Borsalar toparlanır mı?

Amerikan borsalarında yaşanan düzeltme, beklentilerin altında kalan bilançolarla yara alan BIST’i etkilemeye devam edebilir. Merkez Bankası’nın tahminlere paralel kararı sonrası piyasalar biraz daha siyasete odaklanacak

Geçtiğimiz hafta küresel hisse senedi piyasalarında önemli düşüşlerin yaşandığı bir hafta oldu. PPK’da sürpriz çıkmadı. ABD hisse senedi piyasalarının “esas çocuğu” S&P 500 endeksi 15 Ağustos 2015’ten sonra ilk kez 50 haftalık Basit Hareketli Ortalaması (BHO) altında haftalık bir kapanış yaptı. 3 Ekim’deki 2.940 seviyesinden başlayan satış dalgası; geçen hafta yaşanan bir kaç cılız düzeltme çabasına rağmen; devam etti. Her üç endekste de (S&P 500, Dow Jones Industrial ve Nasdaq) 50 ve 200 günlük BHO’larının altında kapanışlar yaşandı ve geçtiğimiz hafta S&P 500 için 2.675’teki önemli bir düzeltme seviyesi de 2.658’den kapanış ile aşağı geçilmiş oldu.

Geçen haftanın kapanışı ile 2.695 seviyesinden yıla başlayan S&P 500 endeksinde yıl boyunca yaşanan kazançlar geri verilirken, endeks bazında yıl bazında eksiye dönülmüş oldu. 24.809’dan yıla başlayan Dow Jones endeksi için de durum aynı iken, Nasdaq şimdilik yıl başına oranla minik de olsa pozitif bölgede kalmayı başarmış görünüyor. Ancak bunun da uzun süre devam etmesi ihtimali, Amazon ve Alphabet’nin hayal kırıklığı yaratan büyüme oranlarından sonra düşmüş görünüyor.

Haberin Devamı

Düzeltme yaşanıyor

Çin büyümesi konusundaki endişelerin ve yuanın değer kaybının artması, yükselen dolar fonlama maliyetleri (Trump, Fed Başkanı Jerome Powell’ı faizleri çok hızlı yükseltmekle itham etti), bazı şirketlerin kârlarının beklentilerin altında kalması bu hareketi hızlandıran faktörler olarak sıralanıyor. Bana göre ABD borsalarındaki hareketi yaratan en önemli unsur ise diğer gelişmiş ülke borsalarının (Buna Çin’i de dahil edebiliriz) çok önceden bir düşüş/düzeltme hareketine girmiş olmaları, buna karşın ABD endekslerinin neredeyse tek başlarına diğerlerinden ayrışmış olması ve bunun da bir “düzeltme enerjisini” biriktirmesiydi. Şimdi bu düzeltme yaşanıyor.

Haberin Devamı

Diğerlerinden çok daha önce ve fazla (dolar bazında) değer kaybetmiş olmasına rağmen bizim borsamızı dahi olumsuz etkileyen bu hareketin bir süre daha devam etmesi olasılığı yüksek.

S&P 500 için 2.510 puan, Dow Jones için de 23.500 puan artık çok uzakta değilmiş gibi görünüyor. Piyasalarımız açısından Para Politikası Kurulu (PPK) önemliydi. PPK’dan faizleri aynen koruma kararı çıktı. Piyasaların beklentisi de bu yöndeydi (Benim de). Toplantı öncesi yükselen kurlar, karar sonrasında yeniden 5.60’lı seviyelere geriledi. Bunda Vadeli İşlem Opsiyon Piyasası’nda TCMB’nin satış yönünde işlemlere devam etmesinin de payı yok değildi.

İttifak yine heyecan yaratır mı?

Yerel seçimler konusunda Cumhur ittifakının tarafları seçime ayrı ayrı girme kararlarını geçtiğimiz hafta açıkladı. Piyasalar açısından kısa süreli de olsa bir heyecan yaratan bu açıklamalar, Meclis’e yansımayacak gibi duruyor. Eğer Cumhur ittifakı Meclis’te de bozulacak olursa bütçe görüşmeleri başta olmak üzere birçok konuda piyasaları heyecanlandırabilecek gelişmeler görebiliriz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR