Gazete Vatan Logo

AKP ile BDP'den ‘ön şartsızlık’ uzlaşısı

AKP ile BDP'den ‘ön şartsızlık’ uzlaşısı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik: “Bütün siyasi partiler, Uzlaşma Komisyonu’nun ön şartsız olarak kurulması
konusunda mutabık oldu” dedi.

ANKARA- Yeni anayasa çalışmaları kapsamında, AK Parti heyeti BDP Genel Merkezini ziyaret etti. Yaklaşık 1,5 saat süren görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ömer Çelik, “Yeni anayasanın içeriği ile ilgili bir tartışmanın içerisine girmedik çünkü o Uzlaşma Komisyonu’na aittir” dedi.

AKP ile BDPden ‘ön şartsızlık’ uzlaşısı

Çelik, şöyle konuştu: “Siyasi partilerle yaptığımız görüşmelerde tam mutabık olduğumuz başka bir konu; sadece uzmanların yaptığı çalışmalarla kayıtlı olmayan doğrudan halkın görüşünü alan mekanizmaların kurulması gerektiğidir. Bu konuda her siyasi parti, bütün vatandaşlarımızın görüşünün alınacağı şekilde hangi mekanizmaların kurulması gerektiğine dair tekliflerini uzlaşma komisyonuna bildirecektir. Uzlaşma Komisyonu bunları değerlendirecektir. Yeni anayasa ile ilgili olarak Uzlaşma Komisyonu’nun ön şartsız toplanması gerektiği konusunda tam bir mutabakat ortaya çıkmıştır.”

BDP: Yol temizliği yapılmalı

BDP tarafından açıklamayı ise Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş yaptı. Katılımcı bir yeni anayasanın yapılması için yol haritasına yönelik görüşme yapıldığını belirten Beştaş, anayasanın içeriğine dair ön şartsız bir yaklaşım olunması gerektiğini ifade ettiklerini belirterek, şöyle konuştu: “Kendileri de bunu kabul ediyorlar sanırım diğer partilerin de bu yönde beyanatları var ama kamuoyuna yansıyan başka görüşmeler de olduğunu biliyoruz. BDP olarak biz anayasanın içeriğinin bugün itibarıyla şartlarla tartışılmasının anayasa sürecine zarar vereceği görüşündeyiz. ‘Şunu yapmazsanız biz bu süreçte yokuz’ anlamına gelebilecek hiçbir şeyi komisyona iletmedik. Şu anda önemli olan anayasanın yapım yöntemine dair, nasıl bir yöntemle bu sürecin yürütülmesi noktasındadır.” Sadece Meclis’te kurulacak bir komisyonla anayasa sürecinin bitirilemeyeceğini, katılımın geniş alana yayılmasını istediklerini söyleyen Beştaş, Meclis’te grubu bulunmayan siyasi partilerin, STK’ların, akademisyenlerin, üniversitelerin ve benzeri kitlelerin katılacağı “Anayasa Meclisi” olduğunu söyledi. Anayasa yapım sürecinde düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün önündeki bütün engellerin kaldırılması ve bu sürecin yeni anayasa yapım sürecine paralel olarak başlatılması gerektiğini kaydeden Beştaş, engellerin kaldırılması için “yol temizliğinin” komisyon işe başlar başlamaz bir an önce yapılması gerektiğini bildirdi.

Komisyon için isimleri tamam

AK Parti: Mehmet Ali Şahin, Ahmet İyimaya ve Mustafa Şentop.
CHP: Süheyl Batum, Rıza Türmen ve Atilla Kart.
MHP: Faruk Bal, Tunca Toskay ve Oktay Öztürk.
BDP: Ayla Akat Ata, Sırrı Süreyya Önder ve Altan Tan.

BDP de isimleri verdi

Görüşmeye AK Parti’den, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya gitti. Heyetle, BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Genel Başkan Yardımcısı Hamit Geylani, Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve parti meclisi üyeleri Büşra Ersanlı ile Ayşegül Devecioğlu katıldı.

Haberin Devamı