Faiz artışı, vize problemini çözer mi?

Dolar/TL kurunun 3.9830 ile yeni zirve görmesi, bono faizlerinde 2009 yılından bu yana en yüksek seviyesine yükselmesi sonrasında piyasalar yine aynı şeyi tartışmaya başladı: Merkez Bankası faiz artırsın.

Merkez Bankası son PPK’da “Her şey yolunda, bir aksilik olursa duruma bakarız” mealinde bir açıklama yaptı ancak piyasalar TCMB ile uzun zamandan bu yana aynı fikirde değildi. Madem TCMB’nin adım atmadığını gören piyasalar “işgören faizleri” yükseltti. Her ne kadar TCMB de kendi “İşgören faizini” (Ağırlıklı Ortalama Fonlama Faizi) Geç Likidite Penceresi’ne (GLP) dayayarak yüzde 12.25’e yükseltti.

Diğer yandan mevduat faizleri yüzde 14-15 bandına, kredi faizleri yüzde 16-19 bandına dayanmış durumda. “Gösterge (benchmark)” niteliğindeki tahvil faizleri de yükselmiş durumda.

Her ne kadar son PPK toplantısında TCMB politika faizlerini değiştirmese de “işgören faizler” çoktan yükseldi. 10 yıllık devlet tahvil getirileri; ihraç edilmeye başladığından bu yana ilk kez yüzde 13.22 getiriye yükseldi. Gösterge tahvil getirileri Nisan 2009’dan bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 14.31’i test etti.

Haberin Devamı

Faiz artırarak tüm sorunlar çözülebilir mi?

İşte burada duralım. Zira 27 Kasım’dan 4 Aralık’a ertelenen ABD’deki Reza Zarrab davasının tedirginliği bir yandan, ha bugün ha yarın çözülecek denilen “vize gerginliği” diğer yandan sürerken faiz artırarak neyi çözebiliriz?

“Vize gerginliği” aslına bakarsanız başta ABD olmak üzere Batılı ‘müttefiklerimiz’ ile yaşadığımız gerginliğin ön yüzü.

Çok fazla konuşulmasa da OHAL ortamında Batılı iş insanları Türkiye’ye gelme konusunda çekimser kamayı tercih ediyorlar. Ha keza turistler... Ancak fiyatlarımızı ucuzlatarak onları çekebiliyoruz.

Başta Almanya olmak üzere Avrupalı finans kurumlarının Türkiye’ye olan limitlerinin azaltıldığı iddia edilip, AB fonlarının durdurulduğu haberleri gelirken, Türkiye’ye silah satışı konusunda zımni bir ambargo uygulanıyor. Tüm bu sorunları sadece faiz artırarak çözebilir miyiz? Hiç sanmıyorum. Bu ortamda bir faiz artışı; sıcak para için yeni bir fırsat yaratmaktan başka bir işe yaramaz.

Haberin Devamı

Ancak bu da hiç faiz artırmamamız anlamına gelmiyor. Temel politika değişikliklerinin beraberinde doğru zamanda gelecek; güçlü, derli toplu bir mali ve finansal paketin içindeki faiz artışı değişim ve dönüşüm konusunda önemli katkı sağlayan araçlardan biri olacaktır!

DİĞER YENİ YAZILAR