Draghi coştu coşturdu!

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) politika toplantısından sürpriz faiz indirimleri çıktı. Piyasa katılımcılarının büyük çoğunluğu faiz tarafında bir değişiklik beklemezken, parasal genişleme yönünde adımlar atılabileceğini bekliyordu. Ben her ikisinin de bu toplantıdan çıkmasını beklemiyordum. Hele ki faiz oranlarındaki indirimini hiç mi hiç beklemiyordum, bunda ECB’nin geçmişteki işi ağırdan alma alışkanlığının payı vardı.

2014 ve 2015 yılı büyüme tahminlerinin 10 baz puan aşağı çekilmesi geleceğe dair endişelerin arttığını gösteriyor. İhtimaldir ki Ukrayna sorunun da var olan sorunlara ek yükler getireceğini düşünen ECB; borç verme faizini (politika faizi) yüzde 0.15’ten yüzde 0.05’e, gecelik marjinal fonlama faizi yüzde 0.4’ten 0.3’e indirdi. Asıl çarpıcı olan bankaların ECB nezdinde tuttuğu bakiyelere uygulanan eksi faiz yüzde 0.10’dan yüzde 0.20’ye yükseltilmiş!

Diğer bir deyişle bankalar, ECB’de tuttukları para için ödeyecekleri ceza 10 baz puandan 20 baz puana artmış durumda. Draghi faiz indirmekle yetinmeyip varlığa dayalı menkul kıymetleri de alacaklarını söyledi. Galiba Almanya ipleri bayağı gevşetmiş!

Haberin Devamı

Belki Ukrayna konusundaki ağırlıklı politika yapıcısı olan Almanya, yaptırımların ekonomileri olumsuz etkileyeceğinden endişeleniyor. Daha önce 400 milyar euro olacağı konuşulan rakamın 700 milyar euroların üzerine çıkabileceği tahmin ediliyor. Piyasaların arzu ettiği daha serbest bir parasal genişlemeydi. Yine de piyasaları coşturmaya yetti! Euro, dolar karşısında 1.2996’ya kadar geriledi.

Draghi satır aralarında faizlerdeki indirimlerin sonuna gelindiğini belirtti. ‘Benden bu konuda daha fazla bir şey beklemeyin’ mesajını sadece piyasaya değil, politikacılara da verdi. Büyümenin sadece para politikaları ile sağlanamayacağını yapısal önlemlerle büyümenin desteklenmesi gerektiği eklemeyi de unutmadı. Kararlar oy birliği ile alınmamış. Zaten AB içinde tek ses olması da hayli zor! Bu parasal genişleme bize de uğrar mı? Belki komşuda pişer, bize de düşer ama bunun çok da önemli bir miktar olmasını beklemiyorum.

Haberin Devamı

Zira ECB, AB bölgesi içinde “hedefli” alımlar yapacağından piyasaya gelen likiditenin bize kadar ulaşması zor. Kaldı ki “carry trade” için faizi 0’a yakınsamış Japon yeni var... Bize paranın gelmesi diğer ülkelerin faizlerinden çok, ülke olarak ne yapacağımıza bağlı.

Son soru: ECB madem bunu eninde sonunda yapacaktı, neden 2 yıl kaybettiler?

DİĞER YENİ YAZILAR