Halk doğrusunu bilir! Piyasalar da...

Haberin Devamı

Bugün piyasalar; geçtiğimiz üç haftadan bu yana hazırlığını yaptığı tek parti iktidarını kutlayacaktır. Borsada coşkulu bir açılış olacaktır.

Cuma günü 52,935 seviyesinden kapatan IMKB endeksinde 55,100 seviyeleri ilk hedef durumunda. Açılış mutlaka yukarı yönde “boşluklu-gap” olacaktır. Açılışta; fiyata “bakmaksızın” mal alınırsa daha önceleri şahit olmadığımız 1,000-1,500 puanlık bir boşlukla yukarı yönlü açılış olabilir.

Bir sonraki hedef olan 57,500 seviyesine kısa zamanda ulaşılması durumunda, son bir aydır bu seviyeleri hedefleyenlerden kâr satışları gelebilir. Zira Cuma günü ABD piyasalarında önemli düşüşler yaşandı, “eşikaltı” krizinin Avrupa’ya sıçradığı dedikoduları Avrupa piyasalarında da düşüşlere yol açtı.

Şimdilik Türk piyasaları için bunlar, ilk bir kaç günde pek dikkate alınmayacaktır. Ufukta not arttırımı ve MB’nın belki de tahminlerden önce ve daha hızlı bir faiz indirimi ihtimali varken; yeni hedefini 5.1 cent’e koyan IMKB’de, dünya piyasalarında çok ciddi bir düşüş yaşanmadığı sürece, dalgalı da olsa yükseliş sürecektir.

Döviz tarafında çok hızlı bir satış olma ihtimali düşük. Ha keza bono tarafında da çok hızlı bir alım beklemek doğru olmaz. Mutlaka tek parti hükümeti; kurları ve faizleri düşürecektir. Dolarda 1.25 ve 1.2350 seviyeleri teknik önemlerini koruyor. Bono ve döviz piyasaları borsaya oranla daha sakin bir seyir izleyerek; MB’nın tavrını, yeni AKP hükümetinin uygulayacağı politikaları duymak isteyecektir.

Diğer yandan bu hafta içinde; kredi piyasalarındaki sorunlar nedeniyle Avrupa ve ABD borsalarında bir kaç gün arka arkaya yüzde birden fazla düşüşler olur ise, piyasalar “tek parti” heyecanını kısa zamanda unutabilirler.

Piyasa katılımcılarına bir hatırlatma; “boşluklar er ya da geç kapanırlar.” Küçük yatırımcılara da bir not: Eğer önceden belirledikleri bir kâr veya zarar durdurma hedefleri (stop loss) yok ise; günün ilk saatlerinde işlem yapmak yerine bir süre piyasaları izlemelerinde fayda var.

DİĞER YENİ YAZILAR