Fırtına diner mi?

Geçen hafta Türkiye dahil tüm dünyada piyasalar hareketli günler geçirdi. Gözler bu hafta ABD-Çin arasındaki ticaret savaşına ve içeride Süper Teşvik Paketi’ne çevrilecek. Dolar/TL’de 4.0750 önemli. Kurlarda gevşeme olursa 4.01 görülebilir

Hem dışarıda hem de içeride politikacıların attıkları ve atmadıkları adımları piyasaları germeye devam ediyor. Bir yanda ABD Başkanı Donald Trump’ın “ticaret savaşları” adına attığı; buna karşın Çin’in adımları küresel piyasaları etkilerken, içeride de proje bazlı açıklanması beklenen teşvik paketinden dolayı ortaya çıkan farklı beklentiler kafaları karıştırmaya devam ediyor.

Trump’ın; Çin’in karşı hamlelerine “yeniden vergi yükseltmek” şeklindeki tepkisi, öncelikli olarak Amerikan hisse senedi borsalarını, dolaylı olarak da ABD tahvil piyasalarını etkiliyor. Geçtiğimiz 5 iş gününün 4’ünde S&P 500 endeksi 4 kez 200 günlük Basit Hareketli ortalamasının altına inmiş, önceki hafta Pazartesi 2.581 ile 2.589’dan geçen bu seviyenin altında kapanış yaşanmış. Her ne kadar geçtiğimiz Cuma günü 200 günlük BHO’nın üzerinde bir kapanış yaşanmış olsa da 2016’dan gelen trend çizgisinin alında bir kapanış yaşanmış olması bu hafta için piyasalar açısından risk oluşturan bir seviyede haftayı kapatmış görünüyor.

Haberin Devamı

Diğer yandan ABD hisse senedi piyasalarındaki bu karışıklık, “güvenli liman” olarak ABD tahvillerine yönelimi de beraberinde getiriyor. 21 Şubat’ta yüzde 2.957 seviyesine kadar yükselen ABD 10 yıllık tahvil getirileri geçtiğimiz hafta başında 2.717 sevilerine kadar gerilerken, haftayı yüzde 2.775 seviyesinden kapatmış durumda. Yüzde 2.83 getirinin altında kalındığı sürece “güvenli liman” arayışının devam ettiği algısı güçlenecektir.

ABD borsalarına dikkat

ABD borsalarında bu hafta kritik olacak. S&P 500 endeksi için 2.590 ama daha da önemlisi 2.572 seviyeleri teknik açıdan kritik seviyeler. Bunun altına inilecek, hele ki günlük/haftalık kapanışlar bu seviyelerin altında gerçekleşecek olursa önümüzdeki günlerde bu piyasalardaki gerilim daha da artacağa benziyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz haftanın başında 23.423’teki 200 günlük Basit Hareketli Ortalaması’nı (BHO) test edip, üzerinde kapatmayı başaran Dow Jones endeksi için de bu hafta içinde 23.475 seviyesini yeniden test edip, etmeyeceği önemli olacak. Bu seviyenin korunması, Trump’ın “ticaret savaşları” adına attığı adımların piyasalar tarafından tolerans ile karşılandığı anlamına gelecektir. Piyasaların beklentisi; en azından karşılıklı adımlardan sonra bir ortak noktanın bulunacağı yönünde. Amerika ve buna karşın Çin de kendi açısından bazı sert çıkışlar yapacak ancak sonrasında ortak bir “müşterekte” buluşulması yönünde. Bunun olmaması durumunda işler daha da karışacak görünüyor.

Eğer “makul” bir çözüm bulunacak beklentisi ağır basacak olursa geçtiğimiz haftanın başında görülen seviyeler “dip” olarak algılanacak, yükseliş buradan başlayabilecek. Yok eğer, “ticaret savaşlarının” daha da kızışacağı beklentisi güçlenecek olursa S&P 500 endeksinde ilk aşamada 2.572 seviyesinin aşağı kırılması, geçtiğimiz hafta 23.932 seviyesinden kapatan Dow Jones endeksinin de 23.480’li seviyelerin test edilmesi ihtimali artacaktır.

Haberin Devamı

Dolar/TL’de 4.0750 kritik
İki hafta önceki yazımda “4.00 seviyesi teknik analiz açısından değil, psikolojik açıdan önemli bir seviye idi. Teknik analiz açısından yukarıdaki ilk direnç seviyesi 4.0740-70. Bu seviyenin bu “turda” aşılmasını beklemiyorum” diye yazmıştım. Halen daha bu görüşümü bu hafta için de koruyorum.
Ekonomi politikalarındaki “faiz hassasiyeti” devam ettikçe, piyasalardaki oynaklık da devam edeceğe benziyor. Ancak bu oynaklığın sürekli olarak “yükseliş” yönünde devam etmesini beklemek de hatalı olacaktır. En azında bu hafta içinde 4.0750 seviyesinin; özellikle Cumhurbaşkanı’nın açıklayacağı “önlemler/adımlar” sonrasında; korunacağı beklentimi koruyorum. Bu seviye aşılmadığı durumda 4.01 seviyelerine kadar devam edebilecek kısa vadeli bir düzeltme yaşanabileceğini, açıklanacak önlemlerin piyasaları ikna etmesi durumunda düzeltmenin 3.9840’lara kadar devam edebileceğini de tahmin ediyorum.
Gözler 130 milyarlık ‘Süper Teşvik’te
İki haftalığına ertelenen ve bugün açıklanması beklenen “Süper Teşvik Paketi” piyasalarda değişik yorumlara neden olmuş durumda. Cari açığın orta vadede kapatılmasa da azaltılmasına yönelik, öncelikli sektörlerin desteklenmesi adına ‘proje bazlı’ desteklerin açıklanması beklenen paketten farklı beklentiler olduğu anlaşılıyor. 130 milyar TL’lik yatırım bedeline sahip bazı büyük projelere dair “sektöre özel” teşviklerin açıklanması bekleniyor. Bu projelerin, bir yandan ekonomik büyümeye katkı yapması beklenirken, diğer yandan da cari açığı azaltıcı katkı yapması hedefleniyor.
Paketin içine faizlerin indirilmesi yolunda da bazı adımların ekleneceği beklentisi piyasaların kafasını karıştırmış durumda. ‘Tek Hazine Hesabı’nın Meclis’ten geçmesi sonrasında bu konudaki uygulamaların ne gibi sonuçlara vereceği henüz net değil. Bizim piyasalarımızın kafasını karıştıran bir başka konu da Mehmet Şimşek hakkındaki yorumlar oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Aramızdaki bazı arkadaşların ülkemizdeki ekonomik durumun sıkıntılı olduğuna dair açıklamalar yapacak kadar yanlışın içine düştüklerini görmek bizi üzdü” demesi, bazı yorumcuların Cumhurbaşkanı’nın bu sözleriyle, Başbakan Yardımcısı Şimşek’i kastettiğini öne sürmeleri piyasalarda gerilime yol açmıştı. Bu gerilim; bir yandan faizlerin “zoraki” indirileceği, diğer yandan Şimşek’in görevden “ayrılabileceği” endişeleri ile beslenince dolar/TL’de 4.0664 görülmüştü.
Paket faizi etkileyecek
Eğer bugün açıklanacak önlemler “hamasi” olarak algılanır, özellikle de kamu borçlanmasına ek yükler getirecek şekilde olur ise bu durumda faizlerin değil düşmesi, tam tersine yükselmesi ihtimali artacaktır. Geçtiğimiz hafta hem 2 yıllık gösterge hem de 10 yıllık tahvilin getirileri yeni yüksekler görmüş idi. Paket Tek Hazine Hesabı’na rağmen, Hazine’ye yeni yükler getirirse bunun yansımalarını faiz cephesinde göreceğiz. Faizlerin yükselmesi yeni yabancı yatırımcıları cezbecek mi sorusu şimdilik boşlukta kalacak, bu sorunun yanıtı bir süre daha alacaktır.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR