Dolardaki düşüş daha ne kadar devam edecek?

Haberin Devamı

Wall Street’te geçen hafta yaşanan yükseliş hareketi sürecek gibi gözüküyor. Ancak son zamanların “hızlısı” İMKB, dışarıdaki olası artışlara tam olarak iştirak edemeyebilir. Dolarda 1.4840 TL seviyesi kritik. Bu seviyenin altına kalıcı bir düşüş olma ihtimali ise şimdilik zayıf


Bu hafta ABD piyasaları; geçtiğimiz hafta yakaladıkları yükseliş ivmesini sürdürecek görünüyorlar. Peki bu hareket bizim borsalarımızı da peşinden sürükler mi?

Pekala mümkün. Hazır, “gelişmekte olan ülke piyasaları, gelişmiş ülke piyasalarına göre daha önce ve daha fazla çıkacaklar” senaryosu gündemdeyken neden olmasın?

ABD borsa endekslerine bakıldığında, 17 Temmuz’la biten haftada; Aralık 2007’den bu yana ilk kez, 50 haftalık hareketli ortalamanın (HO) üzerinde bir kapanış oldu. Geçtiğimiz hafta yükselişin sürmesi, bu seviyenin üzerine geçilmesinin tesadüfi olmadığını teyit ediyor.

Haftalık bazda bakıldığında S&P 500 Endeksi’nde hedef 995-1.015 aralığı. Bu seviyelerin günlük bazda bu haftanın başında görülme ihtimali var ve bu ihtimal hayli yüksek. Benzer şekilde geçtiğimiz haftayı 9.093 seviyesinden kapatan Dow Jones Endeksi’nde de 9.325-9.415 yeni hedef seviyeleri gibi görünüyor. Her ne kadar Nasdaq’ın Cuma günkü performansı yükseliş hareketinin biraz “nefesleneceğini” söylese de piyasalar istim üstünde, yakın zamanda düşmek istemiyorlar.

Keyifleri belki de kaçırabilecek tek şey ABD’deki tüketici güven endekslerinde Nisan ayından bu yana ilk kez düşüş olması. Daha önceleri yükselen güven endeksleri borsaları yukarı çekmişti. Şimdi aşağı indirir mi? Bu günkü ortamda pek etkili olacağını zannetmem.


İMKB 40 bin puan seviyesini geçecek mi?


Peki yurtdışındaki yükselişler İMKB’yi de peşinden sürükler mi? Son iki-üç haftadır, ABD’deki düşüşe direnen İMKB’nin çıkışa tam iştirak edeceğini sanmıyorum. Büyük ihtimalle “hızlı koşan İMKB’nin” dışarıdaki yükselişe en azından aynı oranda eşlik etmekte zorlanacağını düşünüyorum.

Zira İMKB 100 Endeksi; 2008’deki zirvesinden, Mart ayına kadar yaşanan düşüş hareketinin önemli bir düzeltme seviyesine geldi! Üstelik hem TL, hem de dolar bazındaki analizler benzer bir durumu yansıtıyor. İMKB 100’de 39.830 seviyesi (dolar bazında 2.68 cent) önemliydi (Yüzde 50’lik Fibonacci düzeltme seviyesi). Cuma günü 39.789 (dolar bazında tam olarak 2.68 cent) seviyesi görüldü.

Sadece lineer analizler değil, yüzdesel değişimlere dayalı logaritmik analizler de teknik seviyelere gelindiğini gösteriyor. Yeni bir haber olmaksızın (IMF anlaşması gibi) bir sonraki aşamaya geçilmesinin hayli zor olacağını düşünüyorum. Diğer bir deyişle son zamanların hızlısı İMKB, bu hafta bir miktar “nefeslenecektir”. En azından bizdeki banka bilançoları açıklanan kadar...

Ola ki İMKB’nin, ABD piyasalarına tam olarak eşlik etmesi durumunda; 42.275 seviyeleri yeni hedef olarak karşımıza çıkabilir.

Kurlarda mola zamanı...

Euro/dolar paritesinde 1.4235’in üzerine geçildiğinde, 1.4540 hatta 1.4630 seviyelerine gidileceğini öngörmüştüm. Ancak ABD bono getirilerinde geçtiğimiz hafta yaşanan yükseliş bu hareketi bir miktar ertelemiş görünüyor.

Hele ki bu hafta ciddi ihraç yapacak olan ABD Hazinesi yakından izlenmeli. Geçtiğimiz ihalelerde istediği kadar satamayan ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, bunu çok fazla dert etmemişti. Ancak bu hafta yapılacak ihalede de benzer bir durum hasıl olur ise; ki oldukça düşük bir ihtimal; işler iyiden iyiye sarpa sarar.

Paritede 1.4140-1.4275 aralığında kalındığı sürece dolar/TL kurlarında aşağı yönlü hareket ihtimali düşük. Teknik olarak 1.4840 önemli bir destek seviyesiydi ve halen daha önemli. Bu seviyenin altına arızi olarak inilse de kalıcı bir hareket olacağını şimdilik sanmıyorum. 1.4650’ye kadar düşüş olsa bile, temel resimde bir değişiklik olmayacaktır. Yukarıda ise 1.5215’in üzeri hayli zor.

DİĞER YENİ YAZILAR