Piyasa senaryoları fiyatladı mı?

Piyasalar yaşanan tüm gelişmelere rağmen ayakta kalmaya direniyor. Belirsizlikler olsa da iyimserlik satın alınıyor. Bugün açıklanacak enflasyon verisi Merkez Bankası’nın PPK kararı için önemli. Dolar da bu gelişmeye göre rotasını çizecek

Geçtiğimiz hafta ABD’deki iki ayrı soruşturma bizim piyasalarımızı en yakından ilgilendiren “indikatörler” oldu. Bunlardan ilki kuşkusuz Rıza Sarraf’ın ifadeleriydi. İkincisi bizi doğrudan ilgilendirmiyor gibi görünse de yakından ilgilendirme ihtimali her geçen gün artacak olan Flynn’in verdiği ifade oldu.
Rıza Sarraf verdiği ifade ile ABD’nin İran konusundaki yaptırımlarını Türkiye üzerinden nasıl “deldiğini” şemalarla ortaya koyarken; kendisini kurtarmaya çalışırken, Türkiye’yi okkanın altına atmışa benziyor. Bunların sonuçlarının neler olacağını önümüzdeki günlerde daha net göreceğiz.
Yargılama sürecinde söylenenler bir yana; bunların kanıtlarının neler olduğu da önemli olacak. Eğer bu iddia/itiraflar gerçekse bunların bizdeki karşılıklarının neler olacağının da yakından izlenmesinde fayda var. Hakim Berman’ın ifadesine göre dava hızlı görülecek ve Noel öncesinde veya yeni yılın hemen başında bitirilecek. Bu hızlı yargılamada suçlanan tarafın savunma haklarına ne kadar itina gösterilecek, bu itina yargılamayı ne kadar değiştirecek/uzatacak hep birlikte izleyeceğiz.
Ancak bu yargılamanın nasıl sonuçlanacağı Türk finansal sistemi açısından önemli. Zira, piyasalarda konuşulduğu üzere banka/bankalara ceza gelirse bunun ne kadar olacağı, indirim için müzakere sürecinin ne kadar devam edeceği, cezanın ödenip ödenmeyeceği önemli tartışma konuları olacak.
Piyasa direniyor
Diğer yandan Trump yönetiminin eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michail Flynn FBI’a yalan söylemekle suçlanınca mahkemede suçunu itiraf etti. Flynn’in ABD’deki başkanlık seçimi öncesine Ruslarla görüşmesinin, ABD’deki seçimleri etkileyip etkilemediği konusunda özel yetkili savcı Mueller soruşturma yürütüyor.
Bu çerçevedeki soruşturma sırasında Flynn’ın bu tavrı, yetkililerle anlaştığı şeklinde yorumlanıyor. Bizi neden ilgilendiriyor bu durum derseniz; Türk yetkililerle Flynn arasındaki görüşmelerde Gülen’in ABD’den çıkarılması konusunda bir işbirliği yapılmasının da yer aldığı konuşuluyor.
Tüm bunlara rağmen piyasalarımız ayakta kalmak için direniyor. Sarraf davasının devamında nelerin gelebileceği netleşmemiş olsa da olası olumsuzluklar büyük oranda fiyatlanmışa benziyor. Her ne kadar ceza konusundaki belirsizlik devam etse de cezanın “öldürmez, süründürür” büyüklükte olacağı varsayımı ile piyasalarımız iyimserliği satın almayı tercih ediyor.
Dolar gevşemeye devam eder mi?
Haftanın ilk işlem gününde Kasım ayı enflasyon verileri açıklanacak. Beklenti aylık olarak yüzde 1.2’lik bir artış yönünde. Eğer veri böyle gelecek olursa geçtiğimiz Kasım ayındaki yüzde 0.52’lik verinin yerine yüzde 1.2’lik artışın girmesi durumunda yıllık TÜFE artışının yüzde 12.65 ile yeni bir yüksek görmesi ihtimali hayli artacak. Böylesi bir artışın bu hafta piyasada karşılık bulmasından çok, önümüzdeki hafta 14 Aralık Perşembe günü yapılacak PPK toplantısında bir karşılık bulup bulmayacağına bakılacaktır. 10 yıllık tahvilde yüzde 12 bileşik getiri seviyelerinde önümüzdeki haftanın toplantısını beklemesi olasılığı hayli yüksek. Ancak dolar/TL tarafında; Sarraf ve Flynn tarafında yeni ve daha kötü haberler gelmezse; düzeltmenin bir süre daha devam etmesi ve 3.8425-50 bandına kadar sürmesi olasılığı var. Bu seviyelere hızla gidilmesini beklemiyorum. Ancak enflasyonun beklenenden de yüksek gelmesi durumunda; TCMB’nin faiz artırmaktan başka çaresi kalmayacağı düşüncesiyle bu süreç biraz daha hızlanabilir.
Faizde kritik seviye ne?
Merkez Bankası’nın faiz artırma konusunda imtina edeceği ve geç kalacağını gören piyasalar kendi faizini kendi artırdı.
8 Eylül’de yüzde 10.55 seviyesinde olan 10 yıllık tahvil getirileri, 22 Kasım’da yüzde 13.22’ye kadar piyasa şartları içinde yükseldi. Bir anlamda piyasa 250 baz puanlık faiz artışını kendi başına yaptı. Dolar/TL kuru da 3.98’lerin üzerine çıkarak 3.9830 seviyesini test etti. Sarraf gerginliği ile birlikte gelen bu yükselişler, davanın başlaması ve ‘korkulandan daha da kötü olmayacağı’ varsayımı ile yerini gevşemeye bıraktı.
10 yıllık tahvil getirileri yaklaşık 100 baz puanlık bir gerileme ile yüzde 12.12’den geçtiğimiz haftayı kapatırken; faiz tarafındaki gevşeme dolar/TL kuruna da yansıdı ve kurda 3.9105’e kadar bir düşüş yaşandı.
10 yıllık tahvil getirisinde 12.60 seviyesi önemli bir eşik idi, Cuma günü bu seviye hızlı bir şekilde aşağı kırıldı. Şimdi sırada 12.05-11.95 bandı var. Bunun aşağı kırılması zor görünüyor. Yine de bu seviyelere yaklaşılmış veya test edilecek olması, dolar/TL kurundaki düzeltmeyi biraz daha devam ettirebilir.
Petrol 70 dolar olur mu?
OPEC ve başta Rusya olmak üzere Non-OPEC olarak anılan diğer önemli petrol üreticileri önümüzdeki yılın Mart ayında sona erecek olan üretim kısıntı anlaşmasını 2018 yılı sonuna kadar uzatma konusunda prensip anlaşmasına vardılar.
Anlaşma; ABD’deki stok verilerindeki azalma ile de desteklenince geçtiğimiz Perşembe günü 62.14’e kadar gerileyen Brent petrol fiyatları geçtiğimiz haftayı 63.65 seviyesinden kapattı. Sırada 65.25 seviyesi var. Bu seviye teknik açıdan önemli. Aşılmasının zor olduğunu düşünüyorum. Zira OPEC ve Non-OPEC ülkeleri arasındaki anlaşmanın geçmiş performansı açısından halen daha soru işaretleri var, yenisinde de olacak. Bu nedenle 65 dolar seviyesi önemli bir direnç olacak. Aşılması durumunda 115.67’den 27.08’e kadar devam eden düşüş hareketinin yüzde 50’lik düzeltmesi olan 71.35 seviyesine kadar devam edebilecek bir hareketin önü açılabilecektir. Bunu bekliyor muyum? 65 dolara gelinecek olursa bu seviyedeki “muharebeyi” yakından izledikten sonra karar vereceğim.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR