Gazete Vatan Logo

Alevi dedeleri AKP'nin maaş teklifine ne diyor?

İstanbul Okmeydanı Cemevi'nde bir araya gelen Alevi dedeleri, AKP'nin alevi açılımını değerlendirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan ile yapacağı görüşme öncesinde, İstanbul Okmeydanı Cemevi'nde bir araya gelen Alevi dedeleri, AKP'nin alevi açılımını değerlendirdi.

Toplantıda, "dedelere maaş bağlanması", "cemevlerinden su ve elektrik parası alınmaması" gibi öneriler tartışıldı.



Toplantıdan çıkan ortak görüşte Alevi dedeleri, "maaş bağlanarak devletin memuru konumuna düşeriz" gerekçesiyle maaşa karşı çıktı. Ancak cemevlerinin su ve elektrik parasının devlet tarafından karşılanmasına sıcak bakılıyor.

HBVAKV Genel Merkezi ile Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Genel Merkezi tarafından düzenlenen "2. Alevi Dede ve Babaları İstişare Toplantısı", HBVAKV İstanbul Şubesi'nde yapıldı.



"Sünniler imamlarıyla, Hıristiyanlar papazlarıyla, Yahudiler hahamlarıyla kendi ihtiyaçlarını karşılasınlar ve sorunlarını çözsünler" diyen HBVAKV Genel Başkanı Ercan Geçmez, "Bizi tarif etmeye gerek yoktur. Siyasi partilerin, hükümetlerin Aleviler'i tarif etmelerine şiddetle karşıyız. Türkiye Cumhuriyeti'nin imza attığı uluslararası sözleşmelere uymak gibi bir sorumluluk vardır. Asimilasyona karşıyız. O yüzden kimse inançlarımızı tarif etmesin. Bugün Türkiye'de böylesine çok çeşitli kültürlerin tek kültürlülük haline getirilmesinin sebebi şeyhülislamlar ve siyasi aktörlerdir" dedi.

"Türkiye sözleşmelere uysun"

"Biz Türkiye'nin uluslararası alanda attığı sözleşmelere uymasını istiyoruz". Kutsalımız olan Muharrem ayının Aleviler'e işkence çektirilecek şekilde yaşatılmasına şiddetle karşı çıkıyoruz" diyen Geçmez, "Bizi, Türkiye'deki diğer inançlara karşı kışkırtmaya çalışıyorlar. İçimizden birileri de buna önderlik etmeye çalışıyor" diye konuştu.

AKD Genel Başkanı Tekin Özdil de Anayasa'nın 10. maddesinde "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir" ifadesinin yer aldığını, ancak bu maddenin hiçbir zaman uygulanmadığını ileri sürdü.

"Tarihteki en zor dönemi yaşıyoruz"

Özdil, "Bu ülkenin binbir çiçekli bahçesini, tek çiçeğe dönüştürülmek için devlet tarafından sürekli bir asimilasyon yapılmaktadır. Bu nedenle, bu ülkede bu toprakların gülü, kokusu olan değişik inançlar maalesef yaşamıyor. Bu ülkede Yezidiler, Süryaniler kalmadı, göçürtüldü. Bu nedenle Aleviler üzerindeki baskının ve asimilasyonun sona ermesi, bizim yapacağımız çalışmalara bağlı. Tarihteki en zor ve en tehlikeli dönemi yaşıyoruz" ifadesini kullandı.


İLK ADIM


Alevi açılımı için çalışmalarını hızlandıran hükümetin hedefi, Muharrem ayında somut bir adım atmak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün Cem Vakfı'nın taleplerini dinleyecek. Görüşmeye katılacak isimlerden Reha Çamuroğlu, "İsteğimiz, Alevi sorunun çözümünde en geniş mutabakatı sağlamak" dedi.

CNN TÜRK'e konuşan Çamuroğlu, "Bugünkü görüşme ilk adım" dedi.

Cem Vakfı'yla görüşme talebinin Başbakan Erdoğan'dan geldiği öğrenildi.

Görüşmeye, Alevilerle ilgili çalışmaları yürüten Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu ile Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bağlı olduğu Devlet Bakanı Mehmet Aydın da katılacak.

AKP'nin Alevi milletvekili Reha Çamuroğlu, Alevi dernekleri ile geniş katılımlı bir toplantı hazırlığında olduklarını da açıkladı.

Aleviler arasında da görüş farklılıklarının hatırlatılması üzerine Çamuroğlu, herkesi memnun etmenin hiçbir zaman mümkün olmayacağını, ancak bir orta yolun mutlaka bulunacağını belirtti.

Alevi derneklerinin talepleri üzerinde çalışmaların sürdüğünü anlatan Çamuroğlu, "Muharrem ayı matem ayıdır. Bu ayda bir müjde vermek hoş bir jest olur. Ondan sonra arkası da gelecektir" diye konuştu. (CNNTÜRK)

Haberin Devamı