Borsanın halka arzı 2015 sonunda

Borsa İstanbul (BİST) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan; BİST’in halka arzının 2015’in son çeyreğini hedeflediklerini, en geç 2016 yılının ilk çeyreğinde bu halka arzı sonuçlandırmayı planladıklarını anlattı. Bir grup köşe yazarı ile birlikte sohbet etme şansını bulduğumuz Turhan, önümüzdeki hafta usül ve esaslar konusunda Bakanlar Kurulu’ndan bir karar çıkacağını, ardından yüklenici ile danışman şirketin seçileceğini söyledi. Buna göre hâlihazırda yüzde 49 olan Hazine payının yüzde 20-25’lik kısmı halka arz edilecek. O günkü fiyat ne olur şimdiden kestirmek zor ancak BIST yönetimi gelirleri çeşitlendirme yoluyla verilerin fiyatlarını arttırarak şimdiden kolları sıvamış durumda.

İbrahim Turhan, ABD’nin teknoloji şirketlerinin ağırlıklı olarak işlem gördüğü Nasdaq Borsası’nın sahibi Nasdaq OMX grubu ile yapılan anlaşma ile borsadaki teknolojinin “yüksek hızlı işlemlere (High Frequency Trading)” uygun hale getirileceğini belirtti. Şu anda 100 mili saniye olan emir iletim hızının 100 mikro saniyeye indirilmesi hedefleniyor: HFT’lerin devreye girmesi ile birlikte piyasadaki “derinliğin” artacağını ve “daha sağlıklı fiyat olması” bekleniyor.

Haberin Devamı

Yüzde 50’si kurumsal yatırımcıya

İşlem hacminde HFT’ler ağırlıklı olacak şeklindeki yoruma da işlem hacminden çok BIST’teki sahiplik konusunda gönlünde geçenleri paylaşan Başkan; yüzde 50’lik kısmının kurumsal yatırımcılar ve portföy yönetim şirketlerine, yüzde 25-30’luk kısmının “serbest fonlara”, yüzde 10-15’lik kısmının bireysel yatırımcılara ve yüzde 5’lik kısmının da HFT’lere (AlgoTrading) ait olmasının “sağlıklı” bir borsa yapısı için daha iyi olacağına inandığını belirtti. Naçizane sahiplik bir yana da borsadaki işlem hızlarının artmasının yüzde 10-15’lik bireysel yatırımcılara pek de yaramayacağını düşünüyorum. Başkan da bu konuda “hızlı işlemlerin” belli kontrollere tabi tutulacağını söyledi ki tüm bunlara zamanı geldiğince yeniden döneceğimizi düşünüyorum.

Şirketler sınıflandırılacak

İlginç bir bilgi de Kuyumcukent içinde kurulacak olan altın deposu ve değerli taş borsası ile ilgiliydi. 1.600 ton saklama kapasitesine sahip olan “altın deposuna” hem kuyumculuk sektörünün hem de bölgenin ihtiyacı olduğunu kaydeden Turhan, değerli taş borsasının da faaliyete geçirileceğini söyledi. Belli grup ve kurumların elinde olan elmas ve pırlanta sektöründen ne kadar pay alabileceği konusunda ciddi endişelerim var. Umarım atılan taş, yeterince kurbağa ürkütür.

Haberin Devamı

Önümüzdeki dönemde A, B, C grubu olarak sınıflandırılmış olan borsa şirketlerinin; piyasa değeri, likidite, halka açıklık oranlarına göre yeniden sınıflandırılacak ve bunlar farklı işlem görme kurallarına tabii olacak.

Günlük işlemlerde aracı kurum bilgilerinin açıklanmasına sıcak bakmayan Turhan, özellikle vadeli pay senedi ve opsiyon piyasasının nasıl geliştirileceğine dair çalışmalar yaptıklarını söyledi. Benim ısrarla belirttiğim; iyi çalışan bir “ödünç pay senedi” piyasası olmadıkça, özellikle vadeli pay senedi ve hisse opsiyon piyasasında derinliğin artmayacağı savıma karşı BIST ve Takasbank tarafında yeterli çabanın gösterilmemesi benim hayal kırıklığım oldu. Umarım yakın zamanda bu alana da en azından işlem hızının arttırılmasına verilen özen gösterilir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR