Kritik gün geldi çattı!

Haberin Devamı

Bugün Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ikinci 3 yıllık uzun vadeli fonlama (LTRO-The Longer Term Refinancing Operation) ihalesi yapılacak. İhale aslında bir “miktar ihalesi”. Zira vadenin 3 yıl, faizin de yüzde 1 olacağı baştan biliniyor. Piyasalar; “Ocak rallisinin” devam edip etmeyeceğine, bugün ihalede çıkacak rakama göre karar verecek.

Barclays Bank LTRO miktarının ne olacağına dair bir anket yapmış. 204 fon ve banka yöneticisinin katılımıyla yapılan ankete katılanların yüzde 29’u 300-450 milyar, yüzde 42’si 450-600 milyar euro arasında aralığında bir miktar olacağını bekliyormuş. Benim tahminim daha çok 600 milyar euroya yakın. Rakamın düşük çıkması varlık piyasalarını (hisse, emtia v.b.) hayal kırıklığına uğratabilir. Piyasalara girecek rakamın düşük olması ilk bakışta “rallinin” yerini bir düzeltmeye bırakmasına neden olacaktır. İyimser gözlükle bakanlar ise “demek ki bankacılık sektörü (ve dolayısıyla ekonomi) iyiye gidiyor ki ihtiyaç azalmış” diyecekler ancak bu görüş hayal kırıklığına uğrayan “likidite müptelalarının” gölgesinde kalacaktır.

500 milyar ve üzerindeki bir miktar ise varlık piyasalarınca “hoş” karşılanacaktır. Her ne kadar kötümserler “bankacılık sektörü (ve dolayısıyla ekonomi) henüz daha krizi atlatamamış ki bu kadar yüksek bir rakama ihtiyaç duyuldu” diyeceklerdir. ‘Likidite müptelaları’ yüksek miktarı coşkuyla karşılayacak, hisse senetleri ve emtia fiyatları; sınırlı da olsa; yeniden yükselecektir. Normal şartlar altında arzı artan euronun dolar karşısında değer kaybetmesi gerekirken, risk hevesinin artacak olması kısa bir süre için de olsa euronun değer kazandığına da şahit olabiliriz. (Nereye kadar derseniz 1.3625 belki de 1.3715) Ancak sonrasında euronun yeniden değer kaybettiği bir dönem başlayacak gibi görünüyor.

Bu ihalenin son olabileceğine dair geçtiğimiz günlerde piyasada dedikodular dolaşmıştı. Dün de ECB Yönetim Kurulu üyesi Ewald Nowotny, yapılacak likidite sağlama amaçlı ihalesinin uzun vadeli etkileri konusunda endişeli olduğunu belirtti ve likidite sunumlarının birkaç kez tekrarlanmaması gerektiği uyarısında bulunmuş. Bir başka ilginç yorum da www.bussinessinsider.com sitesinden yer alıyor. Bu yoruma göre 2013 yılına kadar 3-4 LTRO ihalesi yapılacak ve toplam rakam 2.4 trilyon dolara ulaşacakmış. Bugün yapılacak ihalenin son olması da yeni ihalelerin ufukta görülmesi piyasalardaki hareketliliği arttıracaktır.

VOB kontratlarındaki ‘negatif’ fark

Bugün VOB 30 Şubat kontratının son işlem günü. “Yakın vade” kontratı olarak Nisan kontratı ağırlıklı olarak işlem görmeye başlayacak. Ancak son günlerde her iki kontrat arasındaki fark Nisan kontratı aleyhine negatifti. Normal şartlarda iki ay sonra vadesi dolacak Nisan kontratının, faiz farkından dolayı yaklaşık 850 puan yüksek olması (yüzde 7 yıllık faizle hesaplandığında) gerekirken 200 puan aşağıda işlem görüyordu. Bir başka deyişle “teorik olarak” 1.050 puanlık bir “negatif farktan” söz ediyoruz .

Bu fark Nisan sonuna kadar ödeneceği varsayılan/hesaplanan temettülerden kaynaklanıyor. Normal şartlar altında hisse senetlerinden temettü kazancı elde edilirken endekse dayalı olan VOB kontratları için temettüden söz etmek mümkün değil. Bu nedenle VOB “teorik” olarak geride kalıyor. Önceki yıllarda bu fark bu denli “açık” değildi. Farkın bu denli açık olmasının ardında Turkcell’in temettü ya da LTRO belirsizliği olabilir!

DİĞER YENİ YAZILAR