Merkez Bankası alan kazandı

Önce Fed 25 baz puan politika faizlerini artırdı. Bu yıl toplamda 3 mü, dört mü faiz artışı olur tartışmaları 3’te kalırlar şeklinde sonuçlanınca dolar dünyada hemen her şeye karşı değer kaybetti. Doğal olarak düne değer kazanmış olan Türk Lirası’na, bir destek de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) geldi. Artık “fiili politika faizi” haline gelen Geç Likidite Penceresi (GLP) faiz oranını yüzde 11’den, 75 baz puanlık artışla 11.75’e yükseltti. “Resmi Politika Faizi” ve diğer tüm “sadeleşemeyen” faiz oranlarını sabit bıraktı.

Kurlara bakacak

Bir önceki PPK toplantısı sonrasındaki açıklamada yer alan “Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır” ifadesi “Enflasyon görünümümde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürecektir” ifadesine yer verilmiş. Bir sonraki toplantının 26 Nisan’da olduğunu da göz önüne alındığında, enflasyon ve döviz kurları cephesinden olumlu haberler gelmedikçe faizlerde görece yüksek seviyelerin korunacağı izlenimi oluşuyor. TCMB, “işgören faiz” dediğim, ağırlıklı fonlama faizlerini yüzde 10.80’ler ile yüzde 11 olan GLP faizine oldukça yaklaştırmıştı.

Haberin Devamı

Dünkü karar ile kendine; bu oranı yüzde 11.50’lere kadar yükseltebilecek bir alan kazandırmış oldu. Merkez Bankası; dolar karşısında düne 3.68’lerde başlayan, PPK sonrasında 3.6330’lara kadar gerileyen TL’nin değerinde önemli bir oynaklık olmadıkça üst banda yaklaşmayacak ancak kurlarda sürpriz yükselişler olursa açtığı bu alanı kapatması sadece birkaç gün alacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR