Meğer Gürcistan’ın Almanya’sı olmuşuz!

Haberin Devamı

Gürcistan’a giden 1.7 milyon turistin yarısından fazlasını Türkler oluşturuyor. Buna karşın 4.5 milyon nüfuslu ülkenin 1.1 milyonu da Türkiye’de çalışıyor. İş Bankası’nın Batum’da şube açması da 200 Türk şirketin bulunduğu ülke için önemli bir gelişme.

4.5 milyon Gürcistan vatandaşının 1.1 milyonu Türkiye’de çalışıyormuş. İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Genel Müdür Adnan Bali, yardımcıları Özcan Türkakın, Suat İnce ve Erdal Aral ile birlikte Batum şubesinin açılışı sebibiyle Batum ziyareti sırasında Gürcistan’ın Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Levan Varshalomidze verdi bu bilgiyi.

400 bin nüfuslu Acara Bölgesi, Türkiye’nin Sarp kapısını da sınırları içinde barındıran ve her geçen gün Türk yatırımcılarının daha fazla ilgisini çeken bir bölge. Gürcistan son 6-7 yılda “yolsuzlukla” ve “bürokrasi” ile mücadelesinde hayli yol kat etmiş. Rüşvet alan da veren de 6-7 hapse çarptırılıyor ve rüşvet alan bir kez daha kamuda iş bulamıyor. Bürokrasi konusunda ise “tek durak” çözümünü yaratmışlar. Teknoloji sayesinde büyük şehirlerde kurulan “kamu servis binaları” birbiri ile entegre edilmiş ve devletle yapılan 250 değişik işlem tek bir çatı altında halledilebiliyor. Herhangi bir işlemi yapmak için bekleme süresi ise 1 dakikaya indirilmiş.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakashvili ve Varshalomidze’nin tavırları devlet adamından çok “Gürcistan ve Acara Şirketlerinin” CEO’ları gibi. Adeta bir işadamı gibi düşünüp, iş adamlarının ihtiyaçlarına çözüm üretmeye yönelik. Her iki devlet adamı da ülkenin komşuları gibi petrole ve doğal kaynaklara sahip olmadıklarını, tarım ve 3.5 aylık bir sezonu olan Batum için turizmi bir çıkış olarak gördüklerini belirtiyorlar.

Trabzon Forum’a gidenlerin yüzde 13’ünün Gürcü olduğunu belirten Acara Yatırım Ajansı genel sekreteri Osman Chalishkan; 190 bin kişilik nüfusa sahip Batum’da modern AVM’ye ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Bir çok uluslararası otel markasının Batum’a geldiğini, yakın bir gelecekte sadece deniz ve kumar turizmine değil, kış turizmine de yatırım yapacaklarını anlattı.

Meğer Gürcistan’ın Almanya’sı olmuşuz

Yabancı yatrımcıların yüzde 65’ini Türkler oluşturuyormuş. 200’ü aşkın Türk şirketinin olduğu ve Türk yatırımcıların el üstünde tutulduğu Batum’da tüm devlet yetkilileri İş Bankası gibi bir bankanın Batum’da şube açmasının kendileri uluslararası bankalardan çok daha önemli olduğunu dile getirdiler.

Kumar turizminde KKTC bizden önde

Türk Hükümeti’nin Karadeniz’deki şehirlerden Batum’a kumar için yapılan seyahatlerin artmasından rahatsız olduğunun hatırlatılması üzerine Varshalomidze şunları söyledi: “Kumarhane konusunda KKTC bizden daha ilerde. Oradaki kumarhane sayısı bizden daha fazla. Sarp’tan Gürcistan’a bizim tarafa 1 lira ödeyerek yaya geçmek bile mümkün oluyor. Bu rahatlık Trabzon ve Rize’den Gürcistan’a günübirlik geçişleri artırıyor. Aracıyla Gürcistan’a geçenlerin oradan ayda 4 depo yakıt alma hakları bulunuyor. İsteyen 3 günde bir duty free’den sigara ve içki de alabiliyor.” Rizeli Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Gürcistan’a geçişlerdeki harcı 1 liradan 15 liraya çıkarmayı düşündüklerini söylemişti.

3 yıl önceki hayali

Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Levan Varshalomidze, 3 yıl öncesine kadarki en büyük hayalinin “İstanbul-Batum arasında haftada bir uçak seferi” olduğunu anlattı. Bugün ise THY her gün, Pegasus haftada 4 gün Batum’a sefer yapıyor. Uçak seferlerinin artmasından oldukça memnun olan Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakashvili ülkelerine yönelen Türk turist sayısının arttığını söylüyor. Varshalomidze’nin bu konuda verdiği rakamlar ilginç: Yıllık 1.7 milyon turistin yarısından fazlasını Türk turistler oluşturuyor.

Batum bölgenin Dubai’si olur

Acara Cumhuriyeti Başbakanı Levan Varshalomidze, İş Bankası’nın Batum’da şube açmasıyla birlikte, yeni Türk yatırımlarının artacağını söyledi. Batum’un bölgede Dubai benzeri rol üstlenebileceğini vurgulayan Varshalomidze, “Türkiye gibi iyi ve güçlü bir komşumuz var. Türkiye, Batum’un şansını artırıyor” dedi. Varshalomidze’nin bu sözleri üzerine Ersin Özince, İş Bankası’nın hissesi bulunan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın (TSKB) yatırımcılara rehberlik edebileceğini ve bu konuda buralarda katkıda bulunabileceğini belirtti.

DİĞER YENİ YAZILAR