Estonya’dan bir ilk: “Dijital Oturum”

Estonya Cumhuriyeti, Avrupa Birliği çapında iş yapmak isteyen girişimcilere, Türkiye’den ayrılmadan bir Avrupa Birliği şirketi kurmak için ilginç bir çözüm sunuyor. Estonya’nın dünyada ilk kez uygulamaya geçirdiği e-Residency (e-Oturum) programı ile girişimciler, Türkiye’den çalışırken global bir AB şirketi kurabilmelerini sağlayan resmi dijital kimlik elde etme hakkını kazanıyor.

Program çerçevesinde dijital/sanal olarak Estonya’da oturum hakkı kazanıp, AB hukukuna dahil olan işletmeler kurulabiliyor. E-oturum programına başvuru internet üzerinden,

100 euroluk bir başvuru ücreti ödeyerek kolaylıkla yapılabiliyor. Başvurunuz adli kontroller tamamlanıp, onaylandıktan sonra normal Estonya vatandaşlarının kullandığı kimlik kartından farklı olarak fotoğrafsız bir kimlik kartına sahip oluyorsunuz. Bu kimlik kartı Estonya’ya girme veya ikamet hakkı vermiyor ancak tüzel bir kişilik oluşturmanız, bir şirket kurmanız konusunda her türlü hakkı veriyor. Özellikle dijital dünyada iş yapan. Daha global atılım yapmak isteyen StartUp’lar işlerini formalitesiz ve teknoloji odaklı bir ortamda kurma şansı elde ediyor.

Haberin Devamı

180 Türk şirketi
e-Residency programı kapsamında kurulan şirketler, ‘adresten bağımsız güvenilir AB şirketi’ statüsüne sahip olduğu için, dünyanın herhangi bir yerinden düşük maliyetle ve fazla formalite gerektirmeden yönetilebiliyor. Şirketlerin yönetim kurulları yine dijital ortamda toplantı yapıp, dijital imzaları ile kararlar alabiliyorlar.
Estonya, e-Residency programını başlattığı Aralık 2014 tarihinden bu yana 155 ülkeden 40 binden fazla kişiye e-Residency izni vermiş. e-oturum programı aracılığı ile Estonya’da kayıtlı 6 bin şirket kurulmuş. Bunların 180’i Türk şirketi. Bu programın yanı sıra Estonya İçişleri Bakanlığı ve Startup şirket topluluğu tarafından yürütülmekte olan Estonya’da Startup şirketi kurulmasını teşvik eden Startup Estonia programı devreye alınmış. Bu programa kabul edilen şirketlerin AB vatandaşı olmayan çalışanları özel ‘Startup Vizesi’ ile Estonya’daki startup şirketlerde çalışmasına imkan veriyor.
1.3 milyon nüfusa sahip olan Estonya, İsrail, Yeni Zelanda, Güney Kore, İngiltere, Kanada ve Uruguay ile birlikte Digital 7 (D-7) üyesi olarak dijital dünyada önemli bir yer kapmayı hedefliyor. Ülkedeki kamu hizmetlerinin yüzde 99’u internet ortamında yapılıyor. Tüm ülke vatandaşları bu işlemlerini çipli fiziksel kimlik kartları üzerinden yürütebiliyorlar. Dijital ortamdaki hizmetler, analog hizmetlere oranla yüzde 20 daha ucuz.
Estonya’da Startup kurulması durumunda kurumlar vergisi; kâr dağıtılmadığı durumda; yok! Kârı dağıtmadan şirketin içinde kalması ve bunun da şirketlerin sermaye yapılarının daha da güçlendirilmesi hedefleniyor. Düzenli temettü ödenmesi durumunda yüzde 14, düzensiz temettü ödenmesi durumunda da yüzde 20 kurumlar vergisi uygulanıyor. Bu vergi koşulları şirketin Estonya’daki şirket üzerinden gelir elde etmesi durumunda geçerli. Eğer yatırımcılar gelirlerini Estonya dışından elde ediyorlar ise, kendi ülkelerindeki vergilendirmeye tabiler.
Estonya; Skype’ın çıktığı ülke olarak 4 “Unicorn”a (1 milyar dolar değerini aşan Startup şirketlere verilen ad) sahip olmakla övünüyor. Skype’ın yanı sıra Playtech, Transferwise ve Uber’in Avrupa versiyonu olan Taxify da diğerleri. Amaç bu sayının daha da artması...
Neden yeni Unicorn’lardan birisi Türkiye’den gelen girişimcilerden çıkmasın diyorlar...

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR