Gazete Vatan Logo

AKP'li Başkan: Aynı şeyi yaparım


KARADENİZ Sahil Otabanı Projesi ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle çekilen belgeseli yarıda kestirerek yönetmen ve eşinden ilçeyi terk etmelerini isteyen İnebolu Belediye Başkanı AKP'li İdris Güleç, belgeselde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın doğayı tahrip etmiş gibi gösterildiğini öne sürdü. Başkan Güleç, "Bugün de aynı düşüncedeyim ve yarın da Başbakanıma karşı bir hakaret, haksızlık yapıldığında aynı şekilde müdahale ederim. Bundan da çekinmem. Beni de reklam edip meşhur ettiği için de kendisine teşekkür ederim. Hem ilçemin adı duyuldu, hem de ben meşhur oldum. Benim de en az 5 puanım artırmış oldu. Bu konuda da teşekkür ederim" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ile yönetmen Aydın Kudu ve eşi Rüya Arzu Köksal'ın çektiği ve `2008 Ankara Film Festivali'nde belgesel dalında 3'üncülük ödülünü kazanan Karadeniz Sahil Otabanı Projesi'ni konu alan belgesel film `Son Kumsal' filminin gösterimini İnebolu Belediye Başkanı İdris Güleç yarıda kestirdi. Başkan Güleç, DHA muhabirine belgeselde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın doğayı tahrip ettiğine yönelik vurgular yapıldığını bu nedenle gösterimi yarıda kestirdiğini söyledi.

Başkan Güleç, bir arkadaşının aracılığıyla kendisini yönetmen Aydın Kudu'nun arayıp, Karadeniz Sahil Yolu Projesi ile ilgili belgesel film göstereceklerini açıkladıklarını ve bu konuda yardım isdekiklerini anlattı. Güleç, gelecek ekip sayısına göre kalacakları yeri dahi kendisinin ayarladığını ve ilçeye geldiklerinde bizzat yanlarına giderek kendilerine `hoş geldiniz' dediğini söyledi. Hazırladıkları belgeselin CD'sini kendisine hediye eden yönetmen Aydın Kudu, belgeselin gösterimini yapmak istediklerini ve belgeselin içeriğinde sahil yolundaki doğa tahribatını göstereceklerini belirttiğini söyledi. Başkan Güleç, yapılanın belgesel olması halinde kendisinin de doğaya karşı duyarlı biri olarak `olabilir' yanıtı verdiğini açıkladı.

Belgeselin 56 dakika olması nedeniyle insanları sıkabileceğini bu nedenle ulaşmak istedikleri amaca insanları sıkmadan sürenin kısaltılmasını önerdiğini belirten Başkan Güleç, yönetmen Kudu'nun bunun üzerine süreyi 35 dakikaya düşürdüğünü söyledi. Güleç, şöyle devam etti:

"Benden gösterim için bir meydan istediler. Ben orada insanların gelip geçtiğini, kimsenin ilgilenmeyeceğini belirterek, Duru Havuzlu Çay Bahçesi'ni tavsiye ederek, burayı ayarladım. Ailem ve arkadaşlarımla birlikte gittim, 10 kişi civarındaydık. Belgesel başladı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın otoyol açılışıyla ilgili konuşmalarını yayınladılar. Başbakan yolla ilgili bilgi veriyor, ardından iş makineleri ve dozerlerin çalışmaları veriliyor. Sanki başbakanın doğayı tahrip ettiği izlenimi veriliyor. Burada onlar ile benim belgesel anlayışım arasında fark olduğunu gördüm. Kendisini çağırarak, `Bakın sizinle daha önce konuştuğumda (Siyasi bir şey var mı?) diye sordum, siz de (Yok) demiştiniz. Başbakanın televizyonda yaptığı konuşmalarla bu belgeselin ne alakası olduğunu sordum. `Sen burada siyaset yapıyorsun, bunu burada bitireceksin' dedim. Aydın Kudu ise, `Devamını izleseydiniz, biz Başbakana karşı bir şey yapmıyoruz' dedi. Ben de `Arkadaşım bu burada olmaz. Benim canımı sıkma, bunu kapatacaksın' dedim. Çay bahçesi görevlilerini çağırarak yayını kesmelerini istedim. Aydın Kudu ısrarını sürdürünce, `Kapatacaksın, fazla uzatma, benim de canımı sıkma, çek git' diye söyledim. Ancak başka türlü bir hakaretim olmamıştır. Benim bunun haricinde başka bir şey söylemeye terbiyem müsaade etmez."

Başkan Güleç, bu konuda yayınlanan haberde yönetmen Kundu'nun Abana'ya geçerken yanlarından gelip geçen araçlardan tedirgin olduklarını bildirirken, "Ben eşkıya mıyım? 14 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum. Ben kendim de çevreye duyarlı olduğum için, bir doğa tahribatı belgeselinin yayınlanmasına izin verdim. Aydın Kudu'ya `Bu otoyolu Başbakan mı yaptı? Başbakan projenin yüzde 50- 60'ı bitmişken geldi de bu projeyi tamamladı. Başbakanın projesiymiş ve doğayı Başbakan tahrip etmiş gibi gösterilmesinin ne alakası var' diye hatırlatmada bulundum" diye devam etti.

Kendisinin AKP'li belediye başkanı olduğunu, Başbakan Erdoğan'a karşı orada yapılan haksızlığa müdahale edemeyeceğini anlatırken, "Aksi halde bu partide benim ne işim var? Esasında hakarete uğrayan biziz. Ama maalesef eşkıya şeklinde gösterilmeye çalışıldık. Bugün de aynı düşüncedeyim ve yarında Başbakanıma karşı bir hakaret, haksızlık yapıldığında aynı şekilde müdahale ederim. Ben bundan da çekinmem. Beni de reklam edip meşhur ettiği için de kendisine teşekkür ederim. Hem ilçemin adı duyuldu. hem de ben meşhur oldum. Benim de en az 5 puanım artırmış oldu. Bu konuda da teşekkür ederim" diye konuştu.

`Son Kumsal' adlı Karadeniz Sahil Otobanı Projesi'ni konu alan belgesel 15 Temmuz'dan itibaren Karadeniz'in sahil kasabası ve ilçelerinde gösterilmişti. Belgesel, Kerpe, Ereğli, Bartın, İnkumu, Amasra ve Cide'de göserime sunulmuştu.

Haberin Devamı