Gazete Vatan Logo

ALES başvurularında son gün!

ALES başvuru yapmak isteyen ve başvurusunu tamamlamamış adaylar için 23 Mart son gün. ALES başvurusu nasıl yapılır? Sınav ücreti nasıl ödenir? Sınav ile ilgili son gelişmeler haberimizde!

ALES başvurularında son gün!

ALES başvuruları için son güne gelindi. Bugün saat 23.59’a kadar adayların başvuru işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir. Başvuru merkezleri ile sınav başvurusu yapacak olan adaylar ise mesai saati bitimine kadar başvurularını tamamlamalıdırlar.

ALES BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

ALES Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sınava başvuru yapmak isteyen adaylar, ÖSYM’nin aday işlemleri sisteminden T.C. kimlik numaraları ve sistem şifreleri ile giriş yaparak başvuruda bulunabilirler. İsteyen adaylar da sınav başvuru merkezlerini kullanarak başvuruda bulunabilirler. Sınav başvuru merkezlerinin adreslerine ulaşmak isteyenler ÖSYM’nin internet sitesinden ulaşabilirler.

Başvuru merkezleri tarafından yapılacak olan başvuru işlemleri karşılığında hizmet bedeli olarak 5 TL ücret alınmaktadır. Alınan hizmet bedeli dışında şifre ve fotoğraf talepleri için herhangi bir ücret alınmayacaktır.

ALES Ücreti Hangi Bankaya Yatırılacak?

ALES ücreti 90 TL olarak belirlendi. Sınav ücreti adaylar tarafından ÖSYM’nin resmi internet sitesinde yer alan ‘’Ödemeler’’ bölümünden yapılabileceği gibi çeşitli bankalar aracılığı ile yapılabilmektedir.

Haberin Devamı

Sınav ücretinin yatırılacağı bankalar ÖSYM tarafından açıklanan kılavuzda şu şekilde belirtilmiştir; Akbank şubeleri ve ATM’leri ile internet bankacılığı, Kuveyt Türk Katılım Bankası şubeleri ve internet bankacılığı, Halkbank ATM ve şubeleri ile internet bankacılığı, Finansbank şubeleri ve ATM’leri ile internet bankacılığıdır. Belirtilen bu bankalar ve ödeme yöntemleri dışında T.C. Ziraat Bankası internet bankacılığı ve mobil bankacılık sistemi ile de ödeme yapılabilir. Şube ve ATM’lerden ödeme alınmayacaktır.

ALES İçin Kimler Başvuru Yapabilir?

ALES başvurusu yapacak olanların, bir lisans programından mezun, lisans programını bitirmiş ya da denklik belgesi alınan yurt dışı lisans eğitimi mezunu olması gerekmektedir.

ALES Ne Zaman Yapılacak?

ALES ilkbahar dönemi sınavı 7 Mayıs’ta gerçekleştirilecektir. Sınavın başlangıç saati 10.00 olarak belirlendi ve 180 dakika sürecek. Bu yıl uygulamaya ÖSYM tarafından konulan değişiklik ile bu sınavda da 09.45 kuralı uygulanacaktır. 09.45’ten sonra gelen adaylar sınav binalarına giriş yapamayacaklardır. Sınav giriş belgesinin çıktısı alınırken sınavın saat 09.45’te olduğunu belirten bildirimin onaylanması ve sonrasında sınav giriş belgesinin alınması gerekecektir. Adayların sınav saatinden en az 1 saat önce sınav binası önünde hazır olarak beklemesi gerekmektedir. Bu yapılması gereke işlemlerin daha hızlı yapılmasını sağlayacaktır. Sınav 81 il merkezi ile Lefkoşa’da yapılacaktır.

Haberin Devamı

ALES Puanı Ne Kadar Geçerlidir?

ÖSYM tarafından yayınlanan ALES kılavuzuna göre adayların sınavdan alacakları puanlar, sınav sonuçlarının açıklandığı tarihten itibaren 3 yıl süre ile geçerliliğini koruyacaktır. Adaylar isterlerse bu süre zarfında diğer ALES’ler için de başvuru işlemi yapabilir. Bu durumda da geçerlilik süresi devam eden puanlar içinden en yüksek puan hangisiyse o puan tercih işleminde kullanılacaktır.

Haberin Devamı

ALES’te Nasıl Sorular Sorulacaktır?

ALES, 2 farklı bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler Sayısal ve Sözel bölümlerdir. Sayısal ve Sözel bölümler de kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Sınavda adaylara toplam 160 soru sorulacaktır. Sayısal testlere bakıldığında genel olarak bu testlerde adayların sayısal becerilerinin yanı sıra mantıksal olarak akıl yürütme kabiliyetleri ölçülmeye çalışılmaktadır. Sınavdaki sözel testlerde ise adayların sözel akıl yürütme kabiliyetlerini sınanır. ALES’te sorulan tüm sorular, adayların mezun oldukları yükseköğretim programı tarafından kazandırılmış olan yeterlilikleri ölçmeye yönelik sorular değildir. Adaylar sınava girdiklerinde ağırlıklı puanlardan hangisinin hesaplanmasını istiyorsa bu testlerden 3 tanesini cevaplandıracaktır. İsteyen adaylar kitapçıkta yer alan 4 test içinde cevaplandırma işlemi yapabilir.