Ali Babacan’ın adına yatırım

Babacan’ın kalacağına dair beklenti, Türkiye’yi dün diğer piyasalardan pozitif yönde ayrıştırdı. Dolar 2.1650’ye inerken, bono faizi 9’u test etti, Borsa % 1.88 yükseldi.

Piyasaların son iki günkü hareketlerine bakıldığında Ali Babacan’ın yeni kabinede de olacağı ve ekibinin de devam edeceği “satın alınıyor”. Yeni başbakanın kim olacağı tartışmalarının alevlendiği sırada özellikle Bank Asya konusunda yaşananlardan sonra yeni kabinede Babacan’ın olmayacağı konuşulmaya başlanmıştı.

BIST 100 endeksinin 84,350’lerden başlayan düşüşü; her ne kadar o sıralarda yurt dışı da düşüyor olsa da; ağırlıklı olarak ekonomi yönetiminin daha az tecrübeli kişilerden oluşacağı endişeleri bizim piyasalarımızın küresel piyasalardan negatif “ayrışmasına” sebep olmuştu. Bu endişe aynı zamanda birden fazla derecelendirme kuruluş tarafından da dile getirilince hem varlık fiyatlarımız gerilemiş, hem de döviz kurları yükselmişti. Ağustos ayı başından bu yana dolar/TL kurları iki kez 1.1875’li seviyeleri test etti.

Haberin Devamı

Özellikle dün sabah bizim piyasalar; Babacan’ın görevine devam edeceğini, bugün yapılacak MB Para Politikası Kurulu’ndan da faizlerin sabit kalacağı beklentisiyle diğer piyasalardan pozitif yönde ayrıştı. Dolar/TL kurları 2.1655’lere, gösterge bono bileşik faizleri yüzde 9.05’lere gerilerken BIST 100 endeksi de önceki günkü 79,262 kapanışa karşın “boşluklu” bir açılışla güne 79,437’den başladı ve günü yüzde 1.88 artışla 80 bin puanın üzerinde 80 bin 754 puandan kapattı!

Diğerleri de önemli

Piyasaların, en azından ekonomi yönetimindeki istikrar süreceği beklentisi ile hareket etmesi anlaşılabilir. Diğer yandan Babacan’ın gerek son bir yılına baktığımızda, gerekse de yeni kabine arkadaşlarının kimler olacağını görmeden karar vermek için biraz erken olduğunu düşünüyorum. Kabinenin ekonomi yönetiminden sorumlu diğer üyeleri farklı tellerden çalarken, Babacan’ın tek başına bir “orkestrayı” yönetmesi ne kadar mümkün olacak?

En akıllıcası hiç bir şeye dokunmamak

Merkez Bankası bugün ne yapar?

Başkan Erdem Başçı için zor bir karar olacak bugün verilecek faiz kararı. AKP Olağanüstü Kongresi’nin yapılacağı gün, politikacıların “faiz indir baskısı” sürerken alınacak karar gelecek için önemli mesajlar içerecek.

Haberin Devamı

Eğer MB borç alma faizini indirir, fonlama faizini sabit bırakırsa “dostlar alışverişte görsün” tarzı bir indirim olacak ki, reel tarafta bir karşılık bulamayacaktır.

Eğer her ikisini de; diyelim ki 25 baz puan; indirdi bu sefer de baskıya boyun eğen, kredibilitesi çok daha fazla sorgulanan bir başkan olarak yeni dönemde nasıl devam edecek? Zor soru!

Faiz arttırmak mı ? Olması gereken belki de bu, ama unutun gitsin! Eğer Başkan; yeni kabine döneminde görevden alınacağını düşünüyorsa, “Bugünkü ortamda yapılması gereken faiz indirmek değil; enflasyonla samimi bir mücadele etmek adına faizleri arttırmak gerekiyor. Ancak baskı nedeniyle arttıramadığım için istifa ediyorum!” diyerek çok farklı bir yola gidebilir. Buna da ihtimal vermiyorum!

En “akılcı karar” hiç bir şeye dokunmamak ve Fed’in (yurtdışındaki finansal gelişmeler diyebilirler) hamlelerini gördükten sonra bir adım atılacağını söylemek olabilir!

Haberin Devamı

Eğer radikal bir tavır ortaya koymayacaksam, ben olsam sonuncusunu seçerdim!

DİĞER YENİ YAZILAR