Yaz sakinliği

Tatil sezonu piyasalara damgasını vuruyor. Günlük ortalama işlem hacminin 2 milyar YTL olduğu IMKB Tahvil ve Bono piyasasında işlem hacmi 500 milyon YTLyi ancak bulurken, geçtiğimiz hafta işlem ve endeks rekorlarının kırıldığı hisse senetlerinde ise sakin bir gündü

Haberin Devamı

Tatil sezonu piyasalara damgasını vuruyor. Günlük ortalama işlem hacminin 2 milyar YTL olduğu IMKB Tahvil ve Bono piyasasında işlem hacmi 500 milyon YTLyi ancak bulurken, geçtiğimiz hafta işlem ve endeks rekorlarının kırıldığı hisse senetlerinde ise sakin bir gündü.

En aktif bono olan 24 Ocak 2007 vadeli bonodaki günün en düşük ve en yüksek faizi arasındaki fark 13 baz puandı (yüzde 0.13). Merkez Bankası'nın son PPK toplantısı sonrasında faiz indirimi yapmama kararından sonra beklendiği gibi bono cephesinde, bir sonraki faiz kararı gününe kadar en azından bir ay var diyen katılımcıların satışlarıyla yaklaşık 40 baz puanlık bir yükseliş oldu.


Ancak buradaki satışlarda şimdilik durulmuş görünüyor.

Bu haftaki itfalardan sonra yaklaşık l milyar YTLnin piyasada kalacak olması da para piyasalarını rahatlatacak.

Önümüzdeki hafta yapılacak yeni gösterge kağıt ihalesine kadar önemli bir haber çıkmadığı takdir de; ki gündemi oluşturabilecek kişi ve kurumlarda yaz tatilinde; piyasalarda çok önemli hareketler olmayacak gibi görünüyor.

Bizde durum sakin
MB faiz kararını yüzde 16 bileşik seviyesinde bekleyen bono piyasasında bileşikler 16.35 seviyesine kadar yükseldi.

Önümüzdeki haftaki ihale öncesinde 16.45-50 seviyelerine kadar bir yükseliş olsa bile bu seviyelerden bir sonraki PPK toplantısında faiz indirimi ihtimalini düşünenlerin alımları gelecektir.

Döviz cephesinde de sakin seyir devam ediyor.

Greenspan'den önümüzdeki haftalarda yeni bir faiz artışı beklentisiyle uluslararası piyasalarda dolar alıcılı bir seyir izliyor.

Ancak bizde durum pek de öyle değil. Zira hem tatil rehaveti, hem de paritedeki sakin seyir nedeniyle içeride de kurlarda büyük bir hareket olmuyor.

Yabancıların rolü...
Faiz kararı sonrasında nasılsa an azından bir ay daha faizlerde bir değişiklik olmayacağını düşünenlerin satışlarıyla, bir önceki MB müdahalesinin başlangıç seviyesinin (1.3385) altına gerileyen kurlar bu seviyelerini koruyor.

Hem cari kurların faiz kazancını haklı çıkarması hemde daha fazla ve hızlı düşecek kurların muhtemel bir Merkez "müdahalesine" neden olabileceğini düşünen piyasa katılımcıları kurları daha da fazla aşağı indirmiyorlar.

Tabii ki kurların bu seviyelerde kalmasında, faiz kararı sonrasında bonolarını satmış olan yabancıların döviz alışlarının ve turizm dövizlerinin tam olarak henüz daha piyasaya girmemiş olmasının da bir payı var.

Tabii ki bu arada yeni pozisyon açabilecek yabancılarında yine "tatil" sezonunda olmaları döviz piyasalarındaki sükûnette payı var.

Tabii ki yine de akılda bulundurmakta fayda var. "Burası Türkiye !" Her an her şey olabilir !

DİĞER YENİ YAZILAR