Gazete Vatan Logo

ALES sonuçları nereden öğrenilir?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) 18 Aralık 2016 Pazar günü yapılmıştı. Sonuçları bekleyen binlerce aday 30 Aralık Cuma günü puanlarını öğrendi. İşte ALES sonuçlarına dair tüm detaylar!

ALES sonuçları nereden öğrenilir?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) 18 Aralık 2016 Pazar günü yapılmıştı. Sonuçları bekleyen binlerce aday 30 Aralık Cuma günü sonunda sonuçlarını öğrendi. Beklentiye göre epey zor bulunan sınavın sonuçları güz dönemi sınavından tam 12 gün sonra açıklandı. Senede iki kere olan sınav zaten her sene sınavdan sonra ortalama 15 gün sonra açıklanmaktadır. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) 18 Aralık 2016 Pazar günü 09.30-12.30 saatleri arasında gerçekleşmişti. İlk bahar dönemi Ales ise 8 Mayıs 2016 günü gerçekleşmişti.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) senede bahar ve güz dönemleri olmak üzere iki defa tekrarlamakta olduğu sınav lisans eğitimini tamamlamış ya da tamamlayacak durumda olan öğrencilerin yüksek lisans eğitim sistemine dahil olabilmesi için ya da özel ya da resmi üniversitelerin akademik kadrolarına dahil olabilmeleri için istenen gerekli şartlardan biridir. Bu kontenjanlara ya da yüksek lisansa geçiş yapabilmek için sadece bir sınavdan yeterlilik istenmemektedir. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın (ALES) yeterlilik barajı 60'tır. Altmış puan ve üstü alan adaylar üniversitelerin yüksek lisanslarına başvuru yapabilir ya da akademik kontenjanlar için başvuruda bulunabilirler.

ALES SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!


ALES SONUÇLARI HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

ALES NEDİR? NE ZAMANDAN BERİ VE HANGİ SEBEPLERLE YAPILMAKTADIR?

ALES, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın kısaltılmış halidir. ALES'in daha önceki senelerdeki adı "LES" idi. 2007 senesinden itibaren sınavın yapısının ve amacının değişikliğe uğramasının ardından sınavın adı da ALES olmuştur. Yukarıda da yazdığımız gibi bu sınavın temelde iki amacı vardır; yüksek lisans eğitimine geçiş yapmak ve ayrıca bunun yanı sıra akademik kontenjanlarda devlet ya da özel üniversitelerde akademik personel olabilmek. Akademik kariyere adım atmanın tek basamağı ALES değildir. Bunun yanında dil için de yeterlilik sınavı olan Yabancı Dil Sınavı'na giriş yapılıp gerekli baraj puanını geçmek gerekmektedir.

ALES'İN SİSTEMİ NASILDIR

Açıklanması zor bir sistem değildir. Temelde sayısal ve sözel yetenekleri ölçmek üzere soru tiplerini yöneltir. Sözel kısımda okuduğunu anlama, mantık oturtma, dili düzgün kullanma yetenekleri ölçülmektedir. Sayısal kısmın kapsamı ise klasik matematik konularının yanında mantıksal akıl yürütme ve pratik sayısal yeteneği ölçmektir. Hem sayısal hem de sözel kısım ikişer bölüme ayrılmıştır. Eşit ağırlık bölümünün puan türü de bu ayrıma göre belirlenmektedir. Sözel-1, sözel-2, sayısal-1 ve sayısal-2 bölümleri vardır. Sözel alandan sınava giren biri söz-1, söz-2, say-1 kısımlarından sorumludur. Sayısal öğrencisi ise say-1, say-2 ve söz-1 bölümlerinden sorumludur. Her kısımda 40'ar soru bulunmaktadır. Toplam 160 soru bulunmaktadır. Her adaydan sınavda 120 soru işaretlemeleri beklenmektedir. 120 soru için verilen sınav süresi son ALES'te 180 dakikadır. (3 saat)

ALES GÜZ DÖNEMİ 2016 SINAV SORU VE CEVAPLARI YAYINLANDI

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından genellikle her sınavın gerçekleşmesinden sınavın açıklanmasına kadar geçen süre içinde ÖSYM resmi sitesinden sınavın soru ve cevapları açıklanmaktadır. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi ALES'in soru ve cevaplarını da resmi siteden açıklamıştır ve beraberinde bir açıklamada bulunmuştur. ÖSYM'nin dikkat çeken açıklamasının tam metni şöyleydi:

"18 Aralık 2016 tarihinde saat 09:30'da uygulanan 2016-ALES (Sonbahar Dönemi) Sınavının Temel Soru Kitapçığı ile Cevap Anahtarına, 19 Aralık 2016 tarihinde saat 17:10'dan itibaren aşağıdaki bağlantıdan erişilebilecektir.

2016-ALES (Sonbahar Dönemi) Soruları, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser niteliğinde olup, telif hakları ÖSYM'ye aittir. ÖSYM'nin yazılı izni olmadan hiçbir şekilde çoğaltılamaz, dağıtılamaz ve yayınlanamaz.

Adaylara saygıyla duyurulur."

Soruların siteden alınıp basılmasını engellemek amacıyla bir uyarıda bulunan ÖSYM, uyarıya rağmen meydana gelecek herhangi bir durumda gerekli yaptırımı uygulayacaktır.

ALES NE KADAR SÜRE GEÇERLİDİR?

ALES'ten alınan puan, alındığından itibaren 3 seneye kadar geçerlidir. Bu süre içinde alınan daha yüksek bir ALES puanından da yararlanılabilir.

ALES GÜZ DÖNEMİ SONUÇLARI AÇIKLANDI

ALES'in 2016 senesindeki son sınavı olan güz dönemi sınavı 18 Aralık 2016'da gerçekleşti ve 2016 senesinin son gününe yakın sonucu da açıklandı. Adaylar sınavın 3-4 Ocak tarihlerinde açıklanmasını beklemekteydi. Fakat 18 Aralık günü yapılan sınav, 30 Aralık Cuma günü itibariyle adaylar ais.gov sitesinin gerekli alanından sınav sonuçlarını ulaşmaya başladılar.

Haberin Devamı