Fitch ne yapar?

Fitch’in bugün açıklayacağı Türkiye raporunda; her şeyin aynı kalma ihtimali yüzde 15 notun düşme şansı yüzde 20, ‘not aynı kalır, görünüm negatife iner’ büyük olasılık.

Bugün finansal piyasalarımız yarım gün açık. Sabahtan enflasyon verisi açıklanacak. Piyasa beklentisi yüzde 0.1’lik bir artış. Ben o kadar iyimser değilim. Hem benim Pazar alışverişlerinde her hafta fiyat aldığım “Ispanak-Ceviz endeksim” daha yüksek bir artış geleceğini söylüyor. Diğer yandan doların yükselişi de ek bir “faktör” olacak. Yüksek bir enflasyon verisi, MB’nin işini zorlaştıracak!

Asıl merakla beklenen Fitch’in gözden geçirme sonuçlarının ne olacağı. Avrupa piyasaları kapandıktan sonra gelecek açıklama bayram sonrasında piyasaların yönü konusunda belirleyici olacak.

Bir not artışı beklenmiyor! Gelmesi için de herhangi bir sebep yok. Buna karşın özellikle dış politika ve içinde bulunduğumuz coğrafyanın sorunları göz önüne alındığında negatif bir açıklama gelmesi olasılığı artıyor. Fitch’ten gelebilecek açıklamanın üç alternatifi var.

Haberin Devamı

1 ) Her şey aynı kalır

Yatırım yapılabilir seviyedeki “notumuz” ve durağan konumdaki “görünümümüz” değişmez. Bu seçeneğe yüzde 15 olasılık veriyorum. Bunda da henüz daha Fed’in adım atmamış olmasının payı olacak. Borsa ve kur tarafında çok fazla değişiklik olmaz, eğer enflasyonda çok olumsuz veri gelmemişse dolar/TL kurlarında 2.25’lere doğru düzeltme bile görebiliriz.

2 ) Notumuz düşer

Not indirimini gerektiren sebeplere bağlı olarak da önümüzdeki 12-18 ay içinde notun ne yöne değişebileceğini ifade eden ayrı bir “görünüm” açıklar. Kredi derecelendirme kuruluşu notu indirip, görünümü durağandan negatife indirebilir veya pozitife çıkarabilir.

Eğer “görünüm” pozitif olur, 12 aydan sonra işler iyiye gitmişse ya açıklanan görünümü iyileştirir ya da açıklanmış olan görünüm pozitif ise de notumuzu yeniden yükseltir.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in notumuzu indirmesi piyasalar için en kötü senaryo. Görünüm pozitif bile olsa pratikte “2 basamak” indirim gibi algılanacak. Hukuk ve yargı sistemimizde yaşananlardan, Güney sınırımızdaki kargaşa ve savaş ihtimalinden dolayı ben bu seçeneğe yüzde 20 ihtimal veriyorum.

Haberin Devamı

3 ) Notumuz aynı kalır görünüm negatife iner

Notumuzun inmesi durumunda işler karışacak. Çarşamba günü geldiğimizde; küresel piyasalar biz tatildeyken yatay kaldığı durumda; negatif yönde “boşluklu” bir açılış yaşayacağız. Dolar/TL kurlarında 2.31’lerin, BIST’te de 72.000’li rakamların ilk elde test edildiği, MB’nin müdahale etmesinin tartışılmaya başlandığı bir haftada olacağız. Politikacılardan “kararın politik olduğu” yönünde demeçleri saymıyorum bile...

Yüzde 65 olasılık verdiğim seçenek bu. Piyasalar da bu seçeneği fiyatladılar geçtiğimiz hafta boyunca. Bu durumda önümüzdeki 12 ay boyunca; çok aksi bir gelişme olmadıkça; yatırım yapılabilir ülke notumuz korunacak.

Eğer biz olumlu yönde adımlar atmazsak bu sefer notumuzun düşme olasılığı artacaktır. Kurlarda az da olsa bir yükselişe neden olsa da hareket panik boyutuna ulaşmayacaktır.

Fitch’den çok beni asıl endişelendiren Moody’s. Bölgesel gerilimler arttıkça; Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde yapacağı açıklamayı erteleyen kurumun;

Haberin Devamı

5 Aralık’ta açıklayacağı kararın not indirimi yönünde olma olasılığı yükseliyor. Umarım bölgemize barış hakim olur da bu olasılık hızla azalır. Yoksa hem gerilimin, hem de yatırım yapılabilir notumuzu kaybetmenin maliyeti çok yüksek olacak!

DİĞER YENİ YAZILAR