Rekabet cezası borsada yükselişi sona erdirir mi?

Haberin Devamı

Rekabet Kurumu’nun Cuma günü 12 bankaya verdiği toplam 1.1 milyar TL’lik ceza beklentilerin alt sınırında kaldı. İMKB’de son günlerde yaşanan olumlu seyir bu hafta da devam edebilir.

Geçtiğimiz haftanın iki önemli haberi Cuma günü geldi. İlki 12 banka hakkında Rekabet Kurumu’nun “ortak faiz belirledikleri” savıyla başlattığı soruşturmanın nihayetlenmesiydi. Toplam 1 milyar 116 milyon ceza geldi. Piyasanın beklentilerinin alt sınırının bile altında gelen bu ceza Babacan’ın da dediği gibi “ölçülü” olarak algılandı piyasalar tarafında. Aslında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın cezanın “adil ve ölçülü” olması gerektiği şeklindeki yorumu piyasa katılımcılarının bazıları tarafından “sinyal” olarak algılanmış ve bankacılık sektörü hisselerinde toparlanma Cuma gününden önce başlamıştı. Toparlanmada bankaların Ocak ayı kârlarının da iyi gelmesinin payı vardı.

Geçen haftanın ikinci önemli haberi de ABD’den geldi. Tarım Dışı İstihdam’da (NFP) 160 bin kişilik bir artış beklenirken artışın 236 bin kişi olması ve işsizliğin Aralık 2008’den bu yana en düşük seviye olan yüzde 7.7’ye gerilemesi piyasalarda ‘ekonomi toparlanıyor’ algısının güçlenmesine yol açtı. Üstelik inşaat sektörünün istihdama 48 bin kişilik bir artışla katkı yapması piyasalarca önemli bulunmuş olsa gerek. Bu arada ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ABD’deki bankalar için yapmış olduğu stres testinin sonuçlarına göre, bankaların sermaye yeterliliklerinin “yeterli” olduğu açıklaması da piyasalara moral oldu.

İMKB’de 86 bin seviyesi önemli bir direnç yeri

Dışarıdan bir sorun çıkmaz ise, İMKB’de geçtiğimiz hafta özellikle VOB’a gelen ve ardından da bankacılık hisselerine sirayet eden alımların etkisiyle bu haftayı da pozitif bir havada sürdürebiliriz. Her ne kadar geçtiğimiz hafta yazmış olduğum “Mart ayı dert ayı olabilir” fikrimi halen daha koruyor olsam da piyasalara gelen kuvvetli alımlar beklediğim “keyifsiz havanın” ertelenmesine yol açabilecek! Bu hafta özellikle “İmralı süreci” kapsamında PKK’nın elindeki esirleri bırakması piyasaları da yakından ilgilendirecek. Piyasalar; not artışının “ertelenmesi” ve gündemden düşmesinden sonra “İmralı sürecini” yeni “itici güç” olarak kullanmaya başlamış görünüyor!

İMKB’nin bu haftanın ilk yarısında geçtiğimiz 10 günün 9’undaki yükselişini (geçtiğimiz Perşembe hariç) sürdürmesi ihtimali yüksek. Teknik olarak bakıldığında bir önceki yükseklerin görülmesinden önce 86.000 (düz) önemli bir direnç olarak karşımıza çıkıyor! Oraya kadar gücü yetecek mi? VOB’da geçtiğimiz haftanın son günlerinde özellikle bir aracı kurumdan gelen “yüklü” alımlar, satışa dönmediği sürece İMKB gücünü sürdüreceğe benziyor. İkinci bir Habur vakası satış getirebilir.

10 yıllık ABD tahvil faizine dikkat!

REUTERS’IN yaptığı bir araştırma piyasaların halen daha Fed’den para arzını daraltıcı yönde “kötü bir sürpriz” beklemediklerini ortaya koyuyor. ABD piyasalarının; dolaylı olarak da küresel piyasaların; keyfini kaçırabilecek tek gelişme ABD 10 yıllık tahvil getirileri tarafında yaşanıyor. Cuma 2.08’e çıkan ve 2.04’ten kapatan tahvil getirileri için yüzde 2.10 seviyesi kritik. Buranın üzerine çıkılırsa hedef 2.45-2.56 bandı olacak ve bu da piyasaların hoşuna gitmeyecek. 2.10 kırılana kadar “yeni rekor havası” sürebilir.

DİĞER YENİ YAZILAR