Önümüzdeki haftaki Hazine ihaleleri önemli

Önümüzdeki Salı günü Hazine'nin 9.4 milyar YTLlik itfası var. Bu miktar tek gündeki itfa olarak rekor sayılabilecek bir rakam. Geçtiğimiz haftada ihale açmayan Hazine tek günde bu borçlanmayı çevirmek durumunda kalacak

Haberin Devamı

Önümüzdeki Salı günü Hazine'nin 9.4 milyar YTLlik itfası var. Bu miktar tek gündeki itfa olarak rekor sayılabilecek bir rakam. Geçtiğimiz haftada ihale açmayan Hazine tek günde bu borçlanmayı çevirmek durumunda kalacak.

Geçtiğimiz hafta boyunca yaşanan hareketlilik ve gerginliğin içinde bu ihale faktörü de vardı. İyi fiyatlardan döviz satıp yüksek faizden yeni bonoları almak isteyenlerin de yükselişlerde payı vardı.

Önceki hafta dolarda 1.3215 seviyelerinden başlayan yükseliş Cuma günü 1.3795 seviyelerine kadar sürdü. Gelişmekte olan ülkelerdeki kâr realizasyonunun yanı sıra 3 Ekim tarihine ilişkin var olan; ancak pek de dile getirilmeyen; endişelerin su yüzüne çıkmasıyla başlayan bu hareket en azından önümüzdeki Salı gününe kadar sürecek gibi görünüyor. Tabi gerginlikte yatırım araçlarına getirilecek yüzde 15'lik stopajın payını da unutmamak gerekli.

Dolar kurları şimdilik kapanış bazında 1.3750'yi aşamazken, bono faizlerinde az da olsa bir yükseliş yaşandı. Dövizdeki yüzde 4.4'e varan varan harekete karşın bonoların bileşik faizleri 40-50 baz puan (yüzde yarım) yükseldi. Bonolardaki hareketin sınırlı kalmasında yerli katılımcıların "destekleme alımları" etkili oldu.

Önümüzdeki hafta neler olabilir ?
Diğer gelişmekte olan piyasalarda önemli değişiklikler ve ciddi değişimler yaşanmaz ise en azından Salı gününe kadar tedirginlik devam edecektir. Dolar/YTL kurlannda kapanış bazında 1.3735 seviyesinin aşılması şimdilik zor görünüyor. Ancak aşılması durumunda 1.3860 ve ardından da 1.3980-1.4040 seviyeleri resmin içine giriyor.

Kurların 1.3750'yi aşması durumunda tedirginlik artabilir. Bu da bono faizlerini yukarı ittirebilir. Bileşik bazda yüzde 16.60 seviyesi kritik. Hazine ihalelerine bu seviyelerin görüldüğü sırada giriliyor olabilir. Yine de satış yönünde bir sorun olmaz ve Hazine itfasını sorunsuz olarak çevirebilir ise gerginliğin bir anda azalmasıyla kurların ve faizlerin bir anda gerilemesi mümkün.

Zira AB müzakereleri konusunda Fransa'dan gelen haberlerin yumuşaması en azından üzerinde tartışılabilir hale gelmesiyle 3 Ekim'de müzakerelere başlanması ihtimali sürüyor. Katılımcıların önemli kısmı sorunlu da olsa müzakerelere başlanacağını, sonrasını 'sonra' düşünürüz diyerek pozisyonlarını koruyorlar.

Eğer şüphe büyük olsa idi sadece dövizde ve borsada değil bonoda ve özellikle eurobondaların fiyatlarında ciddi düşüşler olması kaçınılmazdı.

Merkez Bankası'nın; Ağustos ayı görünüm raporunda Eylül ayında faiz indirimlerine yeniden başlanabileceğine dair sinyaller vermesi de statükonun korunmasına neden oluyor. Katılımcılar en azından faiz indiriminin 3 Ekim'den önce olacağı düşüncesiyle Hazine ihalelerine katılacaklardır.

DİĞER YENİ YAZILAR