Gazete Vatan Logo

AKP Hopa’da küme düştü

Hopa’daki ‘meydan savaşı’, ve Trabzonspor’un şampiyonluğu kaybetmesi gözleri Karadeniz’e...

Hopa’daki ‘meydan savaşı’, ve Trabzonspor’un şampiyonluğu kaybetmesi gözleri Karadeniz’e çevirmişti... Hopa’da CHP her iki kişiden birinin oyunu aldı. Trabzon’da 2007’de yüzde 56 alan AKP, bu seçimde de 59’u yakaladı

KARADENİZ Bölgesi 2 aylık müthiş propaganda döneminde galiba ülkenin en tartışmalı bölgesiydi. Tartışma dediğin de AKP’nin o bölgedeki gücüydü.. Hopa’daki ‘meydan savaşı’, Giresun ve Ordu’daki fındık üreticiyle yaşanan tartışmalar, Samsun’daki adaylarla ilgili tercihler, Zonguldak’ta Prof. Mehmet Haberal’a yönelik söylemler ve tabii ki Trabzonspor’un şampiyonluğu kaybetmesiyle ilgili Trabzon’da yaşanan AKP alehtarı sokak gösterileri bu seçim öncesi Recep Tayyip Erdoğan’ın Karadeniz’deki hemşehrilik avantajını bile tartışılır duruma getirmişti.

Kimilerine göre (Ki bu kimileri dediğimiz hiç de azınsanmayacak bir grup. Ki içlerinde siyaset bilimciler bile var) AKP, Türkiye genelindeki en büyük oy kaybını bu gerekçelerden dolayı Karadeniz’de yaşayacaktı.. Geçtiğimiz hafta Trabzon’a yaptığı bir günlük seyahat sonrası, “AKP açık ara geliyor.. Hiçbir yan unsur bu bölgede onların yüzde 50’nin altına düşmesine imkan vermez” dediğimde benimle iddiaya girmek isteyenler olmuş, ben de iddialaşmayı sevmeyen yapım nedeniyle kabul etmemiştim... Keşke kabul etseymişim. Ne takım elbiseler ne gömlekler kazanacakmışım meğerse.. Neden bu kadar iddialı konuştuğumun gerekçesine gelince..

AK Parti için işler yolunda

Trabzon’da Devlet Bakanı Faruk Özak ile birkaç saat geçirdim. Trabzonlular’ın olduğu kadar bir spor adamlarının da Faruk ağabeyidir.. Çok hoşsohbet ve esprilidir.. Her 15 dakikalık konuşmasının arasına en az 3 tane ‘Temel fıkrası’ katmasıyla bilinir. Bu kez Faruk Ağabey neredeyse her 3 dakikaya 1 tane ‘Temel fıkrası’ sığdırıyordu. Yani o kadar keyifliydi.. Bizimle birlikte kentte dolaşan, bir Trabzonlu olan Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu bu seçim döneminde Fatuk Özak’la olan bir yaşanmışlığı anlattı. O anlatırken Özak yanımızda gülüyor ve “Trabzon 4-1-1 olur.. 5-1 olursa kimse şaşmasın” deyip gülücükler saçmaya, yanından geçen her seçmenle tokalaşmaya devam ediyordu.. Ağaoğlu dedi ki, “Sabahın 8’iydi telefonum çaldım.. Baktım ki sayın bakan arıyor.. Hemen açtım ‘Buyrun sayın bakanım’ dedim. ‘Uygun musun?’ diye sordu.. Ben de ‘Buyrun sayın bakanım’ dedim.. O da bana ‘Ben uygun değilim’ deyip telefonu yüzüme kapattı. O zaman anladım ki Trabzon’da AKP için işler çok yolunda.”

Bayraktar oy getirdi

Ağaoğlu’nun anlattığı bu yaşanmış Karadeniz öyküsü üzerine Özak ve onunla birlikte Karadeniz’i heyecanlandıran TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın AKP’ye ciddi oy getirdiğini anladım.

Şimdi bakın Karadeniz Bölgesi’ndeki 18 ile.. Ki bu illerin içinde yazının başında söyledim kamuoyunun günlerce tartıştığı Artvin de var, Ordu da var, Giresun da var elbette Trabzon da var.. AKP tüm bu illerin hepsinde 2007’deki oyundan daha fazla oy almış.. Nüfus azalması nedeniyle bölge ciddi bir şekilde milletvekili kaybederken AKP bunu bile avantaja çevirmiş. Bir partinin hele ki iktidardayken 3. döneminde oylarını arttırarak tek başına iktidarda kalması inanılmaz bir durum. Ama Karadeniz Bölgesi’ndeki görüntüye bakınca bunun nedenini anlamak çok kolay.

Son bir örnekle daha bu bölgede AKP’nin alıp başını gitmesini aktarayım.. Trabzon’da arabasında bindiğim taksi soförü, “Hocam ben bu AKP’nin birçok uygulamalarına karşıyım. Ama bak 4 yıldır aynı pirinci alıyorum. 4 yıl önce kaç lira ödüyorsam bugün de kilosuna aynı parayı veriyorum. Nereye ne harcayacağımı biliyorum. O zaman oyumu ona vermem kadar normal bir şey olabilir mi?” dedi.

Bakın Hopa’da yaşananlardan dolayı herkesin hezimet beklediği Artvin’de bile 2007’ye oranla oylarını yüzde 51’den yüzde 57’ye çıkartmış AKP.. Trabzon şampiyonluğu kaybettiği için AKP’nin baş aşağı gideceği iddia edilen Trabzon’da 2007’de yüzde 56 alan AKP, bu seçimde yüzde 59’u yakalamış.. Daha fazla söze gerek var mı? Elbette CHP ve MHP’nin de bu bölgede hareketliğini söyleyebiliriz. Ancak önümüzdeki rakamlar AKP ile başlayıp yazımızı AKP ile bitirmemiz gerektiğini bize gösteriyor. Bu seçim bize hayırlı, uğurlu olsun.

Hopa gerilimi sandığa nasıl yansıdı?

AK Parti’nin Hopa mitinginde çıkan olaylarda polisin gaz bombası ile müdahalesi sonucu Metin Lokumcu adlı öğretmen yaşamını yitirmiş, çıkan olaylarda polis memuru Serdar Erkan da ağır yaralanmıştı. Hopa’da yaşanan bu gerilim oylara da yansıdı.

AK Parti yüzde 35.3 aldı

2007 yılındaki seçimlerde AKP ile CHP arasındaki yüzde 10’luk fark, bu seçimlerde yerini yüzde 15’e bıraktı. Hopa’da CHP’nin oyu yüzde 50, AK Parti’nin ise yüzde 35.3 oldu. MHP yüzde 11. 7 oy oldu. CHP 2007 seçimlerinde Hopa’da yüzde 38, AK Parti ise yüzde 28 oy almıştı.

Haberin Devamı