Gazete Vatan Logo

Alaçatı’da ‘müzik bedeli’ tartışması

Turistik ilçede müşterilerden 50 lira ‘müzik bedeli’ istenmesi tartışma yarattı. İşletme sahipleri ‘Telif ödüyoruz, almak zorundayız’ derken vatandaşlar ise ‘Havadan bile para isteyecekler” diye tepki gösteriyor.

Alaçatı’da ‘müzik  bedeli’ tartışması

İzmir’in gözde tatil merkezlerinden Çeşme’nin Alaçatı Mahallesi’nde bazı gece kulüpleri, iddiaya göre, müşterilerinden ‘müzik bedeli’ adı altında ücret istedi. İşletmeler, ‘müzik bedeli’ olarak adisyonlara kişi başı 50 lira yansıttı. İddialar, ilçede tartışma yarattı. Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, kendilerine bu yönde bir şikayet gelmediğini belirtti. ETİK (Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği)Başkanı Mehmet İşler ise Alaçatı’da bazı eğlence mekanlarının, müşterilerden bu bedeli aldığını söyledi. Mehmet İşler, “Müzik Meslek Birlikleri Yasası çıktı. Bu yasada, telif hakları ödeme konusunda bir düzenleme yapıldı. Telif hakkı çıkınca ciddi bedeller ödenmeye başlandı. Ancak yasada bazı boşluklar var. Eğlence mekanlarının müşterilerinden bu şekilde ücret alamayacaklarına dair açık ve net bir yönetmelik veya mevzuat yok” diye konuştu. İşletmede dinletilen müziklerden dolayı mekan sahiplerinin telif ödediğini anımsatan Mehmet İşler, şunları söyledi:

Asıl geliri müzikten olanlar ve olmayanlar var. Oteller müzik yapıyordu. Sadece bir fon olsun diye yapılıyordu. O müziği satarak gelir elde etmiyorlardı. Ancak gece kulüpleri müzik satıyor. İnsanlar oradaki müziğe ve eğlenceye gidiyor. Çekim ve cazibe gücünü aslında eğlence oluşturuyor. İçki değil. İçki başka yerlerde de var. Orada yaratılan ambiyans ve bunun ana unsuru olan müzik. Bu işletmeler de müzik için ciddi bedeller harcıyorlar. İstanbul’dan özel DJ getiriyoruz. Özel şov grupları getiriyorlar. Özel sanatçı ve müzik yapanları getiriyorlar. O mekanın da asıl cazibe gücü müzik. İnsanlar müzik dinlemek için geldiklerinden dolayı mekanlar da müzik satar hale geldi.

Haberin Devamı

Alaçatı’da sezonun 2,5 ay olduğunu söyleyen İşler, bu sürede neredeyse oradaki havadan bile para almaya kalkan, bunu ranta çeviren bazı fırsatçı işletmecilerin bulunduğunu ileri sürdü.

Gereğini yaparız

Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, bu tür bir uygulamaya rastlamadıklarını belirterek “Olayı araştırıyorum. Elinde bir tane adisyon olan varsa bize başvursun, biz o işletmeler için gereğini yaparız” dedi.

Haberin Devamı