Piyasalara Fed morali

Amerikan Merkez Bankası’nın tutanaklarından faiz artırımını öteleyebileceği sinyalinin gelmesi piyasalara moral verdi. Dolar 2.30 TL seviyesinden 2.25’e gerilerken, borsa yüzde 3.1 yükseldi

Kobani’deki çatışmalar devam ettiği, yurt içinde de gösterilerin hızla tırmandığı bir ortamda dün Demirtaş’tan gelen açıklamalar piyasaları az da olsa umutlandırdı. Barış süreci için görüşmelerin devamı yönündeki tavır bir çözüm bulanacak umudunu yeşertti.

Geleceğimiz adına umuyor ve diliyorum ki sağduyulu, toplumsal barışı yeniden tesis edecek ve kutuplaşmaların daha da keskinleşmemesi için adımlar atılacak. Bu konudaki umudumu korumak istiyorum. Sadece bizler için değil, çocuklarımız ve gelecek nesiller için de bunu canı gönülden diliyorum.

Faizler düşük kalacak

Finansal piyasaları biraz da olsa rahatlatan; içerideki mesajlardan belki de daha fazla etkileyen Fed’in 16-17 Eylül’deki FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) toplantısı notlarının açıklanması oldu. Piyasalar toplantıda olası faiz artışlarının zamanlamasının konuşulmasından endişe ediyordu. Pek de öyle olmamış. Notlarda Fed’in faizleri “kayda değer bir süre düşük tutacağını” söylemeye devam etmesi piyasaları memnun etti. Bu sayede ABD borsalarında adeta mini bir ralli yaşandı.

Haberin Devamı

Fed’in; ABD büyümesinin yanı sıra diğer ülkelerin daha doğrusu küresel ekonomiye daha fazla vurgu yapması dikkat çeken bir noktaydı. Bu bağlamda birkaç üyenin “güçlü doların” ileride sorun yaratabileceğini söylemesi bir süredir euro karşısında fazlasıyla değer kazanmış olan dolarda br süre önce başlamış olan “düzeltmeyi” de güçlendirdi. Geçtiğimiz hafta sonu dolar karşısında 1.2501 seviyesine kadar gerileyen euro dün 1.2791’e kadar yükseldi.

Doların değer kaybetmesi, Fed notları dolar/TL kurlarında; Çarşamba günkü yazımda belirttiğim 2.2550 seviyelerinin de altına inilmesini sağladı, gün içinde 2.2525 seviyeleri de test edildi. Asıl çarpıcı hareket BIST tarafında oldu. Gösterilerin tırmanması ve ölü sayısının artmasıyla birlikte bayramdan sonraki ilk işlem gününde 72.612’ye kadar gerileyip günü 72.943’ten kapatan BIST dün “boşluklu” bir açılış sonrasında günü yüzde 3.1’lik yükselişle 75.208’den kapattı!

Haberin Devamı

Tüm dünya Kobani için çözümü Türkiye’den bekliyor! Bu konuda (IŞ)İD’e karşı bir hamle yapacak ve oradaki Kürtler’in katledilmesinin önüne geçebilecek olur isek piyasalardaki iyimser hava bir süre daha devam edebilir.

Ancak bu konuda bir adım atılmaz, Kobani düşerse; bu durum kaçınılmaz olarak Barış Sürecini tehlikeye sokacaktır. Bu da bundan sonraki dönemde hem içeride hem de dışarıda zorlu bir döneme giriyor anlamına gelecek. Bunun da piyasalara kısa vadeden çok, orta-uzun vadede olumsuz yansımaları olacaktır.

Umarım sağduyu galip gelir!

DİĞER YENİ YAZILAR