S&P not yükseltti ve...

Bugün için yazmayı düşündüğüm ilk yazının başlığı "Piyasalarda Karar Zamanı yaklaşıyor!" olacaktı.

Haberin Devamı

Bugün için yazmayı düşündüğüm ilk yazının başlığı "Piyasalarda Karar Zamanı yaklaşıyor!" olacaktı. Ancak yazıyı tamamlayamadan S&P sürpriz bir açıklamayla; Türkiye'nin uzun vadeli döviz notunu B+'dan BB- seviyesine yükseltti.

Hazinenin dün düzenlediği ihaleler oldukça sakin geçmişti. 189 günlük bonoda faiz yüzde 24,28 olarak gerçekleşirken, 553 günlük tahvilin faizi 24,88 oldu. Bu oranlar gecelik faiz oranı olan yüzde 22'nin yıllık bileşiği yüzde 24,60'a oldukça yakın. Bono bu seviyenin altında kalırken, tahvilin bileşiği çok az üzerinde kaldı.

Nisan ayında denenen yüzde 21,2 seviyesi kısa zamanda tekrar denenmeyebilir. Ancak "not artırımı" haberi sonrasında faiz oranlarında yüzde 23-23,25 seviyelerine doğru bir düşüş olabilir.

Dolar kurlarında da bir "karar anına yaklaşılıyor" du. 1.4500 -1.4800 (YTL bazında) arasında daralan bant içinde hareket eden dolar kurları; önümüzdeki 7-10 gün içinde yeni bir trend oluşturacak. Not artırımı yeni trendin yönünde etkili olacaktır.

Dün bir açıklama da Amerika'dan geldi. ABD'de açıklanan temmuz ayı TÜFE, yüzde 0,1 artış beklentisine karşın yüzde 0,1 azaldı. Bu data sonrası euro'nun değer kazanması beklenirken, parite 1.2389'u aşamadı ve dolar, beklentilerin aksine, değer kazandı. (Yazı yazıldığı sırada 1.2335.) Bugünlerde 1.2385 seviyesinin üzerinde bir kapanış olmadığı takdirde, paritede düzeltme başlayacaktır. Önümüzdeki günlerde doların euro karşısında değer kazanması beklenebilir. Paritedeki hareketler doğal olarak iç piyasadaki kurlar üzerinde etkili olacaktır. Ancak bu ortamda etkilenme sınırlı olacaktır.

* Petrol fiyatlarında yükselişin durması ve hafif de olsa düşüş yönündeki, Venezüela ve Suudi Arabistan kaynaklı haberler,

* Hükümetin cari açığa yönelik tüketici kredilerinde KKDF ve otomobildeki ÖTV konusunda aldığı ve almayı düşündüğü tedbirler,

* Ve dün gelen beklenmeyen not artrım haberi sonrasında,

Merkez Bankası'nın faizleri indirip indirmeyeceği yakından izlenecek. Eğer 2-3 puanlık bir indirim gerçekleşirse bono faizlerinin yukarıda belirttiğimiz seviyeden de aşağıya inmesi beklenebilir.

S&P not artırımı sürpriz oldu..
"Türkiye'de siyasi ve ekonomik risklerin dengelendiğine inanıyoruz" açıklamasıyla gelen not artırımı; dövizde satış getirirken, bono ve özellikle borsa da alım getirdi. İMKB-100 endeksinde 627 puanlık (yüzde 3,33) bir artış oldu.

S&P yapmış olduğu açıklamada; IMF politikalarının kararlılıkla uygulanmasının not artırımında büyük rolü olduğu belirtilmiştir. IMF ile yeni bir stand-by yapılacak olması ve AB üyeliği konusundaki olumlu havanın, not artış kararının beklenenden erken açıklanmasında etkili olduğunu düşünüyorum. Bu not artışının ardından "Moody's"in de not artırması söz konusu olabilir.

DİĞER YENİ YAZILAR