Kore Wonu bizi bozar mı?

Haberin Devamı

Kore Wonu son 10 günde yüzde 10.75 son bir ayda da yüzde 15’den fazla değer kaybetti. Bu hareketin ardındaki sebep olarak da bu ay içindeki 7 milyar dolarlık bir bono itfasının çevrilip çevrilmeyeceği konusundaki endişelerin yattığı konuşuluyor.

Günlük döviz piyasası işlem hacminin 6-7 milyar dolar, Kore Merkez Bankası’nın rezervlerinin 243 milyar dolar ve tedavüldeki bonoların toplam hacminin 750 milyar doları aşan Kore piyasasında 7 milyar dolarlık bono itfası neden sorun yaratır ki?

Bono getirilerinin yıllık yüzde 5.5-6 arasında seyrettiği, buna karşın çapraz faiz swap’larıyla yüzde 3.4’ten won yaratılabilen bir ortamda yabancıların itfayı yenileyip yenilemediği aslında çok önemli olmasa gerek. Anlaşılan Kore piyasasındaki yüzde 2’ye varan yıllık kâr marjı “bonoları yenilemeye” yeterli olmadığından, daha fazlası talep ediliyor. Bunu eğer faizleri yükselterek yapamıyorsanız, 1 dolarınıza karşın elde ettiğiniz won rakamını artırarak yaparsınız. Piyasadakilerde böyle yapıyor anlaşılan. Kore Merkez Bankası da elindeki rezervlere rağmen piyasalara müdahale etmeyince, won 8 günde yüzde 10’a yakın değer kaybetmiş.

Bu durum bizi neden ilgilendiriyor derseniz... Birincisi elinizdeki rezervler ne denli yüksek olursa olsun, spekülatif bir atak karşısında para birimleri zaman zaman “savunmasız” yakalanabiliyor. İkincisi ise “kulaklara kar suyu bir kere kaçtı mı” atılabilecek adımların “sayısı” bir anda sınırlanabiliyor. Aslolan yatırımcı güvenini sarsmadan, onların kulağına kar suyu kaçırmadan “gemiyi yürütmekten” geçiyor.

Dünkü kur hareketlerinde yaşanan hareketlerde her ne kadar önde görünen sebep euro paritesi olsa da gerideki sebeplerden biri won, diğeri de YTL’nin son iki günde artan “volatilitesiydi”. Haftalık volatiliteler 9.5’lerden 12.5’lere yükselmesi önemli bir sebep teşkil ediyor.

Paritedeki hareket de tam olarak gelişmeleri açıklayamıyor. Zira 1.60’dan 1.48’lere hatta 1.46’lara gelinirken dolar/YTL kurları 1.1550’den 1.1950’lere yükseldi. Dün 1.46’dan 1.44’ün altına sarkarken yaşanan yükselişle kıyaslanmak hayli zor.

Teknik olarak dolar/YTL kurlarında 1.1970’in üzerinde bir günlük kapanış olması 1.2190’a kadar bir yükseliş olabileceğini işaret ediyor. Burası kritik. İlk aşamada ve özellikle de enflasyon verisi sonrasında aşılması zor görünüyor. Aşılırsa 1.2390 ve 1.2680’nin yolu açılır. Bu arada paritede dün görülen 1.4385 kısa vadeli bir dip olabilir ve buradan bir düzeltme gelebilir. Dip görüldüğünü varsayarsak 1.4680-1.4740 aralığına kadar bir yükseliş olabilir ki bu da YTL kurlarındaki yükselişi sınırlayıcı olacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR