 745 milyar dolarlık döviz rezerviyle S.Arabistan bu gelir kaybına uzun süre dayanabilecek gibi.

Haberin Devamı

Sermaye Rusya’dan çıkıyor

Diğer yandan 454 milyar dolar ile dünyanın en büyük 5. rezervine sahip Rusya için sorun tek başına petrol fiyatı değil. Yaptırımlar nedeniyle ülkeden sermaye çıkışı da yaşanıyor, en azından bunun tedirginliği var. Rusya Merkez Bankası geçtiğimiz hafta politika faizlerini yüzde 8’den 9.5’e çıkardı. Önceki günde Ruble’deki koridoru genişleterekpara birimini bir anlamda serbest piyasaya bıraktı, devalüasyona hız verdi!Haziran’da 33.50 seviyesindeki Ruble; geçtiğimiz hafta faiz artışı öncesi dolar karşısında 41.50’ye kadar toparlansa da Cuma günü 48.64’e kadar değer kaybetti. Rus Maliye Bakanı’nın “sözlü müdahalesi” ile 45.60’lara kadar geriledi, haftayı 46.69 seviyesinden kapattı!

Rusya bir anlamda düşen petrole karşın Ruble’yi devalüe ederek bütçesini dengelemeye çalışıyor. Basit bir hesapla bütçelerine göre Brent petrolü 100 dolardayken, Ruble/dolar 34 seviyelerindeydi. Teknik analiz açısından bakıldığında Ruble’nin dolar karşısında 49.50’lere kadar değer kaybetme olasılığı yüksek. Basit bir hesapla Rusya, yüksek döviz rezervlerinin de desteği ve devalüasyon sayesinde 68.7 dolar/varile kadar petroldeki düşüşe tahammül etme şansı var görünüyor.

Haberin Devamı

Ruble devalüasyonu iki açıdan daha Rusya’nın işine yarıyor. İthalat pahalılaşırken (ihracatçılarımızın da işi zorlaşıyor!) ülkeden “kaçmak” isteyen fonlar almak istedikleri dolar için daha fazla Ruble harcamak veya ellerinde kalan Ruble ile daha az dolar almak durumunda kalıyor.

Haziran sonundan Cuma günü görülen en yükseğe göre yüzde 45 devalüe olan Ruble’nin değer kaybının gelişen ülke para birimlerine yansıması görece olarak sınırlı oldu. Ancak Ruble’de istikrar sağlanınca bunun olumsuz yansımalarını daha fazla hissedeceğiz. Zira hem kurları hem faizleri yükselmiş, borsası düşmüş bir Rusya, önümüzdeki günlerde özellikle hızlı hareket eden hedge fonlar için cazip hale gelecek!

DİĞER YENİ YAZILAR